Επικαιρότητα

Έτοιμος ο προϋπολογισμός, επίδομα θέρμανσης με αυστηρά κριτήρια

Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και ο περιορισμός των κρατικών δαπανών, είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό του 2009. Στο προσχέδιο, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, δεν αναμένεται να περιλαμβάνονται νέα φορολογικά μέτρα, πέρα από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί και θεσμοθετηθεί.
Εξισορρόπηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων θα επιχειρείται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.
Η “μάχη” θα δοθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη μείωση των κρατικών δαπανών, τη διατήρηση του ελλείμματος κάτω από το 3% και της ανάπτυξης σε υψηλά επίπεδα.
Οι αυξήσεις δεν θα ξεπεράσουν τον πληθωρισμό, άρα ο προϋπολογισμός θα είναι για άλλη μια φορά “σφιχτός” σε ό,τι αφορά την εισοδηματική πολιτική.
Το 2009, μεγάλο μέρος των εσόδων θα προέλθει από την πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση και αναμένεται να εισρεύσουν περί τα 4,5 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Με βάση υπολογισμούς παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας, αυτά θα προέλθουν από πρόσθετους φόρους, ύψους 600 εκατ. ευρώ, λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000 – 2006 απ΄όπου αναμένεται να εισπραχθεί γύρω στο 1 δισ. ευρώ, τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, με περίπου 700.000 οφειλέτες να καταβάλουν περί το 1 δισ. ευρώ, η φορολογία μερισμάτων (250 εκατ. ευρώ).
Πρόσθετους φόρους που θα πληρώσουν οι ανώνυμες εταιρίες και οι ΕΠΕ, (560 εκατ. ευρώ) μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 80% από 65%.

Διέξοδος οι προθεσμιακές

Έξυπνες λύσεις αναζητούν οι καταθέτες με τις τράπεζες να δίνουν επιτόκια άνω του 6% σε ορισμένες προθεσμιακές. Υπολογίζοντας και τον πληθωρισμό, οι προθεσμιακές καταθέσεις, σε γενικές γραμμές, μας βοηθούν να συντηρούμε την αξία του κεφαλαίου μας.
Καλή επένδυση αποτελούν αυτή την περίοδο, και τα ομόλογα με διάρκεια έως 12 μήνες και επιτόκιο έως 6%, αλλά και οι μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση έως 7% όμως αυτή η επιλογή περιλαμβάνει το ρίσκο την πορείας της χρηματιστηριακής αγοράς.
Ασπίδα προστασίας στην κρίση αποτελούν τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου. Προσοχή όμως καθώς το ποσό θα πρέπει να το εγγυάται η ίδια η τράπεζα που παρέχει το προϊόν. Αυτά παρέχουν επιστροφή από 85 έως 100% της επένδυσης στη λήξη και αποδόσεις έως 20% ανάλογα με το ρίσκο της επένδυσης, καθώς η πορεία των πρώτων υλών, των πολύτιμων μετάλλων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών παρουσιάζει καθημερινά έντονες διακυμάνσεις.


Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

Η άμεση εισοδηματική ενίσχυση των ασθενέστερων ομάδων θα ξεκινήσει με τη χορήγησή του επιδόματος θέρμανσης, την ώρα που δίνεται από την κυβέρνηση το επίδομα θέρμανσης ,την ώρα που το κόστος για την αγορά πετρελαίου για φέτος ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, θα ανέβει έως και 30%. Μέσα στο μήνα αναμένονται και τα νέα μέτρα από πλευράς του υπουργείου ανάπτυξης για την εξυγίανση της αγοράς καυσίμων.
Το επίδομα θέρμανσης, θα δοθεί, στους μακροχρόνια ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με αυστηρά οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια.

Πώς θα κατανεμηθεί το επίδομα:
300 – 350 ευρώ σε ορεινές περιοχές
200 – 230 ευρώ σε ημιορεινές
110 – 130 ευρώ σε πεδινές

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *