Επικαιρότητα

Άγνωστος πυροβόλησε μαθητή σε υπό κατάληψη σχολείο στο Περιστέρι

astynomia1712Τις συνθήκες τραυματισμού 16χρονου μαθητή στο χέρι από σφαίρα όπλου το βράδυ της Τετάρτης ερευνά η αστυνομία. Το περιστατικό συνέβη σε πεζόδρομο, κοντά στο πρώτο Λύκειο Περιστερίου όπου βρισκόταν ο μαθητής με συμμαθητές του. Το βέβαιο είναι δεν υπήρξε καμία εμπλοκή της αστυνομίας, ενώ το παιδί μεταφέρθηκε σε θεραπευτήριο και υποβλήθηκε σε επέμβαση. Το γεγονός καταδίκασαν έντονα κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ενώ την ανάγκη να διασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη επεσήμανε ο υπουργός εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο μαθητής της δευτέρας τάξης του 1ου Λυκείου Περιστερίου, μέλος του 15μελούς και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας που δέχτηκε λίγο μετά τις 23.00 το βράδυ της Τετάρτης πυροβολισμό στο δεξί χέρι.

Από το χέρι του μαθήτη οι γιατροί έβγαλαν βολίδα μικρού διαμετρήματος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία: “Σύμφωνα με τους γιατρούς, εντός του καρπού του δεξιού χεριού υπήρχε βολίδα, αγνώστου μέχρι στιγμής τύπου όπλου και απαιτείτο για την αφαίρεσή της χειρουργική επέμβαση, η οποία περατώθηκε με επιτυχία τις μεσημβρινές ώρες”.

Η βολίδα που αφαιρέθηκε από το τραύμα του μαθητή παραδόθηκε σε αξιωματικούς της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.

Από την πρώτη εξέταση (μακροσκοπική) εκτιμάται ότι πρόκειται για μολύβδινη βολίδα πυροβόλου όπλου, το διαμέτρημα της οποίας θα πιστοποιηθεί μετά από εργαστηριακή εξέταση.

Ο πατέρας του νεαρού είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο τραυματισμός του γιου του προήλθε πιθανότατα από σφαίρα πυροβόλου όπλου, ενώ έκανε λόγο για δολοφονική απόπειρα από σκοτεινούς κύκλους.

Ο μαθητής που δεν υπέστη βλάβες στο χέρι και δεν αντιμετωπίζει κάνενα πρόβλημα υγείας αναμένεται να πάρει εξιτίριο την Παρασκευή.

Το περιστατικό σημειώθηκε, σε πεζόδρομο κοντά στο Λύκειο, στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Εθνικής Αντιστάσεως, σ’ ένα από τα κεντρικότερα σημεία στο Περιστέρι και σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από το σχολείο του. Ο μαθητής της Β’ Λυκείου και μέλος του 15μελούς συζητούσε μαζί με συμμαθητές του για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, όταν ένιωσε ένα “κάψιμο” στο χέρι του.

Όπως είπε στους αστυνομικούς ο 16χρονος μαθητής, την ώρα που ήταν μαζί με συμμαθητές του, αισθάνθηκε ένα πόνο και είδε από το μικρό δάχτυλο να τρέχει αίμα.”Κρότο από πυροβολισμό όπλου δεν άκουσα και δεν είδα κανένα άτομο κοντά μου ή μακριά να κρατά όπλο ή να με σημαδεύει με όπλο”, δήλωσε ο μαθητής.

Άγνωστο παραμένει το ποιος ή ποιοι πυροβόλησαν, ενώ όπως τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Παναγιώτης Στάθης, άμεσα θα γίνει αυτοψία για να διαπιστωθούν οι συνθήκες του συμβάντος. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι στο σημείο την ώρα του περιστατικού δεν υπήρχαν αστυνομικοί.

Σημειώνεται ότι το κέντρο Άμεσης Δράσης ενημερώθηκε για το γεγονός στις μία μετά το βράδυ “για μεταφορά στο νοσοκομείο Μetropolitan Πειραιά 16χρονου ημεδαπού με τραύμα στο δεξί χέρι”.

Οι συμμαθητές του νεαρού μαθητή ανέφεραν ότι επιστρέφοντας στο σημείο για να βρουν τον κάλυκα άκουσαν και δεύτερο πυροβολισμό.Οι μαθητές του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), σε ανακοίνωσής τους, χαρακτήρισαν το γεγονός ως δολοφονική επίθεση.

Παράλληλα θεωρούν ότι η επίθεση αυτή στρέφεται ενάντια στο οργανωμένο μαθητικό κίνημα και στα εκλεγμένα όργανα του και θα λάβει οργανωμένη απάντηση από το μαθητικό και όλο το λαϊκό κίνημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος χαρακτήρισε θλιβερό περιστατικό τον τραυματισμό του μαθητή και εξέφρασε τη λύπη του για λογαριασμό της κυβέρνησης σημειώνοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα ερευνηθεί ταχύτατα και σε βάθος.

Στο περιστατικό αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, μετά το τέλος της κυβερνητικής επιτροπής.

“Πριν απ’ όλα θέλω να εκφράσω, εκ μέρους της Κυβέρνησης, την συμπάθεια και την συμπαράσταση στο νεαρό παιδί που τραυματίστηκε και στην οικογένειά του. Το παιδί είναι καλά, ο τραυματισμός ήταν ελαφρύς. Αλλά η υπόθεση ερευνάται και θα διερευνηθεί ταχύτατα και σε βάθος. Και θα υπάρξει ανακοίνωση της Αστυνομίας για το τι ακριβώς έχει συμβεί.
Θέλω να τονίσω μονάχα τούτο: Και αυτό το περιστατικό πρέπει να μας οδηγήσει ν’ αναλογισθούμε πόσο εύθραυστο και πολύτιμο αγαθό είναι η κοινωνική ειρήνη, η κοινωνική γαλήνη. Οφείλουμε όλοι, τούτες τις κρίσιμες ώρες, να την υπερασπισθούμε και ν’ αναλογισθούμε επίσης πού μπορούν να οδηγήσουν πράξεις ωμής βίας”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο μαθητής είναι μέλος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου και γιος συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.

Τη λύπη του για το γεγονός και την συμπαράστασή του στην οικογένειά του, στους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου του εξέφρασε και ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος τονίζοντας ότι το γεγονός θα εξεταστεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία ώστε να αξιολογηθεί στις πραγματικές του διαστάσεις.

Τον αποτροπιασμό του για τη νέα δολοφονική επίθεση, με πυροβόλο όπλο, εναντίον μαθητή , γιού μέλους του Δ.Σ. Της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας εξέφρασε η ΔΟΕ.

Αντιδράσεις για τη δολοφονία του 16χρονου: Συνεχής ανανέωση με βίντεο στο Youtube

Το γεγονός καταδίκασαν έντονα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε: “Η ανανδρία και η τυφλή βία πίσω από τη σφαίρα εναντίον μαθητή σε καιρό ειρήνης και δημοκρατίας, αποτυπώνει τη σύγχυση και την ανασφάλεια που έχει φέρει στην χώρα το κενό πολιτικής και εξουσίας. Καταδικάζουμε τη βία και ζητούμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία των υπευθύνων”.

“Ανησυχούμε ιδιαίτερα μετά τον νέο τραυματισμό μαθητή από πυροβολισμό, για την πιθανή δράση ανέλεγκτων μηχανισμών και προσώπων. Αναρωτιόμαστε, αν η κυβέρνηση έχει οποιοδήποτε σχέδιο για τον έλεγχο της κατάστασης”, δήλωσε από την πλευρά του ο τομέαρχης του ΠΑΣΟΚ, για θέματα εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης.

Ευθύνες στις πολιτικές της κυβέρνησης “που μας έφεραν ως εδώ”, καταλόγισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στον τραυματισμό μαθητή στο χέρι από πυροβολισμό, χθες βράδυ, σε κεντρικό σημείο του Περιστερίου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέκρινε την ηγεσία της αστυνομίας για “αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εξέταση του γεγονότος, την ίδια στιγμή, που επέδειξε εξίσου αδικαιολόγητη σπουδή να κάνει λόγο για “αεροβόλο όπλο”, επισήμανση που διαψεύσθηκε πολύ γρήγορα” και ζήτησε πλήρη διελεύκανση της υπόθεσης.

“Το ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό τη δολοφονική επίθεση αγνώστων κατά ομάδας μαθητών στο Περιστέρι που μετέχουν στις μαθητικές κινητοποιήσεις. Η δολοφονική επίθεση, που στρέφεται κατά του οργανωμένου μαθητικού κινήματος και των εκλεγμένων οργάνων του, θα βρει την άμεση απάντηση, με την ένταση της πάλης για το πρόβλημα της Παιδείας και τη συσπείρωση κατά των κατασταλτικών μηχανισμών κάθε μορφής, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ, επισημαίνοντας τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ το απόγευμα στις 6 οργανώνει συγκέντρωση, στο σημείο όπου δέχτηκε ο μαθητής τη σφαίρα.

“Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι με τέτοιες εκφοβιστικές ενέργειες θα κάμψει την αγωνιστική διάθεση του οργανωμένου κινήματος βρίσκεται σε πολύ σφαλερό δρόμο” επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.

Τον τραυματισμό του μαθητή καταδίκασε και το ΛΑΟΣ, με τον εκπρόσωπο Τύπου Κυριάκο Βελόπουλο να δηλώνει: “Συνιστούμε ψυχραιμία και κυρίως επαγρύπνηση. Κάνουμε έκκληση σε όλους να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά και νερό στον μύλο αυτών που θέλουν συνέχιση των ταραχών”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *