Φωτογραφία

Διαγωνισμός από το DPGR: Εικόνες EURO 2008

Είναι φανταστικό τ’ ότι το ποδόσφαιρο είναι σε θέση να ενώσει µέσα σε µια µέρα
όλους τους ανθρώπους, πράγµα που οι πολιτικοί µάταια προσπαθούν… “

Otto Rehhagel

Διαγωνισμός από το DPGR: Εικόνες EURO 2008

“Euro”
Μια παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία γράφεται κάθε τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Ευρώπης, ποτισμένη με ενθουσιασμό, πάθος, αγωνία, χαρές και πίκρες.
Μια ιστορία έντασης και συναισθημάτων… Που χαράσσονται στη μνήμη των φιλάθλων μέσα από τις εμπειρίες στα γήπεδα, τις περιγραφές και τις ιστορίες αγώνων, τους πανηγυρισμούς και την απογοήτευση, μα πάνω απ’ όλα με μοναδικές εικόνες.
Εικόνες επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών φωτογράφων που δίνουν το στίγμα και το χρώμα περιγράφοντας τον παλμό και το συναίσθημα, την ποίηση και τη μέθεξη του ποδοσφαίρου.
Εικόνες που μένουν στο χρόνο και αναβιώνουν τις στιγμές και τη συγκίνηση…

Euro 2004.
H δική μας ιστορία, η δική μας νίκη, οι δικές μας εικόνες, εικόνες μιας ομάδας που μας έκανε περήφανους καιενός λαού που συντονίστηκε μαζί της ψυχικά και σωματικά σπρώχνοντάς την με την ενέργειά του στο θαύμα.

Και η ιστορία συνεχίζεται, με μια σελίδα που δεν έχει ακόμη γραφτεί…

Euro2008
Μαζί με την προσμονή και τις ελπίδες ας γίνει αυτή η γιορτή του ποδοσφαίρου η αφορμή και για ένα φωτογραφικό ταξίδι… ταξίδι που θα αποτυπώσει το παρόν και θα δώσει εικόνες στις μνήμες του μέλλοντος με τη δική σας ξεχωριστή ματιά.

TΙ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Το θέμα αυτού του διαγωνισμού είναι «Euro2008».
Το ζητούμενο από την κριτική επιτροπή είναι εικόνες και στιγμές από το Euro 2008 χωρίς κανένα περιορισμό. Από φάσεις αγώνων (μια διεκδίκηση μπάλας, ένα σκληρό τάκλιν, ένα σουτ, οι πανηγυρισμοί και η κατήφεια μετά την επίτευξη ενός γκολ) μέχρι φωτογραφικές στιγμές μιας παρέας που παρακολουθεί κάποιο αγώνα από το σπίτι. Σκηνές από τους οπαδούς των ομάδων που παρακολουθούν τους αγώνες, πολύχρωμες φορεσιές, οπαδούς ντυμένους με τις εθνικές τους σημαίες, την αγωνία και λύπη στα βλέμματα, τα πανηγύρια στις πλατείες, βαμμένα πρόσωπα… Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και μετατρέψτε τις απλές καθημερινές ποδοσφαιρικές στιγμές σε μοναδικές εικόνες EURO 2008.
Παραλειπόμενα μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Χαλαρές στιγμές στην προπόνηση πριν το παιχνίδι, παίχτες που κατεβαίνουν από τα πούλμαν και υπογράφουν αυτόγραφα, το τραγούδι των οπαδών σε μια πλατεία πριν την πορεία προς το γήπεδο, η μοναξιά ενός φιλάθλου στο αχανές στάδιο μετά από έναν αποκλεισμό, μια παρέα που παρακολουθεί κάποιο ματς από το σπίτι.

Για άλλη μια φορά, όπως και σε κάθε προηγούμενο (αλλά και επόμενο) διαγωνισμό του DPGR, το ζητούμενο είναι το φωτογραφικό ταξίδι και πολύ λιγότερο ο προορισμός, αν ως τέτοιος υποτεθεί πως είναι ένα υλικό έπαθλο.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

ΤΑ ΕΠΑΘΛΑ

1. Ο πρώτος νικητής θα κερδίσει μια Nikon D60 kit με το φακό, προσφορά της Nikon και αξίας € 620.

2. Ο δεύτερος θα κερδίσει μια ψηφιακή κορνίζα KODAK EASYSHARE SV-710 , αξίας €95 και προσφορά του photoagora.

3. Ο τρίτος θα κερδίσει έναν εκτυπωτή Canon Selphy CP-740, αξίας €79 και προσφορά του DPGR.

4. Ο τέταρτος θα κερδίσει ένα τρίποδο Digipod Pro A2240 (114-138.6cm) αξίας €49 και προσφορά του DPGR

5. Ο πέμπτος θα κερδίσει μια ετήσια συνδρομή στο DPGR, αξίας €25 και προσφορά του DPGR.

Τα έξοδα ταχυδρομικής αποστολής των επάθλων, βαρύνουν τους νικητές.

Ο διαγωνισμός ξεκινά την Δευτέρα 26/5/2008 και η τελευταία ημέρα υποβολής συμμετοχής είναι η Τρίτη 8/7/2008.
Όλες οι υποβληθείσες φωτογραφίες θα βαθμολογηθούν από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από τους:

με ίσο ποσοστό βαρύτητας ο καθένας. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στo www.dpgr.gr την Τρίτη 22/7/2008.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Στον διαγωνισμό κάθε μέλος του dpgr.gr μπορεί να συμμετάσχει με μία μόνο φωτογραφία. Είναι υποχρεωτική η συνάρτηση της υποβολής συμμετοχής με την καταγραφή και αποστολή του ονοματεπώνυμου του μέλους, μέσω της σχετικής φόρμας. Η φόρμα πρέπει να συμπληρώνεται υποχρεωτικά προ της αποστολής, αλλιώς η συμμετοχή δεν θα θεωρείται έγκυρη. Διευκρινιστικά αναφέρουμε πως το ονοματεπώνυμο δεν αναιρεί την επιθυμητή για ορισμένους ανωνυμία του διαδικτύου. Το όνομα είναι γνωστό μόνο στη Διαχειριστική Ομάδα. Δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό ούτε οι Συντονιστές, ούτε η Καλλιτεχνική Ομάδα και εννοείται το ίδιο και για την ομάδα των κριτών.
Κατά τα λοιπά και συνήθη το μέγεθος των φωτογραφιών που υποβάλλονται δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 200ΚΒ. Επιπλέον θα πρέπει η μέγιστη πλευρά να είναι μεγαλύτερη από 450 pixels και μικρότερη από 1000 pixels διαφορετικά η συμμετοχή θα θεωρείται άκυρη.
Σκαναρισμένες φωτογραφίες επιτρέπονται. Οι συμμετέχοντες μπορούν να αλλάζουν και να τροποποιούν την συμμετοχή τους όσες φορές και όποτε θέλουν μέχρι την λήξη του διαγωνισμού (8/7/2008).
Ο/Η φωτογράφος θα πρέπει να έχει τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας που θα υποβάλει (κοινώς να είναι δικιά του/της). Για την παραλαβή του δώρου θα πρέπει να παρευρεθεί ο ίδιος ο νικητής και να επιδειχθεί η ταυτότητα του πρωτεύσαντος, όπως και η αρχική φωτογραφία στο πλήρες μέγεθός της. Σε περίπτωση σκαναρίσματος ο νικητής θα πρέπει να επιδείξει την φωτογραφία σκαναρισμένη σε τουλάχιστον 200dpi. Το ίδιο ισχύει και για το δεύτερο και τρίτο νικητή.

Επιτρέπεται η ελαφρά επεξεργασία στον τομέα της φωτεινότητας, του κοντράστ, η μετατροπή έγχρωμης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη, η κατάτμηση (crop) της πρωτότυπης και όλες γενικά οι επεμβάσεις που μπορούν κατ’ αντιστοιχία να γίνουν και στον σκοτεινό θάλαμο. Δεν επιτρέπεται το μοντάζ (σύνθεση), η αφαίρεση στοιχείων της εικόνας και ο μερικός αποχρωματισμός (τμήματος ή στοιχείου) της εικόνας. Σε γενικές γραμμές δεν θα πρέπει οι συμμετοχές να κινούνται οριακά στην επεξεργασία. Το είδος και ποσοστό της επεξεργασίας δεν μπορεί να μετρηθεί με τη μεζούρα, οπότε το σημαντικό είναι απλά να μην γίνονται υπερβολές. Η επεξεργασία δηλαδή δεν θα πρέπει να είναι υπερβολική ή προκλητική. Για κάποιον που δεν γνωρίζει τα όρια και τις δυνατότητες του σκοτεινού θαλάμου καλύτερα να αποφεύγει ό,τι μπορεί. Η καλή φωτογραφία ΔΕΝ χρειάζεται στολίδια – οι πολλές επεμβάσεις που «ζητάει» μια φωτογραφία, τις συντριπτικά περισσότερες φορές είναι σημάδι της αδυναμίας της… Σε κάθε περίπτωση πάντως, ας θυμόμαστε πως όσο περισσότερη η κάθε είδους επέμβαση, τόσο περισσότερο φλερτάρουμε το όριο μηδενισμού λόγω επεξεργασίας. Τα πλαίσια, αν θεωρείτε ότι μπορούν να αναδείξουν τη φωτογραφία σας, δεν απαγορεύονται μεν αλλά δεν πρέπει να περιέχουν γραφικά.
Αποκλείονται συμμετοχές που έχουν βραβευθεί σε προηγούμενους διαγωνισμούς του DPGR. Μπορεί όμως να συμμετάσχει φωτογραφία που είχε υποβληθεί σε προηγούμενο διαγωνισμό του DPGR αλλά δεν έτυχε βράβευσης.
Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τους όρους και τις ημερομηνίες του διαγωνισμού, να τον αναβάλλουν ή ακόμα και να τον ματαιώσουν εάν οι συμμετοχές δεν θεωρηθούν επαρκείς ή το επίπεδό τους δεν κριθεί ικανοποιητικό. Μετά το πέρας 3 μηνών από τη λήξη του διαγωνισμού διαγράφονται όλες οι συμμετοχές εκτός από τις 21 πρώτες.
Σημειώνεται πως η συμμετοχή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα κοινώς αποδεκτά ήθη και την ελληνική νομοθεσία κι έτσι η Κριτική Επιτροπή και οι Διαχειριστές διατηρούν το δικαίωμα της διαγραφής μιας τέτοιας φωτογραφίας και την ακύρωση της συμμετοχής.
Συμμετοχές που δεν πληρούν όλα τα ανωτέρω κριτήρια δεν θα εισέρχονται εξ αρχής στον διαγωνισμό σύμφωνα με την τρέχουσα διαδικασία προέγκρισης.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού δεν επιτρέπεται καμία μομφή, παρατήρηση, και αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων, της κριτικής επιτροπής, των όρων και του θεσμού. Η συμμετοχή αυτόματα σημαίνει την πλήρη αποδοχή των όρων, των αποτελεσμάτων και της κριτικής επιτροπής. Δεν θα γίνει ανεκτή καμία παρέμβαση για την έκβαση των αποτελεσμάτων. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα γίνεται άμεσος και χωρίς ειδοποιήσεις αποκλεισμός του μέλους. Όσοι διαφωνείτε με τους όρους, την κριτική επιτροπή, και τη διενέργεια του θεσμού, παρακαλούμε μην συμμετάσχετε!

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας και ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *