Βότανα-Υγεία

Καρπούζι για καλή υγεία

Καρπούζι για καλή υγεία

Το καρπούζι είναι ένα νόστιμο και δροσιστικό φρούτο. Περιέχει μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και πολλές υγιείς φυτικές ενώσεις.

9 οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καρπουζιού.

1. Βοηθά στην ενυδάτωση

Το νερό είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει. Είναι ενδιαφέρον ότι το καρπούζι περιέχει 92% νερό.

2. Περιέχει θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις

Όσον αφορά τα φρούτα, το καρπούζι είναι ένα από τα χαμηλότερα σε θερμίδες – μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι (154 γραμμάρια). Ένα φλιτζάνι καρπούζι έχει και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά , συμπεριλαμβανομένων αυτών των βιταμινών και μετάλλων:

  • Βιταμίνη C: 21% της
    ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
  • Βιταμίνη Α: 18% του RDI
  • Κάλιο: 5% του RDI
  • Μαγνήσιο: 4% του RDI
  • Βιταμίνες B1, B5 και B6: 3% του RDI

Το καρπούζι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένου του βήτα-καροτενίου και του λυκοπενίου. Επιπλέον, έχει κιτρουλίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ.

Τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά του καρπουζιού:

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή είναι μια κατηγορία φυτικών ενώσεων που περιλαμβάνουν άλφα-καροτένιο και βήτα-καροτένιο, τις οποίες το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α.

Λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι ένας τύπος καροτενοειδούς που δεν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό δίνει το κόκκινο χρώμα σε φυτικά τρόφιμα όπως οι ντομάτες και το καρπούζι

Κουκουρβιτακίνη Ε

Το Cucurbitacin E είναι μια φυτική ένωση με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Το πεπόνι περιέχει ακόμη περισσότερη κουκουρβιτακίνη Ε.

3. Περιέχει ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει το λυκοπένιο και άλλες μεμονωμένες φυτικές ενώσεις στο καρπούζι για τις αντικαρκινικές τους επιδράσεις.

Αν και η πρόσληψη λυκοπενίου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μικτά. Ο ισχυρότερος σύνδεσμος μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι μεταξύ του λυκοπενίου και των καρκίνων του πεπτικού συστήματος.  Φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου μειώνοντας τον παράγοντα ανάπτυξης που μοιάζει με ινσουλίνη (IGF), μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην κυτταρική διαίρεση. Τα υψηλά επίπεδα IGF συνδέονται με τον καρκίνο.

Επιπλέον, η cucurbitacin E έχει διερευνηθεί για την ικανότητά της να αναστέλλει την ανάπτυξη όγκων.

4. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής , μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Πολλά θρεπτικά συστατικά στο καρπούζι έχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης στη χοληστερόλη. Σύμφωνα με μελέτες σε παχύσαρκες, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και  άνδρες, το λυκοπένιο μπορεί επίσης να μειώσει την ακαμψία και το πάχος των αρτηριακών τοιχωμάτων.

Το καρπούζι περιέχει επίσης κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο σώμα. Το νιτρικό οξείδιο βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία σας να διαστέλλονται, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή πίεση .

Άλλες βιταμίνες και μέταλλα στο καρπούζι είναι επίσης καλά για την καρδιά σας. Αυτές περιλαμβάνουν βιταμίνες A, B6, C, μαγνήσιο και κάλιο.

5. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες

Το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης, καθώς είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά λυκοπένιο και βιταμίνη C

Σε μια μελέτη του 2015, οι αρουραίοι εργαστηρίου τρέφονταν με σκόνη καρπουζιού για να συμπληρώσουν μια ανθυγιεινή διατροφή. Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ανέπτυξαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονώδους δείκτη C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και λιγότερο οξειδωτικό στρες.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, στους ανθρώπους δόθηκε χυμός ντομάτας πλούσιο σε λυκοπένιο με προσθήκη βιταμίνης C. Συνολικά, οι δείκτες φλεγμονής τους μειώθηκαν και τα αντιοξειδωτικά αυξήθηκαν. Το καρπούζι έχει τόσο λυκοπένιο όσο και βιταμίνη C.

Ως αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της έναρξης και της εξέλιξης της νόσου του Alzheimer.

Το λυκοπένιο βρίσκεται σε πολλά μέρη του ματιού όπου βοηθά στην προστασία από οξειδωτικές βλάβες και φλεγμονές. Μπορεί επίσης να αποτρέψει τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (AMD). Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα των ματιών που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση σε ηλικιωμένους ενήλικες .

7. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των μυών

Η κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ στο καρπούζι, μπορεί να μειώσει τον πόνο των μυών. Είναι επίσης διαθέσιμο ως συμπλήρωμα .

Είναι ενδιαφέρον ότι ο χυμός καρπουζιού φαίνεται να ενισχύει την απορρόφηση της κιτρουλλίνης.

Μια μικρή μελέτη έδωσε στους αθλητές απλό χυμό καρπουζιού, χυμό καρπουζιού αναμεμιγμένο με κιτρουλίνη ή ποτό κιτρουλλίνης. Και τα δύο ποτά καρπουζιού οδήγησαν σε λιγότερο πόνο στους μυς και ταχύτερη ανάκαμψη του καρδιακού ρυθμού, σε σύγκριση με την κιτρουλίνη από μόνο του.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης ένα πείραμα δοκιμαστικού σωλήνα, διερευνώντας την απορρόφηση της κιτρουλλίνης. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η απορρόφηση της κιτρουλλίνης είναι πιο αποτελεσματική όταν καταναλώνεται ως συστατικό του χυμού καρπουζιού.

Άλλες έρευνες εξέτασαν επίσης τις δυνατότητες της κιτρουλλίνης για βελτίωση της αντοχής και της απόδοσης της άσκησης.

8. Είναι καλό για το δέρμα και τα μαλλιά

Δύο βιταμίνες στο καρπούζι – A και C – είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών .

Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα ελαστικό και τα μαλλιά δυνατά.

Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για το υγιές δέρμα, καθώς βοηθά στη δημιουργία και επισκευή των κυττάρων του δέρματος. Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α , το δέρμα σας μπορεί να φαίνεται ξηρό και ξεφλουδισμένο. Τόσο το λυκοπένιο όσο και το β-καροτένιο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σας από ηλιακά εγκαύματα.

9. Μπορεί να βελτιώσει την πέψη

Το καρπούζι περιέχει άφθονο νερό και μια μικρή ποσότητα ινών – και τα δύο είναι σημαντικά για την υγιή πέψη. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε νερό και φυτικών ινών , συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την προώθηση φυσιολογικών κινήσεων του εντέρου. Πηγή

Δείτε ακόμα: Μια καλοκαιρινή γλυκιά Καρπουζόπιτα
& Βότανα και μπαχαρικά για απώλεια βάρους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *