Επικαιρότητα

Δεκαεπτά προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ για ανέργους

Πέντε στόχους για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης περιλαμβάνει το σχέδιο συνολικού κόστους 2,6 δισ., με αποδέκτες 670.000 εργαζομένους και ανέργους, που παρουσίασε στους κοινωνικούς εταίρους ο Πρωθυπουργός. Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την ανεργία το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει «ενεργητικές πολιτικές» και όχι απλά πολιτικές στήριξης των ανέργων.

Πρόγραμμα μαμούθ

Δεκαεπτά προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ ύψους 2,6 δισ., με αποδέκτες 670.000 εργαζόμενους και ανέργους, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε σήμερα με τους κοινωνικούς φορείς.

Τονίζοντας ότι η ανεργία αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας ο πρωθυπουργός έθεσε πέντε στόχους για την αντιμετωπισή της:

  • τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων. Προς τούτο θα στηριχθούν οικονομικά, επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση, για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες το εργατικό τους δυναμικό και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό τους κόστος, όπως τόνισε.
  • Η ένταξη νέων στην αγορά εργασίας και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων, ή μέσω προγραμμάτων στήριξης νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.
  • η επανένταξη ανέργων μέσω ολοκληρωμένων προγράμματων για ανέργους επιχειρήσεων που προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, αλλά και χορήγηση “επιταγής επανένταξης” ανέργων αντί για “το κλασικό επίδομα εργασίας”.
  • η ένταξη στην αγορά εργασίας και υποστήριξη των γυναικών
  • η στήριξη ατόμων με αναπηρία και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως αποφυλακισμένων ή τοξικοεξαρτημένων για τους οποίους προβλέπεται και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στα προγράμματα θα γίνεται αρχικά ηλεκτρονικά μέσω των δομών του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια μέσω των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία δομών σχεδιασμού και αξιολόγησης αυτών των προγραμμάτων και θα προχωρήσει και σε διεθνή συνεργασία με τον Σουηδό Γιοακίμ Πάλμε, τον ΟΟΣΑ και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για την αξιολόγηση και την καταλληλότητα των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνει καταγραφή όλων των προνοιακών επιδομάτων, ώστε να γίνει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στην οικονομία εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας και είπε ότι, παρά τις δυσκολίες, για πρώτη φορά πνέει άνεμος αλλαγής.

«Βρισκόμαστε στο σημείο που ή αποφασίζουμε να πάμε μπροστά ή γυρνάμε πίσω στη χρεοκοπία, ή ολοκληρώνουμε την προσπάθεια ή την αφήνουμε να πάει χαμένη»,υπογράμμισε και τόνισε πρώτος στόχος για να πετύχει η προσπάθεια είναι μια κοινωνία με συνοχή, ενότητα και σιγουριά και χαρακτήρισε την ανεργία ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την κοινωνία.

«Η ανεργία είναι συνέπεια μιας οικονομίας που αργοπέθαινε, καθώς είχαμε σβησμένες τις μηχανές της ανάπτυξης, ενώ δεν είχαμε προχωρήσει και σε αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για εσωστρεφείς επιχειρήσεις που στηρίζονταν στις επιδοτήσεις, την κατανάλωση και την παρασιτική επιβίωση.

«Η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και σε αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας στις διεθνείς αγορές», επισήμανε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σε συνθήκες κρίσης κινητοποιεί τον κρατικό μηχανισμό, ώστε να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, τονίζοντας, ότι η προοπτική εξαρτάται από τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων η οποία προϋποθέτει την αναγνώριση της κρισιμότητας της περίστασης και τη λήψη αποφάσεων που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην κοινωνική συνοχή και την πρόοδο.


Θετική η ανταπόκριση των εταίρων

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου έτυχαν της θετικής αποδοχής των κοινωνικών εταίρων.

«Είναι ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα που μπορεί να δώσει σημαντικά αποτελέσματα και είναι απολύτως απαραίτητο να το υποστηρίξουν όλοι. Δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στον αναπτυξιακό νόμο», τόνισε ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (Ο.Κ.Ε).

«Σε αυτή την εποχή του σκληρού μνημονίου και της λιτότητας, η κρίση έχει μετατραπεί σε κρίση απασχόλησης. Εμείς υποστηρίζουμε κάθε πρόγραμμα που στηρίζει την απασχόληση. Ζητήσαμε την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και την επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του, καθώς και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων. Ζητήσαμε ακόμη κατά προτεραιότητα να επιστραφεί το δώρο στους χαμηλοσυνταξιούχους και σε όσους έχουν απολαβές κάτω των 1000 ευρώ. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα μνημόνιο ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι υπάρχουν τέτοια προγράμματα πολύπλευρα και εκτεταμένα. Ασφαλώς η μόνη ουσιαστική λύση είναι η ανάπτυξη , η μείωση της σπατάλης κ των φόρων κ η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φαστ τρακ για την επιχειρηματικότητα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

«Η μάχη θα πρέπει να δοθεί με μέτρα σαν και αυτά αλλά και με μέτρα που θα επαναλειτουργήσουν την παραγωγική μηχανή της χώρας. Θέσαμε στον πρωθυπουργό και το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των εμπόρων που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.

«Είναι ένα πρόγραμμα μαμούθ που δίνει ανάσα κ αισιοδοξία κ ίσως είναι το αντίδοτο κ για τα λουκέτα και για τις απολύσεις. Εμείς προτιμούμε ο καταναλωτής να είναι εργαζόμενος και όχι άνεργος», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Εξαιρετικά, χαρακτήρισε τα μέτρα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος τόσο από την πλευρά των εργαζόμενων, όσο και των επιχειρήσεων. Όπως είπε το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε επιδοτεί την εργασία και όχι την ανεργία, συμπληρώνοντας ότι θα ξεβολέψει εκείνους που ήταν βολεμένοι με τα επιδόματα ανεργίας.

Αντιδράσεις κομμάτων

Δριμεία κριτική άσκησε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης, που χαρακτήρισε τα μέτρα ξαναζεσταμένα εσπευσμένα και χωρίς αντίκρισμα και χωρίς ελπίδα.

«Τα μέτρα που εξαγγέλλει σήμερα η κυβέρνηση εσπευσμένα, για την αντιμετώπιση της Ανεργίας είναι:

  • Μέτρα ξαναζεσταμένα, χρησιμοποιημένα αρκετές φορές στο παρελθόν.
  • Προγράμματα του ΟΑΕΔ, που έχουν εξαγγελθεί επανειλλημένα τον τελευταίο χρόνο.
  • Μέτρα χωρίς αντίκρισμα, χωρίς ελπίδα.

Μοναδική καινοτομία, η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών. Πρόκειται για ένα μέτρο, που η ευρωπαϊκή του εμπειρία είναι αρνητική, αφού όπου εφαρμόστηκε δεν έφερε αποτελέσματα», τόνισε.

Έντονη κριτική άσκησαν τα κόμματα της αριστεράς.

«Με νέα ψέματα και απατηλές υποσχέσεις ο πρωθυπουργός προσπαθεί για άλλη μια φορά να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και τους άνεργους μπροστά στις εκλογές. Είναι μεγάλο ψέμα ότι οι απώλειες των εργαζομένων είναι προσωρινές και ότι η κυβέρνηση θα τις αποκαταστήσει. Τα μέτρα που πάρθηκαν όπως η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, τα 40 χρόνια για ασφάλιση, η κατάργηση της 5ετίας για τις γυναίκες, η ανατροπή εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η ελευθερία στις απολύσεις και άλλα, δεν είναι προσωρινά. Είναι κρατικές πολιτικές υπέρ της πλουτοκρατίας», ανέφερε το ΚΚΕ.

«Ο πρωθυπουργός, αντί να δώσει δουλειές και στήριξη στους ανέργους που παράγει σωρηδόν η πολιτική του, πρόσφερε σήμερα νέα προκλητικά δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις. Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την ανεργία είναι υποκριτικό, γιατί οι κατεδαφιστικές πολιτικές του μνημονίου που συνυπέγραψε και εφαρμόζει, δηλαδή η μείωση των μισθών, η συρρίκνωση των δημοσίων επενδύσεων και οι νέοι φόροι δημιουργούν στρατιές ανέργων», τόνισε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *