Επικαιρότητα

Γ.Παπανδρέου: Δεν θα ζητήσουμε βοήθεια από κανέναν

Ομιλία στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για το φορολογικό νομοσχέδιο, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός: “Είναι πατριωτικό καθήκον όλων να συμβάλουν, με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες”.

Συνεχίζοντας ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε πως: “H κυβέρνηση δεν ζητά, ούτε πρόκειται να ζητήσει οικονομική βοήθεια, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα ήταν, η ύστατη επιλογή.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου την προσεχή Τρίτη, για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την φορολογία, αφού προηγουμένως θα έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα εξαιρεθούν του λογιστικού τρόπου υπολογισμού των εισοδημάτων τους κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών. Η κυβέρνηση μέσα από την διαβούλευση, έστω και αν αυτή είναι σύντομη, έχει δυνατότητα να κάνει διορθωτικές κινήσεις όταν διαπιστώνει αδυναμίες”.

Aκολούθως ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, τις χαρακτήρισε θετικές και δήλωσε ότι η Ελλάδα περιμένει την επιβεβαίωση της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ένα σήμα που θα εκπέμψει η Σύνοδος Κορυφής στη συνεδρίασή της στις 25 και 26 Μαρτίου. Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες μετέφερε τις ελληνικές θέσεις και προσπάθησε να δώσει μια θετική εικόνα της Ελλάδας, η οποία δεν κατοικείται από έναν ανεύθυνο λαό αλλά παίρνει αποφάσεις τις οποίες τηρεί.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ότι: “Η επιλογή που κάνει η κυβέρνηση, είναι για την Ελλάδα της ευθύνης και του φιλότιμου και κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη χώρα και το μέλλον της. Και η προσπάθεια αυτή, αναγνωρίζεται διεθνώς αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το διακύβευμα της κρίσης είναι αν υπάρχει βούληση και τόλμη να τεθούν οι αγορές στην υπηρεσία του πολίτη και όχι το αντίθετο. Αυτό που θέλει η Ελλάδα δεν είναι οικονομική βοήθεια, αλλά να δανείζεται με κανονικούς όρους, ώστε να μη χάνεται ο κόπος του ελληνικού λαού με τον δανεισμό με υπερβολικά επιτόκια”.

Τομές και ανατροπές

Τέλος ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως: “Η κυβέρνηση κάνει βαθιές τομές και ανατροπές, προκειμένου να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη, αλλά και ανάπτυξη, ώστε η Ελλάδα να μη ξαναφθάσει ποτέ στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αναδιανομή εισοδήματος, είπε ότι μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς που υπήρχε για ορισμένους προνομιούχους, όπως και οι προνομιακοί φορολογικοί συντελεστές που ίσχυαν για κάποιες συντεχνίες. Το φορολογικό σύστημα, ήταν μέχρι σήμερα εργαλείο αναπαραγωγής και διόγκωσης της κοινωνικής αδικίας και εμείς κλείνουμε αυτόν τον κύκλο.  Όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο και κάνουμε μια επαναστατική τομή για το χτύπημα της φοροδιαφυγής.
Η ανοχή όσων δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, έναντι εκείνων που φοροδιαφεύγουν, έχει τελειώσει. Ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη ιστορία της χώρας δεν κλήθηκε μία κυβέρνηση να πάρει σημαντικές αποφάσεις και να προχωρήσει σε τόσες και τέτοιες βαθιές τομές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *