Επικαιρότητα

Πρόγνωση καιρού για το τριήμερο 29-31/1/2010

Παρασκευή 29-01-2010

Φθινοπωρινό το σκηνικό στα δυτικά και βόρεια. Καλύτερες καιρικές συνθήκες με τοπικές νεφώσεις στην ανατολική ηπειρωτική και νότια νησιωτική χώρα. Σταδιακή επικράτηση ΔΝΔ ανέμων και άνοδος της θερμοκρασίας.
Πιο αναλυτικά:

Ήπειρος: Βροχές και τοπικές καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >900μ. Άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις ασθενείς και θερμοκρασία από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία: Βροχές ή χιονόνερο στην δυτική Μακεδονία. Τοπικές νεφώσεις οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν και στην υπόλοιπη Μακεδονία και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με υψόμετρο >800μ και στα δυτικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (Πέλλα και Ημαθία) με υψόμετρο >750μ.  Άνεμοι αρχικά από ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, σταδιακά θα στραφούν σε ΝΝΔ ασθενείς και θερμοκρασία από -01 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Θράκη: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε περιοχές του Έβρου και της Σαμοθράκης με υψόμετρο >700μ. Αργά το απόγευμα ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί. Άνεμοι αρχικά από ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, σταδιακά θα στραφούν σε Ν ασθενείς και θερμοκρασία από -02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία: Νεφώσεις με βροχές στην δυτική και βορειοδυτική Θεσσαλία. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλίας με υψόμετρο >900μ. Άνεμοι αρχικά από ΔΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, σταδιακά θα στραφούν σε ΝΔ μέτριους και θερμοκρασία από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Ιόνιο: Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα στην Κέρκυρα, τους Παξούς και την Λευκάδα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στον Αίνο. Άνεμοι από ΔΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και θερμοκρασία από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Στερεά Ελλάδα: Βροχές και τοπικές καταιγίδες στην δυτική Στερεά καθώς και σε τμήματα της κεντρικής Στερεάς. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές της δυτικής Στερεάς με υψόμετρο >1100μ και σε περιοχές της κεντρικής Στερεάς με υψόμετρο >1000μ. Άνεμοι από ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Οι μέγιστες τιμές θα εκδηλωθούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια.
Πελοπόννησος: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στην δυτική και βορειοδυτική Πελοπόννησο. Καλύτερες καιρικά συνθήκες και τοπικές νεφώσεις στην υπόλοιπη Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Άνεμοι από ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Ανατολικό Αιγαίο: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι από ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες: Αιθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στις νότιες Κυκλάδες. Άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Κρήτη: Τοπικές νεφώσεις αυξημένες στα δυτικά του νησιού όπου θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Δωδεκάννησα. Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι αρχικά από ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι, σταδιακά θα στραφούν σε ΝΝΔ με την ίδια ένταση και θερμοκρασία από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις αυξημένες στα δυτικά και νότια του νομού. Άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και θερμοκρασία από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Αυξημένα ποσά υγρασίας και τοπικές ομίχλες νωρίς το πρωί.
Θεσσαλονίκη: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στον Χορτιάτη και τον Χολομώντα. Άνεμοι αρχικά από ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, σταδιακά θα στραφούν σε Ν ασθενείς και θερμοκρασία από 05 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο 30-01-2010

Διατηρείται το Φθινοπωρινό σκηνικό στην δυτική Ελλάδα καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίο και τα Δωδεκάννησα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλύτερος με παροδικά αυξημένες νεφώσεις και αυξημένα ποσά υγρασία. Οι ΝΝΔ άνεμοι ενισχύονται σε τοπικά ισχυρούς και η θερμοκρασία ανεβαίνει λίγο ακόμα.
Πιο αναλυτικά:

Ήπειρος: Βροχές και τοπικές καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >900μ. Άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές ομίχλες.
Μακεδονία: Νεφώσεις με κατά περιόδους βροχές ή χιονόνερο στην δυτική Μακεδονία. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στην υπόλοιπη Μακεδονία οι οποίες αργά το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές του νομού Καστοριάς και Γρεβενών με υψόμετρο >900μ.  Άνεμοι αρχικά από ΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, σταδιακά θα στραφούν σε Ν ασθενείς και θερμοκρασία από -01 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές ομίχλες.
Θράκη: Αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στον βόρειο Έβρο. Άνεμοι αρχικά από ΝΝΔ διευθύνσεις ασθενείς, σταδιακά θα στραφούν σε Ν με την ίδια ένταση και θερμοκρασία από 00 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές ομίχλες.
Θεσσαλία: Νεφώσεις πυκνότερες στην δυτική και βορειοδυτική Θεσσαλία όπου και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλίας με υψόμετρο >1000μ. Αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Θεσσαλία. Άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές ομίχλες.
Ιόνιο: Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αργά το βράδυ θα ενταθούν. Άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές ομίχλες.
Στερεά Ελλάδα: Βροχές και τοπικές καταιγίδες στην δυτική Στερεά καθώς και σε τμήματα της κεντρικής Στερεάς. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια οι οποίες αργά το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές της δυτικής Στερεάς με υψόμετρο >1200μ και σε περιοχές της κεντρικής Στερεάς με υψόμετρο >1000μ. Άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Οι μέγιστες τιμές θα εκδηλωθούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Πελοπόννησος: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στην δυτική και βορειοδυτική Πελοπόννησο. Ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις στην υπόλοιπη Πελοπόννησο οι οποίες αργά το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής και κεντρικής Πελοποννήσου. Άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι με τάσεις ενίσχυσης στο Μυρτώο σε ισχυρούς και θερμοκρασία από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Ανατολικό Αιγαίο: Νεφώσεις με κατά περιόδους βροχές και πιθανόν καταιγίδες στην Σάμο και την Ικαρία. Άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και θερμοκρασία από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες: Αιθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις οι οποίες αργά το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές και πιθανόν καταιγίδες στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες. Άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις ισχυροί και θερμοκρασία από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Κρήτη: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις οι οποίες αργά απόγευμα θα πυκνώσουν στα δυτικά του νησιού και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι αρχικά από ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι, σταδιακά θα στραφούν σε ΝΔ ισχυρούς και τοπικά στο Κρητικό έως πολύ ισχυρούς και θερμοκρασία από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Δωδεκάννησα. Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι αρχικά από ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι, σταδιακά θα στραφούν σε ΝΝΔ με την ίδια ένταση και θερμοκρασία από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική: Ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες νεφώσεις οι οποίες αργά το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και νότια του νομού. Άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Αυξημένα ποσά υγρασίας και τοπικές ομίχλες νωρίς το πρωί.
Θεσσαλονίκη: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις οι οποίες αργά το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές. Άνεμοι αρχικά από ΝΝΔ διευθύνσεις ασθενείς, σταδιακά θα στραφούν σε Ν με την ίδια ένταση και θερμοκρασία από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή 31-01-2010

Φθινοπωρινό το σκηνικό στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με βροχές και τοπικές καταιγίδες στις νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Ενισχυμένοι ΔΝΔ άνεμοι και θερμοκρασία σε μικρή πτώση.
Πιο αναλυτικά:

Ήπειρος: Βροχές και τοπικές καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις αρχικά σε περιοχές με υψόμετρο >700μ. Νωρίς το απόγευμα χιονόπτωση θα σημειωθεί και μέσα στα Ιωάννινα ενώ σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται αργά το απόγευμα. Άνεμοι αρχικά από ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι, σταδιακά θα στραφούν σε ΑΝΑ ασθενείς και θερμοκρασία από -01 έως 09 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία: Βροχές και τοπικές καταιγίδες στα πεδινα και χιονοπτώσεις σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με υψόμετρο >700μ, σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας με υψόμετρο >800μ και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας με υψόμετρο >900μ.  Σταδιακά και μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστουν στην ορεινή συνοριακή ζώνη και την ανατολική Μακεδονία. Άνεμοι αρχικά από ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι, σταδιακά θα στραφούν σε ΔΒΔ με την ίδια ένταση και θερμοκρασία από -02 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Θράκη: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >900μ. Σταδιακά και μέχρι το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι με τάσεις εξασθένησης και θερμοκρασία από -01 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε περιοχές της βορειοδυτικής Θεσσαλίας με υψόμετρο >900μ και στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας με υψόμετρο >1200μ. Ο κύριος ογκος των φαινομένων θα επικεντρώνεται στην δυτική Θεσσαλία. Σταδιακά και μετά το μεσημερι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Άνεμοι αρχικά από ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, σταδιακά θα στραφούν σε ΒΒΔ μέτριους και θερμοκρασία από 01 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Ιόνιο: Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Σταδιακά και μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης. Άνεμοι αρχικά από ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο νότιο Ιόνιο έως ισχυροί, σταδιακά θα στραφούν σε ΑΝΑ μέτριους και θερμοκρασία από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Στερεά Ελλάδα: Βροχές και τοπικές καταιγίδες στην δυτική Στερεά καθώς και σε τμήματα της κεντρικής Στερεάς. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές της δυτικής Στερεάς με υψόμετρο >1000μ και σε περιοχές της κεντρικής Στερεάς με υψόμετρο >900μ. Σταδιακά και μετά το μεσημερί τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά. Άνεμοι αρχικά από ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, σταδιακά θα στραφούν σε ΔΒΔ μέτριους και θερμοκρασία από 03 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Οι μέγιστες τιμές θα εκδηλωθούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια.
Πελοπόννησος: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα στην δυτική και νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Σταδιακά και μετά το μεσημερι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην βορειοδυτική Πελοπόννησο. Άνεμοι αρχικά από ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Μυρτώο έως ισχυροί, σταδιακά θα στραφούν σε ΔΒΔ με την ίδια ένταση και θερμοκρασία από 03 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Ανατολικό Αιγαίο: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Άνεμοι από αρχικά απο ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Ικάριο έως ισχυροί, σταδιακά θα στραφούν σε ΔΝΔ μέτριους και θερμοκρασία από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις πυκνότερες στις ανατολικές Κυκλάδες όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός μετά το μεσημέρι. Άνεμοι αρχικά απο ΝΔ διευθύνσεις ισχυροί, σταδιακά θα στραφουν σε ΔΒΔ μέτριους και θερμοκρασία από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Κρήτη: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημερι θα περιοριστούν στην ανατολική Κρήτη και θα εξασθενήσουν. Άνεμοι αρχικά από ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Κρητικό έως ισχυροί, σταδιακά θα στραφούν σε ΔΒΔ μέτριους και θερμοκρασία από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Δωδεκάννησα. Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Άνεμοι αρχικά από ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Καρπάθιο έως ισχυροί, σταδιακά θα στραφούν σε ΔΒΔ μέτριους και θερμοκρασία από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική: Αυξημένες νεφώσεις νωρίς το πρωί με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών. Σταδιακά πάντως και μέχρι το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί. Άνεμοι αρχικά από ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στον νότιο Σαρωνικό έως ισχυροί, σταδιακά θα στραφούν σε ΔΒΔ με την ίδια ένταση και θερμοκρασία από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Άνεμοι αρχικά από ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι, σταδιακά θα στραφούν σε ΔΒΔ με την ίδια ένταση και θερμοκρασία από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Ενδιαφέρουσα και άκρως χειμερινή η εξέλιξη του καιρού την ερχόμενη βδομάδα με την θερμοκρασία από την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου να σημειώνει κατακόρυφη πτώση και την χώρα να δέχεται χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της.

Δημήτρης Καμπόλης

Μετεωρολόγος www.kairos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *