Επικαιρότητα

Αυξάνονται οι διαθεσιμότητες, οι υποχρεωτικές άδειες και η 4ημερη απασχόληση

anergia0068Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι εργαζόμενοι, κατά των αποκαλούμενων ελαστικών μορφών εργασίας, με παραλληλη μείωση του χρόνου εργασίας και των αποδοχών. Την Πέμπτη 2 Απριλίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν 24ωρη απεργία, ενώ η υπουργός Απασχόλησης διεμήνυσε προς όσους θεωρουν την κριση ευκαιρια για καταπατηση των εργατικών δικαιωματων, ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει παρεκλίσεις απο την ισχύουσα νομοθεσία. Το πρωί, αντίσκηνα έξω από το υπουργείο Οικονομίας έστησαν οι 1200 εργαζόμενοι του εργοστασίου Λαναρά, ζητώντας την επαναλειτουργία του και την καταβολή των μισθών τους.

Περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι από την αρχή του χρόνου υποχρεωθήκαν σε αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης.

Οι διαθεσιμότητες οι υποχρεωτικές άδειες και η 4ημερη απασχόληση
αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο

Στο κλίμα που διαμορφώνουν κάποιοι εργοδότες η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, έστειλε μήνυμα στις επιχειρήσεις που αυθαιρετούν ότι τη κρίση δεν θα την επωμιστούν μόνο οι εργαζόμενοι και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη επιλογή της κυβέρνησης.

“Θα ήθελα να κάνω σαφές ότι αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας είναι να προστατεύσουμε την απασχόληση, εφαρμόζοντας χωρίς καμία παρέκκλιση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Δεν θα επιτρέψουμε την παραμικρή παραβίασή του από κάποιους που νομίζουνότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει άλλοθι, να λειτουργήσει ως πρόσχημα για την προώθηση δικών τους επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων”, τόνισε η υπουργός και ανακοίνωσε εντατικούς ελέγχους και αυστηρό πλαίσιο για την προστασία των εργαζομένων.

Κατασκευές ιματισμός μεταποίηση και τουρισμός είναι οι κλάδοι που έχουν ήδη σημάδια κρίσης.

Για τη στήριξη των εργαζομένων στο τουρισμό η Υπουργός Απασχόλησης υπέγραψε απόφαση συμφωνά με την οποία, μέσω του ΟΑΕΔ, επιδοτούνται με 50 εκ ευρώ οι τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες από τις 30 Απριλίου έως 31 Μάιου θα έχουν επαναπροσλάβει τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχαν τους αντίστοιχους μήνες του 2008 και με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης

Το πρόγραμμα υπολογίζεται να ωφελήσει 50.000 εποχικά εργαζόμενους

Επιπλέον αυξάνονται κατά 230.000 οι δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού

Εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα θα κυριαρχήσουν στη συνάντηση που θα έχει αύριο Τρίτη, η ΓΣΕΕ με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενόψει της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει η Γενική Συνομοσπονδία και η ΑΔΕΔΥ τη Πέμπτη

Σε ό,τι δε αφορά τις κινητοποιήσεις , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι πιστεύει πως τα συνδικάτα θα κινηθούν στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου.

Επίθεση στη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εξαπέλυσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

“Τη συντηρητικοποίηση ή μάλλον την παρεμπόδιση στην ριζοσπαστικοποίηση την προκαλούν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις ή και εάν θέλετε και δυνάμεις μέσα απ’ το συνδικαλιστικό κίνημα, οι οποίες λένε ένα το κρατούμενο, η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Συντηρητικοποίηση δεν καλλιεργεί η συμφωνία ΓΣΕΕ και ΣΕΒ; Όταν κάθονται στο ίδιο τραπέζι και λένε να βρούμε τρόπους, και μόνο που κάθονται στο τραπέζι, αυτό είναι καλλιέργεια συντηρητικής ψυχολογίας, αντιλήψεων κλπ. Ούτε κάτω από τον εθνικό ύμνο δεν πρέπει να βάζουν τις υπογραφές τους ΓΣΕΕ, ΣΕΒ και άλλοι”, δήλωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα του ελαστικού ωραρίου, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση υπογραμμίζοντας την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων.

Την εκταμίευση όλου του πόσου που έχει ήδη συμφωνηθεί για την επαναλειτουργία του εργοστάσιου Λαναρά ζητούν και πάλι οι 1200 απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι οποίοι έφτασαν από τη Βόρεια Ελλάδα και έστησαν αντίσκηνα έξω από το Υπουργείο Οικονομίας, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα τους.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *