Κόσμος

Βιβλική καταστροφή στην Ιταλία-Αγωνία για τον Έλληνα φοιτητή

seismos_italy0101Με μια βιβλική καταστροφή ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα στην Ιταλία. Τουλάχιστον 130 νεκρούς άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος που χτύπησε τα ξημερώματα της Δευτέρας την ορεινή περιοχή Αμπρούτσο, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρώμης. Περισσότερο χτυπήθηκε η μεσαιωνική πόλη Λ’ Άκουϊλα και μεταξύ των τραυματιών, που ανέρχονται σε περισσότερους από 1.500, υπάρχουν πέντε Έλληνες φοιτητές κι ένας παραμένει παγιδευμένος στα ερείπια του σπιτιού όπου διέμενε. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του. Αργά το βράδυ αναμένονται στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” Έλληνες φοιτητές από την περιοχή που επλήγη από το φονικό σεισμό. Από τα 6,3 Ρίχτερ κατέρρευσαν σπίτια, δημόσια κτίρια, δρόμοι και γέφυρες σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το επίκεντρο του σεισμού. Περίπου 50.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι και η Κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η ισχυρή δόνηση.

Θύματα και εκτεταμένες καταστροφές

Η δόνηση σημειώθηκε στις 03:30 τοπική ώρα και έγινε αισθητή σε όλη την κεντρική Ιταλία. Το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε βάθος 5 χιλιομέτρων. Η δόνηση έγινε αισθητή επίσης στη Ρώμη, που βρίσκεται 90 χλμ ΒΑ, στην Πεσκάρα, που είναι στον ίδιο γεωγραφικό παράλληλο, στις όχθες της Αδριατικής και στα όρη Απένινα.

Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε πως το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 95 χιλιόμετρα από τη Ρώμη σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Αρχικά το ινστιτούτο είχε ανακοινώσει πως το μέγεθος του σεισμού είναι 6,3 βαθμοί Ρίχτερ. Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν από την πλευρά τους πως το μέγεθος είναι 5,8.

Στο ιστορικό κέντρο της μεσαιωνικής πόλης ‘Ακουϊλα, όπου κατοικούν 60.000 άνθρωποι, πολλά κτίρια κατέρρευσαν, το καμπαναριό στο Ρόβερε και μια φοιτητική εστία, στην οδό ΧΧ Σετέμπρε. Εικάζεται πως μέσα στον κοιτώνα βρίσκονταν αρκετοί φοιτητές, και αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν πως τουλάχιστον ένας νεκρός έχει απομακρυνθεί από τα ερείπια. Πολλοί από τους μικρούς δρόμους στην παλιά πόλη έχουν αποκλειστεί από τα ερείπια των σπιτιών που καταπλάκωσαν σταθμευμένα αυτοκίνητα. Επίσης κατέρρευσαν και σύγχρονα κτίρια στην περιφέρεια της πόλης. Επίσης, ένα νοσοκομείο εκκενώθηκε για το φόβο των μετασεισμών.

Από τον ισχυρό σεισμό επλήγησαν και οι Θέρμες του Καρακάλα, ένα επιβλητικό συγκρότημα δημόσιων οικοδομημάτων του 3ου αιώνα μ.Χ.

Μετά το μεγάλο σεισμό σημειώθηκαν αρκετοί μετασεισμοί, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να διανυκτέρευσει στους δρόμους.

Το κομμάτι της εθνικής οδού που ενώνει στην ‘Ακουϊλα με τη Ρώμη έκλεισε, ενώ αρκετές περιοχές έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο. Όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου η πρόσβαση στην πόλη είναι πολύ δύσκολη και πυροσβέστες από τη Ρώμη κατευθύνονται προς την περιοχή

Η ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως 50.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι καθώς έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε 10.000 σπίτια.

“Θα πρέπει να περιμένουμε ότι τα θύματα θα είναι πολλά, το ίδιο και οι τραυματίες και τα κτίρια που κατέρρευσαν”, τόνισε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος εκτιμά πως θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές της καταστροφής.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα και ένα κοριτσάκι σκοτώθηκαν στην πόλη Φόσα, κοντά στην ‘Ακουϊλα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης SkyTG24.

Επίσης αρκετοί άνθρωποι αγνοούνται στο Σαν Ντεμέτριο ντέι Βεστίνι, στην ίδια περιοχή.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Μόσχα και αναχώρησε για την ‘Ακουϊλα.

Η σεισμική δόνηση ξύπνησε στους κατοίκους της περιοχής τις οδυνηρές μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 1980, όταν μια σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών είχε προκαλέσει το θάνατο 2.735 ανθρώπων στις νότιες περιοχές της χώρας.

Πολλές χώρες προσέφεραν τη βοήθεια τους στην Ιταλία, εκτός από την Ελλάδα, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, αλλά και η ΕΕ. Η Ιταλία απάντησε πως προς το παρόν δεν έχει την ανάγκη βοήθειας.

Τα συλλυπητήριά τους για τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία εξέφρασαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες όσον αφορά στο ερώτημα εάν τα Ρίχτερ που συγκλόνισαν τη γειτονική χώρα, μπορεί να προκαλέσουν σεισμική διέγερση και στον ελληνικό χώρο.

Αγωνία για τους Έλληνες φοιτητές

seismos_traumaties_italy_sΣτην πόλη της Ακουϊλα μένουν γύρω στους 300 Έλληνες φοιτητές, οι περισσότεροι από τους οποίους επικοινώνησαν με τους δικούς τους για να τους ενημερώσουν ότι είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, πέντε Έλληνες φοιτητές τραυματίστηκαν ελαφρά και ένας παραμένει εγκλωβισμένος.

Πρόκειται για την Ιωάννα Γιάγιου, τον Βάιο Κοκκωνή, τη Χαραλαμπία Πεταλά, τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο και τη Διονυσία Κουφoλιά, η οποία είναι η αδερφή του νεαρού φοιτητή Βασίλη Κουφoλιά που παραμένει εγκλωβισμένος.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, ο φοιτητής επικοινωνούσε διαρκώς, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, από τα ερείπια με τους διασώστες.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι οι μαθητές που πήγαν σχολικές εκδρομές στην γειτονική χώρα είναι απολύτως ασφαλείς.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης ανέφερε ότι κλιμάκιο της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη έχει μεταβεί στην περιοχή και συντονίζει τη μεταφορά των ελλήνων φοιτητών.

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές οργανώνονται για την επιστροφή των Ελλήνων φοιτητών προς την Ελλάδα εφόσον το επιθυμούν και για τον σκοπό αυτό υπάρχει προσφορά της Aegean για δωρεάν μεταφορά τους.

Στο μεταξύ, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να φθάσουν στο “Ελ. Βενιζέλος” τα δύο αεροσκάφη των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Aegean, που μεταφέρουν τους 138 Έλληνες φοιτητές από την περιοχή της Λ’ Άκουϊλα, και αναχωρούν αυτή την ώρα από τη Ρώμη. Όπως ανακοίνωσε η Aegean, έχει μεριμνήσει και για τη δωρεάν διαμονή απόψε σε ξενοδοχεία της Αθήνας για τους φοιτητές της περιφέρειας προκειμένου να προωθηθούν αύριο στους προορισμούς τους.

Με απόφαση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη, οι “Ολυμπιακές Αερογραμμές”, σήμερα στις 20:05 ώρα, αύριο Τρίτη στις 11.00 και μεθαύριο Τετάρτη στις 19:25, τα αεροσκάφη που εκτελούν τα δρομολόγια Ρώμη-Αθήνα θα μεταφέρουν δωρεάν τους πληγέντες από το σεισμό, Έλληνες φοιτητές.

Αίσιο τέλος είχε η δραματική περιπέτεια δύο Κύπριων φοιτητριών που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια του σπιτιού στο οποίο διέμεναν. Οι δύο φοιτήτριες πέρασαν δύο ώρες αγωνίας, μέχρι που ανασύρθηκαν μέσα από μια τρύπα στον τοίχο του σπιτιού.

Η ελληνική Πρεσβεία θα καταρτίσει σχετικό κατάλογο σεισμοπαθών και θα μεριμνήσει για τη μεταφορά τους από τη σεισμόπληκτη περιοχή στη Ρώμη. Στον κατάλογο δύνανται να συμπεριληφθούν και άτομα τα οποία θα προσκομίσουν στην Πρεσβεία βεβαίωση της ιταλικής αστυνομίας ότι είναι σεισμοπαθείς. Το τηλέφωνο επικοινωνίας της Πρεσβείας στη Ρώμη είναι: +390 6808 2030.

Ασφαλείς και καλά στην υγεία τους είναι όλοι οι μαθητές των ελληνικών σχολείων που πραγματοποιούν πολυήμερες σχολικές εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ιταλίας.

Κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλου, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου, Νίκη Γκοτσοπούλου είχε από την πρώτη στιγμή επικοινωνία με τους αρμοδίους, ενώ έχει προχωρήσει και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μαθητές και οι συνοδοί τους δεν πρόκειται να διατρέξουν κανένα κίνδυνο.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο Κάρολος Παπούλιας στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής στον Ιταλό ομόλογό του κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Πρωθυπουργός τονίζει, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα, έχοντας υποφέρει από σεισμούς στο παρελθόν, είναι έτοιμη να παράσχει στην Ιταλία αρωγή για την αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογάννη, η οποία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο κορυφής της “Συμμαχίας Πολιτισμών”, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό της κ. Φράνκο Φρατίνι στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να παράσχει βοήθεια, με ειδικές σωστικές μονάδες, εφόσον της ζητηθεί. Eξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας, λόγω της παρουσίας στην πληγείσα από το σεισμό περιοχή, σημαντικού αριθμού Ελλήνων φοιτητών. Παράλληλα μεταβίβασε τα βαθιά της συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπάθειά της προς τον ιταλικό λαό που δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή.

Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε με τηλεγράφημα του προς τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο και τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. “Η οδύνη μας για τα θύματα του σεισμού που έπληξε τη χώρα σας είναι μεγάλη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και παρακαλώ να μεταφέρετε στις οικογένειες των θυμάτων τη συμπαράστασή μας. Αυτές τις δύσκολες ώρες οι σκέψεις μας είναι κοντά τους. Γνωρίζετε ότι, η χώρα μου έχει πληγεί πολλές φορές από σεισμούς και οι συμπολίτες μας είναι πρόθυμοι να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας”.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα, κ. Tζανπάολο Σκαράντε, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τη συμπαράσταση του Κινήματος, για τα θύματα από τον ισχυρό σεισμό, ενώ τον διαβεβαίωσε για τη διαθεσιμότητα της πολύ έμπειρης στα θέματα αυτά ελληνικής κοινωνίας των πολιτών, για την βοήθεια οποιασδήποτε μορφής.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Στο πλευρό της Ιταλίας η διεθνής κοινότητα

Τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία. “Απευθύνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες στην περιοχή και ελπίζουμε ότι τα σωστικά συνεργεία θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν” δήλωσε ο Ομπάμα, έχοντας δίπλα του τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. “Η Ρωσία συγκλονίστηκε από αυτή την τραγωδία. Συμπάσχουμε με αυτούς που υπέφεραν και συμμεριζόμαστε τον πόνο τους. Σας ζητώ να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς των θυμάτων” σημειώνει ο Μεντβέντεφ σε τηλεγράφημά του προς τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

“Η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει όλη την απαραίτητη υποστήριξη στην Ιταλία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής” προσθέτει, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να προσφέρει άμεσα βοήθεια στην Ιταλία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, αν υπάρξει ανάλογο αίτημα από τη χώρα αυτή, και εξέφρασε τα συλλύπητήριά της προς τον ιταλικό λαό για τα θύματα του σεισμού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο “απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά τον σεισμό της Ακουίλα” στην κεντρική Ιταλία και του δήλωσε ότι η Επιτροπή “παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ιταλία ώρα με την ώρα με μεγάλη προσοχή”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αχρενκίλντε Χάνσεν.

“Το Κέντρο Πληροφόρησης της ΕΕ βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις ιταλικές αρχές πολιτικής προστασίας” διευκρίνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι προς το παρόν η Ιταλία δεν έχει ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ.

Τη βοήθειά της στην Ιταλία ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να προσφέρει και η Γαλλία, αν αυτή τη χρειαστεί, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού.

“Η Γαλλία είναι στη διάθεση των ιταλικών αρχών για να προσφέρει κάθε βοήθεια που θα δηλώσουν ότι χρειάζεται για την αντιμετώπιση της κατάστασης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήρια της Γαλλίας προς τις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *