Κόσμος

Βραβείο σε ανώνυμο κινηματογραφιστή των διαδηλώσεων στο Ιράν

Δημοσιογραφικό βραβείο απονεμήθηκε, σήμερα, στον άγνωστο που κινηματογράφησε και “ανέβασε” το βίντεό του στο “Youtube“, με θέμα του μιαν Ιρανή που παραμένει αβοήθητη στο πεζοδρόμιο, ενώ ήταν βαριά τραυματισμένη, στο τέλος λαϊκής κινητοποίησης στην Τεχεράνη πέρυσι τον Ιούνιο.

Πρόκειται για το βραβείο “Τζορτζ Πολκ“, το οποίο απονέμεται ετησίως από το πανεπιστήμιο του Λονγκ Αϊλαντ (πολιτεία Νέας Υόρκης). Για το 2009, το βραβείο αυτό απονεμήθηκε στον άγνωστο ερασιτέχνη, που κινηματογράφησε την Ιρανή διαδηλώτρια βαριά τραυματισμένη να ζητά βοήθεια και να μην τής την παρέχει κανένας και τελικά να υποκύπτει στα τραύματά της…στο τέλος κινητοποίησης στη διάρκεια του περυσινού Ιουνίου. Εικόνες, που μέσω του διαδικτύου έκαναν, έκτοτε, το γύρο του κόσμου.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=E5OtdE6Pv9c[/youtube]

Εικόνες, επίσης, τις οποίες είδαν πολλά εκατομμύρια χρηστών του διαδικτύου και απετέλεσαν ένα “σύμβολο” της ιρανικής αντίστασης στον αγώνα της κατά του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τη νομιμότητα της επανεκλογής του οποίου αυτή αμφισβητεί.

“Δεν γνωρίζουμε ποιος ακριβώς έβαλε αυτό το βίντεο στο , όμως αναμφίβολα έχει δημοσιογραφική αξία”, σχολίασε ο πρόεδρος της επιτροπής απονομής αυτού του βραβείου, Τζον Ντάρντον.

Και πρόσθεσε: “Χαιρετίζουμε το κουράγιο του άγνωστου, που μ ένα κινητό τηλέφωνο εφοδιασμένο με κάμερα κινηματογράφησε μία σκηνή, στη συνέχεια δε την έθεσε σ ένα κοινωνικό δίκτυο, προκαλώντας τη διάδοση της πληροφορίας”, που κατείχε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *