Επικαιρότητα

ΔΕΗ:Ειδικό κοινωνικό τιμολόγιο για τους οικονομικά ασθενέστερους

 

Ειδικό κοινωνικό τιμολόγιο για τους οικονομικά ασθενέστερους επεξεργάζεται η ΔΕΗ, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα επωφεληθούν περίπου δύο εκατομμύρια νοικοκυριά, αφού θα καθιερωθούν μικρότερες χρεώσεις για τα χαμηλά εισοδήματα μέχρι 5.650 ευρώ. Αντίθετα εξαιρούνται, από τα φθηνά τιμολόγια ρεύματος, οι έχοντες εξοχικές κατοικίες με κατανάλωση έως 800kwh και έχουν εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο. Μάλιστα από τον ερχόμενο χρόνο έρχονται αντιμέτωποι με αυξήσεις που φέρνει η επιβολή ρήτρας καυσίμων 5%, αλλά και η μετακύλιση στα τιμολόγια των δαπανών για ρύπους και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Συνολικά αυξήσεις κατά 9%. Φθηνά τιμολόγια και για τις μικρές επιχειρήσεις ζητούν οι εκπρόσωποι του κλάδου, ενόψει και των επιβαρύνσεων που έρχονται από τις αρχές του 2009 με την επιβολή της ρήτρας καυσίμων στο ηλεκτρικό.

 

Είναι άδικο λένε αρμόδιοι στην ΡΑΕ και στην ΔΕΗ να επιβαρύνεται το ίδιο δηλαδή με μηδενικές αυξήσεις κάθε χρόνο, κάποιος που κάνει χαμηλή κατανάλωση ρεύματος γιατί διαμένει σε διαμέρισμα 60 τμ, με κάποιον που εκτός από τα 120 τμ πρώτη κατοικία, έχει και μια εξοχική κατοικία στο Αιγαίο. Το πράσινο φως για τα νέα τιμολόγια διακριτών χρεώσεων έδωσε η ΡΑΕ με γνωμοδότηση της στο υπουργείο ανάπτυξης. Ξεχωριστά θα αναγράφονται οι διάφορες χρεώσεις.

 

 

“Μάχη για τη συγκράτηση των τιμών”

 

Στη ραγδαία άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών, απέδωσε την ακρίβεια-την οποία χαρακτήρισε εισαγόμενη- ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας. Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής Εμμανουήλ Αγγελάκας, με τη συμμετοχή της Ευρωπαίας Επιτρόπου για θέματα Καταναλωτή Μεγκλένα Κούνεβα, ο υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση από την ανταπόκριση της αγοράς στην έκκλησή του για συγκράτηση και μείωση των τιμών και δήλωσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν προς την κατεύθυνση αυτή. Η Επίτροπος επαίνεσε την τακτική του υπουργείου να δίνει στη δημοσιότητα τις επωνυμίες των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα. Η κακή δημοσιότητα μπορεί να συνετίσει τους κερδοσκόπους, απάντησε ο κ. Φώλιας.

 


Σφοδρή κριτική

 

“Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού είναι εχθρικά με τους μετόχους της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ. Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης δεν μπορεί να εξασφαλίσει φθηνή και ασφαλή ενέργεια. Η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο φορέα ενέργειας, αποκλειστικά δημόσιο, είναι η μοναδική λύση υπέρ του λαού, τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος. 

 

“Το λαϊκό συμφέρον επιβάλλει και το ΚΚΕ απαιτεί: Μείωση των τιμολογίων, κατάργηση του ΦΠΑ και του φόρου για την ΕΡΤ στα τιμολόγια”, υπογραμμίζει το ΚΚΕ. 

 

“Η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει χάσει κάθε επαφή με πραγματικότητα και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τη χώρα και κυρίως για τα πλατιά λαϊκά στρώματα” επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ. 

 

Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, μια μέρα μετά τις πιο “τολμηρές” μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ο κ. Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη, ήρθε ο κ. Χρ. Φώλιας να τις κάνει πράξη, ανακοινώνοντας νέα “χαράτσια” σε βάρος των καταναλωτών από την παραπαίουσα ΔΕΗ, με άλλοθι το “κοινωνικό τιμολόγιο”.

 

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *