Επικαιρότητα

Siemens: Δίωξη κατά παντός υπευθύνου από τον Εισαγγελέα

Ολοκληρώθηκε η έρευνα για την υπόθεση Siemens, με τον Εισαγγελέα να ασκεί δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τέσσερα κακουργήματα. Την υπόθεση θα αναλάβει ειδικός ανακριτής ο οποίος θα προσωποποιήσει τα αδικήματα. Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου δεν προκύπτει ευθύνη για πολιτικά πρόσωπα. Σήμερα είχε κληθεί να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις ο πρώην επικεφαλής της Siemens Ελλάς, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος δήλωσε μέσω των δικηγόρων του, που εμφανίστηκαν στο εισαγγελικό γραφείο, ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει επί του συνόλου της δικογραφίας. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η πολιτική κόντρα καθώς έντονη είναι η φημολογία για εμπλοκή και πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

Τέσσερα κακουργήματα

Με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου ολοκληρώθηκε η έρευνα του εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου για την υπόθεση της Siemens στο σκέλος που αφορά τις συμβάσεις με τον ΟΤΕ και τη σύμβαση για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για τα αδικήματα:

-παθητική και ενεργητική δωροδοκία κατά μόνας και από κοινού άπαξ και κατ’ εξακολούθηση στρεφόμενες κατά του δημοσίου (για την περίπτωση της C4I) και σε βάρος του ΟΤΕ, από τις οποίες το όφελος που επεδίωξαν και πέτυχαν οι δράστες και η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

-Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα,

-ηθική αυτουργία στη νομιμοποίηση εσόδων και

-Άμεση συνέργεια στη νομιμοποίηση εσόδων.

Η δικογραφία που περιλαμβάνει δεκάδες φακέλους θα διαβιβαστεί αύριο στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, προκειμένου να οριστεί ειδικός ανακριτής που θα αναλάβει τη διενέργεια κύριας ανάκρισης και την προσωποποίηση των αδικημάτων.

Από την έρευνα δεν προκύπτουν, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ευθύνες σε βάρος πολιτικών προσώπων, ούτε χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της υπόθεσης σχετικά με καταγγελίες για ύποπτες συμβάσεις της Siemens για τις περιπτώσεις του ΟΣΕ, των πυραύλων “Πάτριοτ” και των πυραυλικών συστημάτων Ερμής, θα σχηματιστούν χωριστές δικογραφίες και θα διαταχθεί περαιτέρω έρευνα.

Ο κ. Αθανασίου είχε καλέσει σήμερα για τέταρτη φορά για εξηγήσεις τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο ο οποίος δεν προσήλθε.

Μέσω των συνηγόρων του κυρίων Γιαννίδη και Δημακόπουλου, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος διαμήνυσε στον εισαγγελέα ότι δεν επιθυμεί να επανέρχεται στο εισαγγελικό γραφείο κάθε φορά που προκύπτουν νέα στοιχεία.

Την ίδια στάση είχε τηρήσει πριν περίπου μια εβδομάδα που και πάλι είχε κληθεί για διευκρινίσεις από τον κ. Αθανασίου.

Σήμερα, ο κ. Αθανασίου έλαβε και όλα τα παραστατικά για το θέμα της αμοιβής του εκπροσώπου της εταιρίας Saic, ο οποίος κατέθεσε πριν λίγες μέρες ως μάρτυρας για την υπόθεση του C-4I.

Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση της Siemens, που προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Για πολιτικό παίγνιο από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο έκανε λόγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στη διασπορά φημών σχετικά με ταξίδι Υπουργού της κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2005 μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο.

Φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη ο Θόδωρος Ρουσόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “δεν μπορούμε να συζητάμε σοβαρά για το αν κάποιο στέλεχος βρέθηκε στο ίδιο σημείο με πρόσωπο που ελέγχεται σήμερα από τη δικαιοσύνη”.

Επανέλαβε, δε, πως η κυβέρνηση έχει κάνει την έρευνά της και όλα όσα ακούγονται δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με πραγματικότητα.

Σε ότι αφορά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μιλούν για επιλεκτικές διαρροές της Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνει τον παλιό εαυτό του και εκεί που δεν το συμφέρει κάτι του φταίει η Δικαιοσύνη.

“Η εύκολη λύση είναι η επίθεση στη Δικαιοσύνη. Είναι πρακτική του ΠΑΣΟΚ, που επαναλαμβάνει, αλλά δεν βοηθά το ΠΑΣΟΚ, ούτε τον τόπο. Οι πολίτες έχουν μωσαϊκό εξελίξεων και θεμάτων και μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους”, συμπλήρωσε.

Στο θέμα της Siemens αναφέρθηκε σήμερα και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για προσπάθεια και πίεση να επιρριφθούν ευθύνες και στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι υπάρχουν μόνο φήμες. Δεν γίνεται να επιρρίπτονται ευθύνες στη ΝΔ με βάση φήμες και επιλεκτικές διαρροές, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε Υπουργό της κυβέρνησης, είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ διέψευδαν ότι ο εμπλεκόμενος στην προμήθεια του συστήματος C-4I, Γιώργος Τρεπεκλής, είναι συνεργάτης του προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και τη φήμη ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος συνυπήρξε στο Διοικητικό Συμβούλιο μεγάλου ξενοδοχείου με τον Νίκο Παπανδρέου.

Για προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνο.

“Νομίζω ότι υπάρχει πια ένας ορατός κίνδυνος. Αυτός ο κίνδυνος είναι το κουκούλωμα. Όλοι πρέπει να δώσουν λόγο. Πρέπει να δώσουν λόγο και οι επικεφαλής των κομμάτων, όταν βρίσκονταν στη θέση αυτή, σε στιγμές που αποδεικνύονται πια ότι γίνονταν παράνομες χρηματοδοτήσεις των κομμάτων. Και με αυτή την έννοια, νομίζω ότι στον εισαγγελέα πρέπει να κληθεί ο κ. Σημίτης και πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα πρέπει να έρθει και η σειρά του κ. Καραμανλή.”, τόνισε ο κ. Αλαβάνος

“Οι ελεγχόμενες και με δόσεις αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο Siemens φανερώνουν ένα κακοπαιγμένο θέατρο που από κοινού παίζουν οι ηγεσίες των αστικών κομμάτων, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ελέγχουν. Το σύστημά τους δεν εξυγιαίνεται, είναι σάπιο ως το μεδούλι. Χρειάζεται ριζική ανατροπή, που μπορεί να γίνει μόνο με παρέμβαση του λαού”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

“Τα ίδια ονόματα, οι ίδιες οικογένειες, Χριστοφοράκος, Παπανδρέου, Τρεπεκλής, Λασκαρίδης, οι ίδιοι άνθρωποι σε όλα τα μεγάλα κόλπα. Χρειάζεται λοιπόν θάρρος το οποίο δεν βλέπω να έχει η Κυβέρνηση. Χρειάζεται αυτοπεποίθηση την οποία δεν διακρίνω εις την Δικαστική Εξουσία για να καθαρίσουμε επιτέλους τον τόπο. Είναι τεράστιο το πρόβλημα που υπάρχει.”, επισήμανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *