ΣΥΝΤΑΓΕΣΤΟ APN ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Επεξεργασμένο κρέας vs κόκκινο κρέας

Επεξεργασμένο κρέας vs κόκκινο κρέας

Το κρέας είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου και ψευδαργύρου. Μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά περιέχει επίσης κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

Η ποσότητα κρέατος που καταναλώνετε δεν πρέπει να υπερβαίνει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Θα πρέπει επίσης να περιορίσετε την ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος στη διατροφή σας, καθώς περιέχει υψηλά επίπεδα νατρίου και νιτρικών αλάτων.

Επεξεργασμένο κρέας

Το επεξεργασμένο κρέας περιλαμβάνει τα λουκάνικα, το μπέικον και το ζαμπόν. Τα τρόφιμα αυτά παρασκευάζονται από κιμά που έχει συντηρηθεί με κάπνισμα ή με την ωρίμανσή του με αλάτι (curing). Μπορεί επίσης να περιέχουν συντηρητικά όπως νιτρικά άλατα ή νιτρώδες νάτριο. Τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει τα επεξεργασμένα κρέατα ως “καρκινογόνα για τον άνθρωπο” (Ομάδα 1). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι προκαλούν καρκίνο.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας περιλαμβάνει το μοσχάρι, το αρνί, το χοιρινό και το κατσίκι. Το κόκκινο κρέας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Μια ενιαία μερίδα κόκκινου κρέατος, όπως το rib eye, είναι περίπου 85 γραμμάρια μαγειρεμένου βάρους – αυτό θα ήταν περίπου 100 γραμμάρια ακατέργαστου βάρους πριν από το μαγείρεμα, για παράδειγμα, περίπου 3 φέτες μαγειρεμένο ζαμπόν ή 2 μέτρια κεμπάπ. Ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο περιστασιακά επειδή είναι επίσης αρκετά λιπαρό.

 

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο προέρχεται από νεαρά κοτόπουλα που εκτρέφονται για τα αυγά ή τη σάρκα τους. Το αυγό μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένο, αλλά δεν πρέπει να καταναλώνεται πολύ συχνά, καθώς έχει και αυτό μεγάλη ποσότητα λίπους και χοληστερόλης (που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις).

 

Χοιρινό κρέας

Το χοιρινό κρέας προέρχεται από χοίρους που εξημερώνονται μόνο για τη σάρκα τους (χωρίς άλλο σκοπό). Αυτό το είδος κρέατος πρέπει να καταναλώνεται μόνο περιστασιακά, επειδή περιέχει περισσότερο λίπος από ό,τι το μοσχαρίσιο κρέας ή το κρέας κοτόπουλου και επίσης περιέχει περισσότερη χοληστερόλη από ό,τι άλλα είδη κρέατος (η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις).

Το κρέας που καταναλώνουμε είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά της διατροφής μας, αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Εκτός από αυτό, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία μας εάν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Επομένως, είναι απαραίτητο να επιλέγετε με προσοχή το σωστό είδος κρέατος και να το καταναλώνετε με μέτρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *