Επικαιρότητα

Χιλιάδες κόσμου στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 37η επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 25 χιλιάδες άτομα.

Μετά το τέλος της πορείας νεαροί, στο ύψος της συμβολής της Βασ. Σοφίας με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρατεταγμένες για λόγους ασφαλείας στην περιοχή, πετώντας τους μεγάλα κομμάτια από μάρμαρο και πέτρες.

Οι νεαροί απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς προς τη Μεσογείων.

Στη συμβολή της Μεσογείων με τη Φειδιππίδου, έγινε από τους αστυνομικούς χρήση δακρυγόνων.
Συνολικά έχουν γίνει από την αστυνομία 48 προσαγωγές.

Από την ισχυρή βροχόπτωση η πορεία, η οποία ήταν προγραμματισμένη στις 3 το μεσημέρι ξεκίνησε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα.

Η κεφαλή της πορείας, με επικεφαλής την αιματοβαμμένη σημαία, έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, όπου φοιτητές έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Ακολούθως, ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, τα μέλη του οποίου φώναζαν το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία».

«Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», ήταν άλλο ένα συνθήμα που φώναζαν οι διαδηλωτές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, συγκρούσεις νεαρών με τα ΜΑΤ έγιναν σε δύο σημεία, και συγκεκριμένα ένα στη διασταύρωση Παπαδιαμαντοπούλου και Βασ. Σοφίας και ένα μπροστά στο Πάρκο Ελευθερίας. Ομάδες από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών έκαναν σφοδρές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, ξύλα, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα.

Οι αστυνομικοί «απάντησαν» με δακρυγόνα και προχώρησαν σε συλλήψεις ατόμων.

Επεισόδια δημιουργήθηκαν στο κέντρο της Πάτρας κατά την διάρκεια πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε πέτρες εναντίον των αστυνομικών, με αποτέλεσμα οι διμοιρίες των ΜΑΤ που ακολουθούσαν, να κάνουν χρήση δακρυγόνων.

Στην συνέχεια οι αντιεξουσιαστές αποκόπηκαν από την πορεία και κατευθύνθηκαν προς την περιοχή των Υψηλών Αλωνίων.

Η Βουλή τίμησε την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, ύστερα από την τοποθέτηση των εκπροσώπων όλων των κομμάτων, η Βουλή τίμησε την 37η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ανοίγοντας την επετειακή συζήτηση ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος εξέφρασε την τιμή του Σώματος προς τους πρωταγωνιστές μιας κορυφαίας πράξης αντίστασης στη δικτατορία των συνταγματαρχών, «τους νέους, που με γενναιότητα και αυταπάρνηση ανέλαβαν ένα παράτολμο εγχείρημα που έδωσε τέλος στον αυταρχισμό και την πολιτική ασφυξία που είχε επιβάλει η στρατιωτική δικτατορία».

Το πρωί κατέθεσε στεφάνι ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Μια σκέψη για το “Χιλιάδες κόσμου στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *