ΤΑΞΙΔΙΑΤαξιδιωτικά άρθρα

Βενετία, το πιο διάσημο καρναβάλι της Ευρώπης

Βενετία. Κάθε φορά που αντικρίζω τα θαυμάσια οικοδομήματα του παρελθόντος, την πλατεία του Αγίου Μάρκου, το φτερωτό λιοντάρι, το παλάτι των Δόγηδων, τις γέφυρες των Στεναγμών και του Ριάλτο, τις γόνδολες στα κανάλια και την πανέμορφη ελληνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου προσπαθώ να βρω την άκρη σε τούτο το «αμάγαλμα» Ανατολής και Δύσης.
Βενετία, το πιο διάσημο καρναβάλι της Ευρώπης
Οι ντόπιοι την εποχή της ακμής της πόλης τους συνήθιζαν να μασκαρεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για να κρατάνε τα αδιάκριτα βλέμματα μακριά από τις ιδιωτικές τους στιγμές. Η κατάσταση, όμως, είχε ξεφύγει τόσο ώστε εκτός από τα ελαφρά παραπτώματα, κυρίως ηθικής τάξης, (χαρτοπαιξία, παράνομες ερωτικές σχέσεις) η μάσκα έκρυβε και αξιόποινες πράξεις, όπως κλοπές, βιασμούς, ακολασίες κάθε μορφής έως και φόνους. Σε τέτοιο βαθμό τους είχε κυριεύσει η φρενίτιδα της μάσκας, που οι αρχές αναγκάστηκαν να απαγορεύσουν δια νόμου οποιαδήποτε μεταμφίεση στην πόλη ακόμη και την εποχή του Καρναβαλιού.

Βενετία, το πιο διάσημο καρναβάλι της Ευρώπης

Eφέτος το Καρναβάλι διαρκεί από 27 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου 2018. Οι στιγμές που ζουν όσοι ταξιδεύουν αυτή την περίοδο στην πλωτή πολιτεία είναι φαντασμαγορικές. Οι μεταμφιέσεις συνεχίζουν να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην κοινωνική ζωή της Βενετίας. Οι μεταμφιεσμένοι δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Οι μάσκες που φορούν και οι αναρίθμητες στις βιτρίνες είναι «έργα τέχνης». Βελούδο, μετάξι, λινό, χρυσαφένιες κλωστές και κοσμήματα, πλούσια λεπτοδουλεμένα υφάσματα, φαντασία που οργιάζει, χρωματικές εκρήξεις που έλκουν το βλέμμα να χαϊδέψει τα υφάσματα, να κορέσει την όρεξη για θαυμασμό. Αυτή είναι η συνεισφορά του Βενετσιάνικου καρναβαλιού στον κόσμο.


Το άρθρο είναι του συνεργάτη μας Χρήστου Μυστιλιάδη (ΕΝ ΛΕΥΚΩ TV)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *