Βότανα-Υγεία

Τα αντιβιοτικά της φύσης

Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν ή να αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Αν και μπορείτε να σκεφτείτε τα αντιβιοτικά ως σύγχρονη ιατρική, στην πραγματικότητα υπάρχουν εδώ και αιώνες. Τα αυθεντικά αντιβιοτικά, όπως και πολλά από τα σημερινά αντιβιοτικά, προέρχονται από φυσικές πηγές.

Ορισμένα φυτικά εκχυλίσματα, αιθέρια έλαια , ακόμη και τρόφιμα έχουν αντιβιοτικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, ορισμένα εκχυλίσματα τροφίμων και λαχανικών μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη βακτηρίων στα τρόφιμα.

Μερικές φορές, αυτές οι ιδιότητες εκτείνονται πέρα ​​από τα τρόφιμα και μπορούν να βοηθήσουν στην προσωπική σας υγιεινή. Το εκχύλισμα Cranberry περιέχει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ενώσεις, καθιστώντας το ένα σπιτικό φάρμακο για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) .

Τα βότανα μπορούν επίσης να είναι αντιβιοτικά. Μια μικρή δειγματοληπτική μελέτη 58 κινεζικών φυτών διαπίστωσε ότι 23 είχαν αντιβακτηριακές ιδιότητες και 15 είχαν αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Μελέτη  διαπίστωσε ότι μια θεραπεία με βότανα ήταν εξίσου αποτελεσματική με ένα χημικό αντιβιοτικό στη θεραπεία μιας διαταραχής βακτηριακής υπερανάπτυξης του λεπτού εντέρου .

Μέλι

Το μέλι είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά αντιβιοτικά, που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν συχνά το μέλι ως φυσικό αντιβιοτικό και προστατευτικό του δέρματος.

Το μέλι περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου το οποίο μπορεί να ευθύνεται για ορισμένες από τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων.

Επιπλέον, το μέλι έχει χαμηλό επίπεδο pH. Αυτό λειτουργεί για να απομακρύνει την υγρασία από τα βακτήρια, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να αφυδατωθούν και να πεθάνουν.

Για να χρησιμοποιήσετε το μέλι ως αντιβιοτικό, εφαρμόστε το απευθείας στην πληγή ή στην μολυσμένη περιοχή. Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των βακτηρίων και να βοηθήσει στη διαδικασία επούλωσης. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε ωμό μέλι Manuka . Αυτή η μορφή μελιού προσφέρει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε μέλι για να βοηθήσετε στη θεραπεία εσωτερικών λοιμώξεων. Απλώς καταπιείτε μια ολόκληρη κουταλιά της σούπας ή ανακατέψτε τη σε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι από βότανα για μια καταπραϋντική απόλαυση.

Το μέλι είναι γενικά ασφαλές για χρήση στο δέρμα ή στο σώμα, αν και δεν πρέπει ποτέ να δίνετε μέλι σε βρέφη κάτω του 1 έτους. Αντίθετα, συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για μια κατάλληλη εναλλακτική λύση.

Τα αντιβιοτικά της φύσης

Το σκόρδο θεωρείται από καιρό ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι το συμπύκνωμα σκόρδου είναι αποτελεσματικό κατά των βακτηρίων. Μπορείτε να αγοράσετε συμπύκνωμα ή εκχύλισμα σκόρδου στο τοπικό κατάστημα υγιεινής διατροφής. Μπορεί επίσης να μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας βουτώντας μερικές σκελίδες σκόρδο σε ελαιόλαδο .

Το σκόρδο είναι γενικά ασφαλές στην κατάποση, αλλά μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν εσωτερική αιμορραγία . Έως και δύο σκελίδες την ημέρα θεωρούνται αποδεκτή δοσολογία. Εάν παίρνετε συμπλήρωμα σκόρδου, φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες δοσολογίας όπως παρέχονται.

Εάν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος, συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσετε το σκόρδο ως αντιβιοτικό. Μεγάλες δόσεις σκόρδου μπορούν να ενισχύσουν τα αποτελέσματα αυτού του φαρμάκου.

Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε συμπύκνωμα σκόρδου απευθείας σε μια πληγή.

Τα αντιβιοτικά της φύσης

Εκχύλισμα μύρου

Πολλοί άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με το μύρο, αλλά η ικανότητά του να αποκρούει τα επιβλαβή μικρόβια δεν είναι τόσο ευρέως γνωστή.

Οι ερευνητές σε μια μελέτη του 2000 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα εκχύλισμα μύρου θα μπορούσε να σκοτώσει πολλά καθημερινά παθογόνα. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Ε. coli
  • Η ασθένεια του σταφυλοκοκου
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Candida albicans

Το μύρο είναι γενικά καλά ανεκτό, αλλά η κατάποσή του μπορεί να προκαλέσει διάρροια . Εάν εφαρμόσετε μύρο στο δέρμα, είναι πιθανό να εμφανιστεί ένα μικρό δερματικό εξάνθημα. Εάν καταναλωθεί σε μεγάλες δόσεις, το μύρο μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.

Το μύρο είναι συνήθως προ συσκευασμένο, επομένως φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες δοσολογίας στην ετικέτα.

Τα αντιβιοτικά της φύσης

Αιθέριο έλαιο θυμαριού

Πολλά φυσικά καθαριστικά οικιακής χρήσης χρησιμοποιούν αιθέριο έλαιο θυμαριού. Αυτό το λάδι έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο έναντι των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων.

Eρευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα τόσο του αιθέριου ελαίου λεβάντας όσο και του θυμαριού . Και τα δύο έλαια δοκιμάστηκαν σε μια δεξαμενή με περισσότερα από 120 στελέχη βακτηρίων. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το αιθέριο έλαιο θυμαριού είναι πιο αποτελεσματικό στη θανάτωση βακτηρίων από το αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Το αιθέριο έλαιο θυμαριού προορίζεται μόνο για εξωτερική χρήση. Δεν πρέπει να παίρνετε το έλαιο θυμαριού από το στόμα. Πριν την εφαρμογή στην πληγείσα περιοχή, φροντίστε να αραιώσετε το αιθέριο έλαιο με ίσα μέρη έλαιο φορέα. Τα κοινά έλαια μεταφοράς περιλαμβάνουν λάδι καρύδας και ελαιόλαδο.

Η εφαρμογή μη αραιωμένου αιθέριου ελαίου στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ερεθισμό.

Άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή προβλήματα με υπερθυρεοειδισμό δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αιθέριο έλαιο θυμαριού.

Τα αντιβιοτικά της φύσης

Αιθέριο έλαιο ρίγανης

Η καρβακρόλη είναι ένα συστατικό που βρίσκεται στο αιθέριο έλαιο της ρίγανης . Έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες που ενεργοποιούν περαιτέρω την επούλωση στον οργανισμό όταν εισπνέεται. Η καρβακρόλη στο λάδι ρίγανης έχει βρεθεί ότι βοηθά στην επούλωση των γαστρικών ελκών και στη μείωση της φλεγμονής.

Για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων στο δέρμα σας , προσθέστε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο ρίγανης ανά κουταλάκι του γλυκού έλαιο όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας. Εφαρμόστε το μείγμα στην πληγείσα περιοχή.

Μπορείτε επίσης να διαχέετε λάδι ρίγανης στον αέρα για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση των λοιμώξεων των κόλπων. Δεν πρέπει να καταναλώνετε αιθέριο έλαιο ρίγανης ή να χρησιμοποιείτε μη αραιωμένο αιθέριο έλαιο στο δέρμα.
Πηγή

Μπορεί επίσης να είστε σε θέση να εξαλείψετε τα βακτήρια στο σπίτι με ένα σπιτικό καθαριστικό από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *