Κόσμος

Η Ε.Ε. ζητά να σταματήσουν οι απελάσεις Ρομά στη Γαλλία

Την απόφαση με την οποία ζητά από τη Γαλλία και τα άλλα κράτη της ΕΕ “να σταματήσουν αμέσως” τις απελάσεις των Ρομά -οι οποίες έχουν προκαλέσε έντονες αντιδράσεις τις τελευταίες εβδομάδες- υιοθέτησε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη ύστερα από πρόταση που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές, εγκρίθηκε με 337 ψήφους έναντι 245. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν “βαθειά ανησυχία για τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές της Γαλλίας, αλλά και οι αρχές άλλων χωρών μελών και κάλεσαν τις αρχές αυτές να σταματήσουν αμέσως τις απελάσεις των Ρομά“.

Δεν υπάρχει θέμα να σταματήσει η Γαλλία τους επαναπατρισμούς των Ρομά, λέει ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν.

“Δεν σταματούν οι επαναπατρισμοί”

Θέλω να πω πολύ ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει θέμα να σταματήσει η Γαλλία τους επαναπατρισμούς, είτε πρόκειται για Ρουμάνους, για Βουλγάρους ή για οποιονδήποτε άλλο υπήκοο“, δήλωσε ο Μπεσόν στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βουκουρέστι.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερέβη τις αρμοδιότητές του και προφανώς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υποταχθούμε σε μια πολιτική υπαγόρευση” πρόσθεσε ο Μπεσόν υποστηρίζοντας ότι “η Γαλλία εφαρμόζει επιμελώς το κοινοτικό δίκαιο και σέβεται επιμελώς τη γαλλικη νομοθεσία“.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που ζητεί από το Παρίσι και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη να σταματήσουν τις απελάσεις των Ρομά προς τη χώρα προέλευσής τους δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *