Βότανα-Υγεία

Ιστορίες για τον Γλυκάνισο

Ιστορίες για τον Γλυκάνισο

Γλυκάνισο

Για δυσπεψία, αέρια, στομαχόπονους

Άλλα ονόματα. Άνισο. Άνισο το τράγιο. Πιμπινέλλα. Γλυκανθίς, Καυκαλίδα. Πιμπενέλη η κοινή,

Επιστημονική ονομασία: Pimpinella anisum

Ιστορίες για το γλυκάνισο, που οι σπόροι του δεν δίνουν μόνο το θαυμάσιο άρωμά τους στα φαγητά και τα είδη αρτοποιίας, αλλά και μερικές αξιόλογες θεραπευτικές τους ιδιότητες, που έχουν σχέση με τη χώνευση. Δηλαδή βοηθούν στην αφομοίωση των τροφών από τον οργανισμό και στην αποβολή των αερίων που φουσκώνουν το στομάχι ή το έντερο.

Αυτές τις ιδιότητες τις εκτιμούσαν ιδιαίτερα οι Ρωμαίοι, γι’αυτό συνήθιζαν να τρώνε, μετά τα πλουσιοπάροχα γεύματα τους ένα κέικ που περιείχε γλυκάνισο! Στην Αυστρία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν το γλυκάνισο στα κέικ, στο ψωμί, σε διάφορα φαγητά και γλυκά και ιδιαίτερα σε χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Με σπόρους γλυκάνισου αρωματίζουν το ούζο, διάφορα λικέρ και τονωτικά φάρμακα. Με το αιθέριο λάδι του αρωματίζονται μερικά σαπούνια πολυτελείας και οδοντόκρεμες. Με φύλλα αρωματίζουμε σούπες, σαλάτες, χορτόπιτες και κάθε είδους πίτες.

Χρήσιμα μέρη: Κυρίως οι σπόροι. Αλλά και τα φύλλα του. Και το αιθέριο λάδι του.

Πού το βρίσκουμε: Καλλιεργείται σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Στην Ελλάδα φυτρώνει μόνο του σε όλα σχεδόν τα νησιά μας αλλά και εισάγονται σπόροι του. Το πιο πρακτικό είναι να φυτέψετε λίγους σπόρους σε δύο γλάστρες, την άνοιξη. Το φυτό είναι πολύ αρωματικό, ανθίζει το καλοκαίρι και ζει ένα χρόνο. Μπορείτε να κόψετε ξεράνετε τα φύλλα του πριν ανθίσει για να τα έχετε τον χειμώνα. Όσο για τους σπόρους πρέπει να τους μαζέψετε το φθινόπωρο και να τους φυλάτε σε ξερό μέρος, μέσα σε γυάλινο δοχείο χρωματιστό, ή μακριά από φως. Να προτιμάτε να φυλάτε άσπαστους σπόρους και να τους αλέθετε σε μίξερ μπαχαρικών όταν τους χρησιμοποιήσετε. Σπόρους θα βρείτε στα μαγαζιά που πουλάνε μπαχαρικά.

Δραστικές ουσίες: Οι σπόροι του γλυκάνισου περιέχουν Χολίνη και αιθέριο λάδι, το οποίο αποτελείται από Ανεόλη, ρητίνες, Εστραγάλη, αζωτούχες ουσίες, Μεθυλχαβικόλη, Ανισοκετόνη, Τερπίνη.

Ιδιότητες – Ενδείξεις:

Πάνω από όλα το γλυκάνισο χρησιμοποιείται για να βοηθάει την πέψη, να διώχνει τη δυσπεψία, να προλαβαίνει και να ανακουφίζει από τον τυμπανισμό της κοιλιάς, γι’ αυτό θεωρείται από την Ιατρική ως ένα από τα αποτελε σματικότερα αντιφυσητικά. Και βέβαια σταματάει το στο μαχόπονο, την αεροφαγία και τους νευρικούς εμετούς. Χρησιμοποιείται επίσης στους παιδικούς κολικούς. Θεωρείται διεγερτικό της καρδιάς, του συκωτιού, των πνευμόνων, του μυαλού και μαζί καταπραϋντικό.

Στις λεχώνες δίνουν πρωί και βράδυ να πιουν ένα πυκνό αφέψημα με ένα κουταλάκι σπόρους κοπανισμένους, για να κατεβάσουν περισσότερο γάλα. Είναι επίσης διουρητικό και σπασμολυτικό. Έτσι λιγοστεύει τους πόνους των εμμήνων, καταπραΰνει το βήχα και τις κρίσεις άσθματος.

Καταπολεμά την ψυχρότητα και ανικανότητα. Πολύ χρήσιμο: Αν ρίξετε σπόρους γλυκάνισου σε ένα δοχείο με ταγκό λάδι, διώχνουν μέσα σε 3-4 μέρες την ταγκή μυρωδιά και γεύση.

Πώς χρησιμοποιείται: Σαν αφέψημα για τα προβλήματα του στομαχιού: Ενα κουταλάκι φύλλα ή σπόρους γλυκάνισου σε ένα  φλιτζάνι νερό και αφού σουρώσουμε, πίνουμε το αφέψημα ζεστό δύο φορές την ημέρα.

Η μπορούμε να πιούμε 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου γλυκάνισου σε μία κουταλιά μέλι.

Για τους κολικούς, βράστε ένα κουταλάκι σπόρους σε ένα ποτήρι γάλα για 10 λεπτά. Στραγγίστε το και πιείτε το Για τον βρογχικά βράζουμε μαζί με γλυκάνισο και μάραθο.

Σαν έγχυμα: Ρίξτε 1 κουταλιά τσαγιού σπασμένους σπό ρους γλυκάνισου σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το για 10 λεπτά και μετά στραγγίστε το. Πίνετε ένα με ενάμισι φλιτζάνι την ημέρα. Εκτός από άλλα ανακουφίζει
κι από τις κρίσεις άσθματος. Για την αϋπνία πιείτε λίγο πριν πάτε για ύπνο ένα ποτήρι ζεστό γάλα, στο οποίο θα έχετε μουλιάσει λίγους σπόρους γλυκάνισου.

Όταν πονούν τα δόντια ρίξτε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο γλυκάνισου σε νερό, όσο ένα μικρό φλιτζανάκι του καφέ και κάνετε μπουκώματα.

Ένα χωνευτικό λικέρ (που ανακουφίζει και από την αεροφαγία) γίνεται αν βάλουμε για έξι βδομάδες σε ένα λίτρο ρακής 500 γραμ. ζάχαρη, 40 γραμμάρια σπόρους γλυ κάνισου κοπανισμένους και ένα γραμμάριο κανέλλα, Ύστερα το φιλτράρουμε.

Προφυλάξεις: Αν το πάρουμε σε μεγάλες δόσεις και για πολύ καιρό γίνεται ναρκωτικό με αποτελέσματα από επιβράδυνση της κυκλοφορίας του αίματος μέχρι εγκεφαλική συμφόρηση (Candeae και Meunier)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *