Αθλητικά

Αρχίζει το Euro 2008 με Ελβετία-Τσεχία και Πορτογαλία-Τουρκία

Ώρα για μπάλα! Στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας θα “αναστενάζει” από σήμερα και για περίπου ένα μήνα -μέχρι τις 29 Ιουνίου- η ποδοσφαιρική Ευρώπη στη διοργάνωση του Euro 2008. Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελλάδα είναι παρούσα προκειμένου να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της από το περασμένο Euro της Πορτογαλίας, ενώ αρκετές είναι οι υποψήφιες που επιθυμούν να πάρουν τα “σκήπτρα” από την Εθνική μας όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ιταλία. Δεκαέξι ομάδες χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους υπόσχονται να προσφέρουν πλούσιο θέαμα και αμέτρητες συγκινήσεις στους ποδοσφαιρόφιλους όχι μόνο της Ευρώπης αλλά ολόκληρου του πλανήτη καθώς το Euro θα παρακολουθήσουν μέσω των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και του διαδικτύου εκατομμύρια φίλαθλοι από όλο τον κόσμο. Το πάρτι ξεκινά το απόγευμα (19:00 ΝΕΤ) με την αναμέτρηση της συνδιοργανώτριας Ελβετίας απέναντι στην Τσεχία στο πλαίσιο του πρώτου ομίλου και θα συνεχιστεί το βράδυ (21:45 ΝΕΤ) με το παιχνίδι της Πορτογαλίας κόντρα στην Τουρκία.

Πρεμιέρα με Ελβετία-Τσεχία

Στο “Σεντ Γιάκομπ” της Βασιλείας, χωρητικότητας 40.000 θεατών, ανοίγει το απόγευμα (19:00) η αυλαία του EURO 2008, με την συνδιοργανώτρια Ελβετία να φιλοξενεί την Τσεχία. Η αναμέτρηση θα γίνει στο πλαίσιο του πρώτου ομίλου, με διαιτητή τον Ιταλό, Ρομπέρτο Ροσέτι και από το αποτέλεσμα της θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό, η μία από τις δύο προνομιούχες θέσεις, που ισοδυναμούν με πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Οι Ελβετοί του Κέμπι Κουν παίζουν συνήθως με 4-4-2 και στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην ομοιογένεια που έχουν ως σύνολο. Από την πλευρά τους, οι Τσέχοι του Κάρελ Μπρούκνερ, παρατάσσονται με κορυφή στην επίθεση των “γίγαντα” Γιαν Κόλερ, ενισχυμένη μεσαία γραμμή και τετραμελή διάταξη στην άμυνα (4-5-1).

Τα “αστέρια” της Ελβετίας είναι ο Φιλιπ Σεντερος που δεσπόζει στο κέντρο της άμυνας, ο Λουντοβικ Μανέν στην ανασταλτική λειτουργία και οι έμπειροι Γιόχαν Φονλάντεν, Αλεξ Φρέι και Μάρκο Στρέλερ. Όσον αφορά στους Τσέχους που ασφαλώς διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία από τους γηπεδούχους, ο Πετρ Τσεχ αποτελεί εγγύηση κάτω από τα δοκάρια, ενώ οι Γκριγκέρα, Ουϊφαλούσι, Γιανκουλόφσκι και Γκάλασεκ, έχουν στα πόδια τους χιλιάδες αγωνιστικά λεπτά στα κορυφαία γήπεδα της Ευρώπης.

Οι δύο ομάδες έχουν ξανασυναντηθεί στο παρελθόν τρεις φορές, με τους Τσέχους να μετρούν δύο νίκες και μία ήττα. Συγκεκριμένα, στις 20 Απριλίου 1994 η Ελβετία νίκησε 3-0, την 1η Ιουνίου 1996 η Τσεχία επικράτησε 2-1 και στις 18 Αυγούστου 1999, οι Τσέχοι νίκησαν με 3-0.

Οι πιθανές συνθέσεις:

Ελβετία (Κέμπι Κουν): Μπενάλιο, Λιχτστάινερ, Μίλερ, Σεντερος, Μανέν, Μπαρνέτα, Ινλερ, Φερνάντες, Φονλάντεν, Φρέι, Στρέλερ.

Τσεχία (Κάρελ Μπρούκνερ): Τσεχ, Γκριγκέρα, Ουϊφαλούσι, Ροζεναλ, Γιανκουλόφσκι, Πλασιλ, Πόλακ, Ματεγιόφσκι, Γκάλασεκ, Σιονκο, Κόλερ.

Το θέαμα συνεχίζεται

Ένα από τα μεγάλα φαβορί της φετινής διοργάνωσης του Euro 2008 είναι η Πορτογαλία που ευελπιστεί να πετύχει ότι δεν κατάφερε πριν τέσσερα χρόνια στην έδρα της, να κατακτήσει δηλαδή το τρόπαιο. Πρώτη αντίπαλος των Πορτογάλων η Τουρκία (21:45 ΝΕΤ) η οποία όμως είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο…

Ίσως το αποψινό παιχνίδι δεν αποδειχθεί σε υγιεινό περίπατο των Πορτογάλων καθώς κάθε πρεμιέρα κρύβει τις παγίδες της και η Τουρκία είναι έτοιμη για να κάνει τη ζημιά και να κλέψει τη παράσταση. Η Πορτογαλία με μεγάλο όπλο τον φοβερό και τρομερό Κριστιάνο Ρονάλντο θέλει τη νίκη για να δείξει τη δυναμική της, καθώς οι Ίβηρες πιστεύουν ότι μπορούν να φθάσουν έως το τέλος του δρόμου και να κατακτήσουν το τρόπαιο της διοργάνωσης. Ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα και αναμένεται να παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα.

Από την άλλη πλευρά, κόντρα σ’ ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, την Πορτογαλία, οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι και η Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια, που είχε νικήσει την ομάδα του Σκολάρι στην πρεμιέρα. Η παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά ο Νιχάτ Καχβετσί πιστεύει πως δεν πρέπει η ομάδα του να εστιάσει την προσοχή της μόνο στον σούπερ σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

“Σίγουρα κάνει τη διαφορά και αναμφισβήτητα είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς. Όταν υπάρχει ένας παίκτης που έχει βάλει τόσα πολλά γκολ και έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ, είναι φυσικό όλοι να μιλούν γι’ αυτόν. Όμως, δεν μπορείς να νικήσεις μόνο με έναν παίκτη. Το θέμα δεν είναι ο Ρονάλντο. Σεβόμαστε όλους τους ποδοσφαιριστές της Πορτογαλίας και δεν σκεφτόμαστε μόνο αυτόν”, είπε ο άσος της Βιγιαρεάλ.

Στον αγωνιστικό τομέα, ευχάριστα είναι τα νέα για τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Φατίχ Τερίμ, καθώς πανέτοιμος να ενισχύσει την προσπάθεια της ομάδας είναι ο Χαμίτ Αλτιντόπ. Ο 25χρονος μέσος της Μπάγερν Μονάχου ξεπέρασε τον τραυματισμό του και όλα δείχνουν πως θα δώσει το “παρών” στον εναρκτήριο αγώνα. Ο Αλτιντόπ επέστρεψε στην ενεργό δράση μετά από απουσία δύο μηνών και αγωνίστηκε στο φιλικό με την Ουρουγουάη, στις 25 Μαϊου.

Διαιτητής της συνάντησης θα είναι ο Γερμανός Χέρμπερτ Φάντελ.

Οι πιθανές συνθέσεις :

Πορτογαλία (Λούις Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Μποσίνγκουα, Πέπε, Καρβάλιο, Φερέιρα, Πετίτ, Ντέκο, Μουτίνιο, Σαμπρόζα, Κριστιάνο Ρονάλντο, Νούνιο Γκόμες.

Τουρκία (Φατίχ Τερίμ): Ντεμιρέλ, Τσετίν, Μπάλτα, Ζαν, Σαριόγλου, Εμρέ, Αουρέλιο, Τουντσάι, Χαμίτ Αλντιντόπ, Νιχάτ, Ερντιντς.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *