Κόσμος

Φονικό τσουνάμι από σεισμό 8,3 Ρίχτερ στα νησιά Σαμόα (video)

samoa_seismos_tsounami06sΤουλάχιστον 82 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα νησιά Σαμόα, δεκάδες έχουν τραυματιστεί, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων, από το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός των 8,3 Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε περιοχές του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού. Φόβοι εκφράζονται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Στη συγκεκριμένη νησιωτική χώρα καταστράφηκε η πλέον τουριστική ζώνη, ενώ, σοβαρές είναι οι ζημιές στα ανοιχτά της δυτικής ακτής του κυριότερου νησιού, του Ούπολου. Εκατοντάδες άνθρωποι στην περιοχή εγκατέλειψαν πανικόβλητοι τα παράκτια χωριά, όπου γιγάντια κύματα χτύπησαν κτήρια, παρέσυραν αυτοκίνητα και ξέβρασαν τις βάρκες στην ξηρά. Πριν από λίγο εκδόθηκε νέα προειδοποίηση για τσουνάμι και οι αρμόδιες τοπικές αρχές στην πρωτεύουσα Απία κάλεσαν όλους τους κατοίκους να κατευθυνθούν ψηλά στους λόφους.

Tsunami Damage In Leone, American Samoa

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Co_o1-FSirs[/youtube]

Δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν

Σε περισσότερους από 100 νεκρούς αναμένεται να ανέλθει ο τελικός τραγικός απολογισμός των τσουνάμι που έπληξαν την Τρίτη τη Δυτική και την Αμερικανική Σαμόα στο Ειρηνικό, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Επίσης, νεκροί έχουν αναφερθεί και στα νησιά Τόνγκα.

Προειδοποίηση για τσουνάμι για όλη την ακτογραμμή της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, εκδόθηκε από την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Συναγερμό για εκδήλωση τσουνάμι είχε σημάνει στη Ν. Ζηλανδία, αλλά και σε Χαβάη και Αυστραλία, οι οποίες στη συνέχεια προχώρησαν σε άρση του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο σεισμός και το επίπεδο του ωκεανού ανέβηκε σε μόλις πέντε λεπτά και ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους κατοίκους να αντιδράσουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Αμερικανική Σαμόα περιοχή μεγάλης καταστροφής και έδωσε οδηγίες να σταλεί ομοσπονδιακή βοήθεια, με ένα στρατιωτικό C-130 να είναι έτοιμο να αναχωρήσει από τη Χονολουλού με προορισμό τα μικρά αυτά νησιά του νότιου Ειρηνικού. Ήδη στην περιοχή βρίσκονται 100 διασώστες του Ερυθρού Σταυρού.

Το τσουνάμι σημειώθηκε μετά το σεισμό των 8,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τρίτη στις 20.48 (ώρα Ελλάδας), με το επίκεντρό του να εντοπίζεται σε απόσταση 200 χλμ ΝΔ της Απία. Σύμφωνα με αναφορές, τέσσερα κύματα τσουνάμι -ύψους ακόμα και 6 μ.- σάρωσαν την Αμερικανική Σαμόα, ενώ κύματα έφτασαν και ως τη Νέα Ζηλανδία.

Ο σεισμός έπληξε το αρχιπέλαγος των Σαμόα, που αποτελείται από το ανεξάρτητο κράτος των Σαμόα με περίπου 217.000 κατοίκους και τις αμερικανικές Σαμόα, που διοικούνται από την Ουάσινγκτον και έχουν 65.000 κατοίκους.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *