Κόσμος

Αποζημιώνουν αυτούς που αρρώστησαν στο Ground Zero της Νέας Υόρκης

Αποζημίωση συνολικού ύψους 657 εκατομμυρίων δολαρίων αποφάσισαν να δώσουν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και η ασφαλιστική εταιρεία WTC Captive, στα περίπου 10.000 μέλη των σωστικών συνεργείων και των άλλων εργαζομένων που απασχολήθηκαν στον καθαρισμό των ερειπίων των Δίδυμων Πύργων, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, χιλιάδες ενάγοντες, κυρίως πυροσβέστες, αστυνομικοί και εργάτες στο κτήριο, είχαν ασκήσει αγωγές κατά του δήμου της Νέας Υόρκης για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν και τα οποία αποδίδουν στην εργασία που πραγματοποίησαν στα ερείπια του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου, μετά την καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στις συνολικά 90 αγωγές τους, τα θύματα κατηγορούν τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης και άλλους φορείς, όπως για παράδειγμα τις εταιρείες καθαρισμού, ότι απέτυχαν να προστατεύσουν καταλλήλως τους εργαζομένους, αλλά και να παράσχουν τις πρέπουσες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες σε όσους αρρώστησαν.

Ο διακανονισμός αυτός πρόκειται να επιτρέψει την αποζημίωση των εναγόντων για τις ζημίες που υπέστησαν ύστερα από την εργασία τους στο Ground Zero, αναφέρει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία “δίκαιη και λογική λύση σε μία περίπλοκη υπόθεση“.

Ο ιατροδικαστής του δήμου της Νέας Υόρκης παραδέχθηκε ότι τουλάχιστον δύο αστυνομικοί, οι οποίοι εργάστηκαν στη φρούρηση των ερειπίων επί μήνες μετά την επίθεση, πέθαναν από νόσους του αναπνευστικού. Πολλοί διασώστες επίσης έχουν αναφέρει τα τελευταία χρόνια ότι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, εξαιτίας της παραμονής τους κοντά στα φλεγόμενα ερείπια που περιείχαν εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες αμίαντου. Άλλοι έχουν αναφέρει λευχαιμία, άλλους τύπους καρκίνου καιασθένειες του πεπτικού συστήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *