DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTS

DIY: Η προίκα της μαμάς…. βάφω με Shibori & χρώμα

Λευκά, ωραιότατα βαμβακερά σεντόνια με μπορντούρες  και δαντέλες που δυστυχώς δεν ταιριάζουν στην κρεβατοκάμαρά μας; Είναι μικρά (τα υπέρδιπλα δε τα είχαν) και μας πιάνουν χώρο στη ντουλάπα; Πώς να τα αξιοποιήσουμε χρηστικά και ευφάνταστα αντί να μένουν κρυμμένα στα συρτάρια;…  Με τη τεχνική Shibori & χρώμα..

Μπορούμε να τα βάψουμε στο χρώμα που μας αρέσει  και ταιριάζει στο χώρο μας και να διακοσμήσουμε το σπίτι μας. To κόστος μιας βαφής ρούχων είναι μικρό (περίπου στα δύο ευρώ), το αποτέλεσμα από τα χεράκια μας ανεκτίμητο… Τα κάνουμε ριχτάρια για το καναπέ, μαξιλαράκια ή κουρτίνες για τον έφηβο κανακάρη μας…. Aν ξεκινήσεις, δεν σταματάς.

Το Shibori είναι μια παραδοσιακή τεχνική βαφής από την Ιαπωνία που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα.  Μέχρι τον 20ο αιώνα, πολλά υφάσματα και χρωστικές ουσίες δεν χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ιαπωνία. Τα κύρια υφάσματα ήταν μετάξι και κάνναβη , και αργότερα βαμβάκι . Η κύρια βαφή ήταν indigo και, σε μικρότερο βαθμό, madder και μοβ ρίζα. Το Shibori και άλλες κλωστοϋφαντουργικές τέχνες, όπως το tsutsugaki, εφαρμόστηκαν σε όλα αυτά τα υφάσματα και βαφές.

Μάθετε πώς μπορείτε οικονομικά και με λίγο κόπο να αλλάξετε τη διακόσμηση του χώρου σας με υπέροχα σχέδια και  πολύ χαμηλό κόστος. Παλιά  βαμβακερά σεντόνια και υφάσματα αλλάζουν εύκολα όψη για να  ανανεώσουν το χώρο μας.
Υπάρχει ένας άπειρος αριθμός τρόπων που μπορεί κανείς να ράψει, να διπλώσει, να στρίψει ή να συμπιέσει ένα πανί για το shibori και με κάθε τρόπο έχει πολύ διαφορετικά μοτίβα. Κάθε μέθοδος χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Δείτε μερικούς ακόμα τρόπους διπλώματος των υφασμάτων στο παρακάτω video.

Shibori & χρώμα λοιπόν…
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
– Bαφή ρούχων (από μαγαζιά με είδη ραπτικής)
– πλαστικά γάντια
– λαστιχάκια ή σπάγγο
– Αλάτι
– μια παλιά κατσαρόλα ή λεκάνη (εναλλακτικά η διαδικασία της βαφής μπορεί να γίνει και στο πλυντήριο, γράφει αναλυτικές οδηγίες στη  κάθε βαφή)

Η τεχνική ενδείκνυται  και για αγαπημένα μπλουζάκια που ξεθωριάσανε και πολλά – πολλά άλλα….
Καλή επιτυχία !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *