ΕκδηλώσειςΤΕΧΝΕΣ

Berlinale in Athens 2007

tn_011.clooneymΗ πρώτη διοργάνωση της «Βerlinale in Athens» τον Απρίλιο του 2005 θεωρήθηκε ως μια πρωτοποριακή νέα είσοδος στα κινηματογραφικά δρώμενα της πόλης. Η δεύτερη, που διεξήχθη τον Μάιο του 2006, αποτέλεσε το talk of the town και χάραξε το δικό της δρόμο, ως διοργάνωση καίριας σημασίας, διαμέσου του ελληνικού αλλά και του διεθνούς Τύπου (συμπεριλαμβανομένων των παρουσιάσεων από το Screen International και το Variety). H Cultural Action σε συνεργασία με την Cinemad, υπό την καθοδήγηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου  και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, του Δήμου Αθηναίων και του Ινστιτούτου Goethe, θα δώσει την ευκαιρία στους Αθηναίους να νιώσουν σαν Βερολινέζοι στην δική τους πόλη. Η «Βerlinale in Athens » θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 26 Απριλίου, αναζωογονώντας τη δημιουργική ατμόσφαιρα στις πολιτιστικές δραστηριότητες, με ταινίες, παράλληλες δράσεις, πάρτι και το κυριότερο από όλα, μεταφέροντας το αυθεντικό, avant – garde πνεύμα του Βερολίνου.  ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ  

Με έδρα το Βερολίνο – μία από τις πιο ευνοϊκές και ανοιχτόμυαλες πρωτεύουσες του κόσμου αναφορικά με την ενθάρρυνση και ενίσχυση της καλλιτεχνικής έκφρασης- και πάντα με στόχο τη διεύρυνση των πολιτιστικών οριζόντων, την προσέγγιση των διαφορετικών εθνών μέσα από την κινηματογραφική γλώσσα, όπως επίσης και την ανάπτυξη του κινηματογράφου ως πολιτιστικού αγαθού, η Berlinale προσφέρει πολύ περισσότερα από την παρουσίαση ταινιών. Παρουσιάζοντας μια πλατφόρμα για όλα τα κινηματογραφικά ρεύματα, από τις ανεξάρτητες και πειραματικές έως τις πολύ μεγάλες παραγωγές, το Φεστιβάλ κατορθώνει να ισχυροποιήσει το δικό του προσωπικό στυλ, υποστηρίζοντας νέες προτάσσεις στον κινηματογράφο και ανερχόμενους σκηνοθέτες, χωρίς ωστόσο να αγνοεί ταινίες που γίνονται για το ευρύ κοινό. Με άλλα λόγια το φεστιβάλ καταφέρνει να συνδυάσει διαφορετικά στοιχεία.  

ΤΑ HIGΗLIGHTS ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 57ΗΣ BERLINALE  

Σε σύγκριση με τα πολυδιαφημισμένα φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, θεωρείται αρκετά πιο καινοτόμο και «ψαγμένο» ως προς τις διάφορες εκφράσεις της Τέχνης. Όσον αφορά το γκλάμορους μέρος του φεστιβάλ, η παρουσία και μόνο του Κλίντ Ίστγουντ, θα μπορούσε να είναι αρκετή. Αυτός ο εξαιρετικός Σκηνοθέτης, Παραγωγός και Ηθοποιός, παρουσιάζει το πολυαναμενόμενο «Γράμματα από την Ίβο Τζίμα», μέσα στα πλαίσια του επίσημου προγράμματος. Ακόμη ένας σημαντικός Σκηνοθέτης που συμμετέχει στην 57η Berlinale, είναι ο Μπίλ Όγκαστ με το «Goodbye Bafana» που αναφέρεται στην ιστορία της πολυετούς κράτησης του Νέλσον Μαντέλα και τη σχέση που ανέπτυξε με τον ρατσιστή – υποστηρικτή του Άπαρτχαϊντ – δεσμοφύλακά του καθώς επίσης και στην σταδιακή μεταστροφή του τελευταίου υπέρ της δημοκρατίας. Οι αγαπημένοι του Φεστιβάλ, Τζόρτζ Κλούνεϊ και Κέιτ Μπλάνσετ θα δώσουν και φέτος το παρόν με τον «Καλό Γερμανό» του Στίβεν Σόντεμπεργκ. Ακόμα μία ταινία με λαμπερούς πρωταγωνιστές είναι «Ο Καθοδηγητής» του Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Στη δεύτερη ταινία του μετά τις «Ιστορίες του Μπρόνξ», ο Ντε Νίρο διευθύνει ένα εξαιρετικό καστ (Αντζελίνα Τζολί, Ματτ Ντέιμον) σε ένα θρίλερ που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Και ένα από τα καλύτερα για το τέλος. Οι πιο δημοφιλείς λατινικής καταγωγής αστέρες, ο Αντόνιο Μπαντέρας και η Τζένιφερ Λόπεζ συναντώνται επί σκηνής στην δραματική ταινία του Gregory Nava, “Bordertown”.  
 
 

ΤΙ ΜΑΣ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ Η 3Η BERLINALE IN ATHENS  

Κυρίως πρόγραμμα

Περισσότερες από 30 ταινίες θα προβληθούν στα πλαίσια της φετινής Βerlinale in Athens. Οι ταινίες θα επιλεγούν από όλα τα τμήματα της 57ης Βerlinale .  

Διαγωνιστικό: Περιλαμβάνοντας σπουδαίες Παγκόσμιες και Διεθνείς πρεμιέρες, το διαγωνιστικό τμήμα παρουσιάζει εξέχουσες προσωπικότητες του κινηματογράφου, συστήνοντάς μας παράλληλα ανερχόμενα ταλέντα στην βιομηχανία του κινηματογράφου.

Πανόραμα : Στο Πανόραμα η έμφαση δίνεται σε ανεξάρτητες και σινεφίλ ταινίες, που έχουν δημιουργηθεί με πολύ προσωπικό στυλ και γοητεύουν ένα απαιτητικό και παθιασμένο κοινό.

Φόρουμ: Το Διεθνές Φόρουμ του Νέου Κινηματογράφου θεωρείται μια από τις πιο πειραματικές κατηγορίες του φεστιβάλ. Προσφέρει μια σε βάθος εξερεύνηση σε πειραματικές μορφές και «απόμακρες» δυνάμεις της κινηματογραφικής παραγωγής. Το Φόρουμ είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς ποιοτικά αυθεντικό, συχνά προκλητικό αλλά και ανατρεπτικό κινηματογράφο.

Perspective German Cinema : Η κατηγορία Perspektive Deutsches Kino, ερευνά τις θεματικές και στυλιστικές τάσεις στον γερμανικό κινηματογράφο και συστήνει στο διεθνές κοινό τις τελευταίες εξελίξεις στην γερμανική βιομηχανία του κινηματογράφου.

Genaration (former Kinderfilmfest): To Genaration παρουσιάζει «ζωηρό» σινεμά που απευθύνεται σε νεαρό κοινό. Τα δύο διαγωνιστικά τμήματα της  κατηγορίας, το Generation Kplus και το Genaration 14plus, επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή προσαρμογή του προγράμματος σύμφωνα με τις ηλικιακές διακυμάνσεις του κοινού. Με οργανωμένες καθημερινές προβολές, όπως επίσης και τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής, ειδικά για τα σχολεία, οι νεαροί φίλοι του Φεστιβάλ, μπορούν να απολαύσουν κάποιες από τις ταινίες του τμήματος αυτού.  

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  

Αφιέρωμα στον Άρθουρ Πέν . Παρουσιάζεται ως επιλογή από το σημαντικό έργο αυτού του μεγάλου σκηνοθέτη και πρωτοπόρου του Αμερικανικού κινηματογράφου που μας εισήγαγε στον γκανγκστερικό ρομαντισμό του «Μπόνι και Κλάιντ», που τον ανέδειξε.

World Cinema Fund. Σε συνεργασία με τον Ομοσπονδιακό Πολιτιστικό Οργανισμό της Γερμανίας (Kulturstiftung des Bundes), το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ίδρυσε το World Cinema Fund για να  υποστηρίξει δημιουργούς από χώρες σε μεταβατικό στάδιο ανάπτυξης. Μέχρι το 2007, το γεωγραφικό βάρος θα δοθεί στην Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Μέση  Ανατολή και την κεντρική Ασία. Ο σκοπός του World Cinema Fund είναι να βοηθήσει στην υλοποίηση παραγωγών που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, όπως για παράδειγμα κινηματογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, με ιδιαίτερα έντονη πολιτισμική ταυτότητα. Ακόμα ένας στόχος είναι να ενισχυθεί το προφίλ τέτοιων ταινιών στους γερμανικούς κινηματογράφους. Αυτή η εξαιρετική συνεισφορά στην κινηματογραφική παραγωγή, πρόκειται να παρουσιαστεί στους επαγγελματίες αλλά και τους λάτρεις του σινεμά στην Ελλάδα από την Berlinale in Athens.  

Ρετροσπεκτίβα:Η ρετροσπεκτίβα του 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου – City Girls. Images of Women in Silent Films – αντανακλά την απεικόνιση ενός νέου τύπου γυναικών στην μεγάλη οθόνη. Το σκηνικό μιας τέτοιας γυναικείας ανεξαρτησίας, κινητικότητας και απελευθέρωσης, είναι η μεγάλη πόλη. Κάτω από τα έντονα φώτα της, αυτές οι πρώιμες ταινίες αντανακλούν διαφορετικούς τύπους μεταλασσόμενων αξιών. Διαμέσου του κινηματογράφου, τα μοντέλα ρόλων και τα κλισέ της «Νέας Γυναίκας» εξαπλώνονται άμεσα. Τρεις ταινίες από την ρετροσπεκτίβα πρόκειται να προβληθούν στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe Aθηνών και την Ταινιοθήκη του Μουσείου κινηματογράφου του Μονάχου.  
 

Τέσσερις κεντρικοί κινηματογράφοι με συνολική χωρητικότητα 1500 θεατών

Άστυ: Το σημείο συνάντησης όλων των σινεφίλ, εδώ και χρόνια
Δαναός 1&2 : Η απόλυτη κινηματογραφική επιλογή στην περιοχή των Αμπελοκήπων, ένα σινεμά με δύο αίθουσες που προχωρά πάντα μένοντας πιστό στα σινεφίλ κριτήριά του, έχει κερδίσει το δικό του ένθερμο κοινό.

Μικρόκοσμος:Με δυναμικότητα 220 θέσεων, ο ολοκαίνουριος κινηματογράφος – bar στο Φιξ, που αποτέλεσε τον πυρήνα των προηγούμενων διοργανώσεων

Meeting Point στον Ελευθερουδάκη  

Το κεντρικό, 8ώροφο βιβλιοπωλείο του Ελευθερουδάκη στην οδό Πανεπιστημίου, θα αποτελέσει το meeting point του φετινού Φεστιβάλ. Ενημερωτικό υλικό τόσο για τις προβολές όσο και για τα αφιερώματα, αλλά και δυνατότητα κράτησης εισιτηρίων θα παρέχεται όχι μόνο στο κεντρικό κατάστημα, αλλά σε όλο το δίκτυο του Ελευθερουδάκη.  Πάρτι  

Το φεστιβάλ του Βερολίνου μπορεί να είναι γνωστό για την καλλιτεχνική αξία των ταινιών του, αλλά είναι ακόμα πιο διάσημο για τα πάρτι του και την ατμόσφαιρα διασκέδασης που δημιουργείται γύρω από τις προβολές. Φέτος όλη η Βερολινέζικη «τρέλα» θα μεταφερθεί στην Αθήνα με πάρτι και events  που θα διοργανωθούν προς τιμήν των επίσημων καλεσμένων.  Συνέντευξη Τύπου  

Μία κεντρική συνέντευξη Τύπου θα δοθεί για την αναγγελία της έναρξης των δραστηριοτήτων της Berlinale in Athens 2007, παρουσία των εκπροσώπων του φεστιβάλ του Βερολίνου, της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της  Γερμανίας στην Αθήνα, του Ινστιτούτου Goethe, αλλά και των χορηγών της διοργάνωσης.   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *