Επικαιρότητα

37η επέτειος του Πολυτεχνείου

Κορυφώνονται σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Περίπου 7.000 αστυνομικοί, βρίσκονται επί ποδός ενόψει της καθιερωμένης πορείας προς την Αμερικανική Πρεσβεία, στις 3 το μεσημέρι. Η Τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος. Τροποποιήσεις προβλέπονται από τις 14:00 και στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στο κέντρο. Την επέτειο της εξέγερσης της νεολαίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών τίμησε η πολιτική και πολιτειακή εξουσία της χώρας. Το χώρο το Ιδρύματος επισκέφτηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός και άφησε λίγα γαρύφαλλα στο μνημείο της εξέγερσης των φοιτητών. Στεφάνι κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, αλλά και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Με την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις εορτασμού της 37ης επετείου της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο. Τα μέτρα μέσα στο κτίριο είναι αυστηρά, καθώς σύσσωμη η Κοινότητα του Πολυτεχνείου περιφρουρεί το χώρο, ενώ πάνω από 7000 αστυνομικοί θα περιπολούν στην πρωτεύουσα, ενόψει της πορείας.

‘Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας, σε οδούς γύρω από το Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος, που θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, που περικλείεται από τις οδούς Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Με απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).

Ο πρωθυπουργός στο Μνημείο του Πολυτεχνείου

Τρία κόκκινα γαρύφαλλα απέθεσε στο μνημείο του Πολυτεχνείου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αποτίοντας φόρο τιμής στους εξεγερμένους φοιτητές του 1973. Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος κατέθεσε στεφάνι, ως επικεφαλής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην οποία συμμετείχαν η αντιπρόεδρος της Βουλής Ρ. Ζήση, καθώς και οι βουλευτές Β. Εξαρχος, Αικ. Περλεπέ, Παναγιώτης Κουρουμπλής Χρήστος Μαγκούφης, Εμ. Στρατάκης, Ηλ. Θεοδωρίδης, Ευστ. Κουσουρνάς, Ευγ. Τσουμάνη-Σπέντζα, Μιχ. Κριτσωτάκης, Αθ. Λεβέντης, Ιω. Δημαράς και ο γ.γ. της Βουλής Αθ. Παπαϊωάννου.

Τελευταία ημέρα σήμερα του τριήμερου εορτασμού της 37ης επετείου του Πολυτεχνείου και το προαύλιο του Ιδρύματος στην οδό Πατησίων, από νωρίς το πρωί υποδέχεται δεκάδες Αθηναίους κάθε ηλικίας που καταθέτουν ένα λουλούδι στη μνήμη των νέων που εξεγέρθηκαν το Νοέμβρη του 1973.

Οι πύλες του Ιδρύματος έχει προγραμματιστεί να κλείσουν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και θα αρχίσει η κεντρική εκδήλωση στο χώρο του Ιδρύματος που θα κλείσει με το προσκλητήριο νεκρών. Αμέσως μετά θα αρχίσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με επικεφαλής την αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και τα μέλη της επιτροπής εορτασμού, στην οποία κεντρικό ρόλο έχει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων της περιόδου της δικτατορίας.

Τα μέτρα περιφρούρησης είναι σήμερα δρακόντεια. Μέσα στο Ίδρυμα θα βρίσκονται συνεχώς φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι, ενώ 7.000 αστυνομικοί έχουν διατεθεί για την περιφρούρηση της πορείας. Στους γύρω απο το Πολυτεχνείο δρόμους, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ώστε να απαγορεύεται η στάθμευση και γύρω στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να απαγορευθεί και η διέλευση οχημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *