DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTS

Λάδι καρύδας και φαρμακευτικές ιδιότητες

Λάδι καρύδας. Παραδοσιακός τρόπος παρασκευής ελαίου καρύδας.

1. Το Λάδι καρύδας περιέχει λιπαρά οξέα με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες
Το έλαιο καρύδας είναι υψηλό σε υγιή κορεσμένα λιπαρά. Αυτά τα λίπη μπορούν να ενισχύσουν την καύση λίπους και να παρέχουν στο σώμα και τον εγκέφαλο γρήγορη ενέργεια. Αυξάνουν επίσης την καλή HDL χοληστερόλη στο αίμα, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Όταν τρώμε αυτούς τους τύπους λιπών, πηγαίνουν κατευθείαν στο ήπαρ, όπου χρησιμοποιούνται ως γρήγορη πηγή ενέργειας ή μετατρέπονται σε κετόνες. Οι κετόνες μπορούν να έχουν ισχυρά οφέλη για τον εγκέφαλο και μελετώνται ως θεραπεία για επιληψία, νόσο Alzheimer και άλλες καταστάσεις .

2. Οι πληθυσμοί που καταναλώνουν λάδι καρύδας είναι υγιείς
Η καρύδα είναι ένα εξωτικό φαγητό στον δυτικό κόσμο. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, η καρύδα (γεμάτη με έλαιο καρύδας) είναι βασική στη διατροφή τους. Το καλύτερο παράδειγμα ενός τέτοιου πληθυσμού είναι οι Τοκελάουοι, που ζουν στον Νότιο Ειρηνικό. Τρέφονταν πάνω από το 60% των θερμίδων τους από καρύδες. Όταν μελετήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση υγείας, με πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων. Ένα άλλο παράδειγμα ενός πληθυσμού που έτρωγε πολλή καρύδα  είναι οι Kitavans.

3. Το έλαιο καρύδας και η καύση λίπους
Τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας στο έλαιο καρύδας έχουν δείξει ότι αυξάνουν τις θερμίδες που καίγονται σε 24 ώρες κατά 5%.  Μια μελέτη διαπίστωσε ότι 15-30 γραμμάρια MCT ημερησίως αύξησαν την κατανάλωση ενέργειας κατά 24 ώρες κατά 5%, με συνολικά περίπου 120 θερμίδες την ημέρα.

4. Το έλαιο καρύδας μπορεί να σκοτώσει τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς
Τα λιπαρά οξέα στο έλαιο καρύδας μπορούν να σκοτώσουν επιβλαβή παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, των ιών και των μυκήτων. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων. Για παράδειγμα, αυτές οι ουσίες έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην εξόντωση των βακτηρίων Staphylococcus aureus (ένα πολύ επικίνδυνο παθογόνο) και της ζύμης Candida albicans.

5. Το έλαιο καρύδας μπορεί να μειώσει την πείνα
Τα λιπαρά οξέα στο έλαιο καρύδας μπορούν να μειώσουν σημαντικά την όρεξη, γεγονός που μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε μειωμένο σωματικό βάρος. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο μεταβολισμού των λιπών.

6. Τα λιπαρά οξέα στις καρύδες μπορούν να μειώσουν τις επιληπτικές κρίσεις
Στην παρούσα φάση μελετάται η λεγόμενη δίαιτα κετογόνων (πολύ χαμηλών υδατανθράκων, πολύ υψηλών λιπαρών) για τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών. Αυτή η δίαιτα περιλαμβάνει την κατανάλωση πολύ λίγων υδατανθράκων και μεγάλων ποσοτήτων λίπους, γεγονός που οδηγεί σε πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις κετονών στο αίμα. Για κάποιο λόγο, η διατροφή μειώνει δραματικά τον ρυθμό των επιληπτικών κρίσεων σε επιληπτικά παιδιά, ακόμη και εκείνους που δεν είχαν επιτυχία με πολλαπλούς διαφορετικούς τύπους φαρμάκων.

7. Το έλαιο καρύδας μπορεί να αυξήσει την καλή HDL χοληστερόλη
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο καρύδας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα HDL χοληστερόλης στο αίμα, γεγονός που συνδέεται με τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας και τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

8. Το λάδι καρύδας μπορεί να προστατεύσει το δέρμα, τα μαλλιά και την οδοντική υγεία
Το έλαιο καρύδας έχει πολλές χρήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το φαγητό. Πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν για καλλυντικούς σκοπούς και για να βελτιώσουν την υγεία και την εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών τους. Μελέτες σε άτομα με ξηρό δέρμα δείχνουν ότι το έλαιο καρύδας μπορεί να βελτιώσει την περιεκτικότητα σε υγρασία του δέρματος. Μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα του εκζέματος.

9. Τα λιπαρά οξέα στο πετρέλαιο καρύδας μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου στους ασθενείς με Alzheimer.
Προκαταρκτικές μελέτες υποδηλώνουν ότι τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα κετονών στο αίμα, να παρέχουν ενέργεια για τα εγκεφαλικά κύτταρα ασθενών με Αλτσχάιμερ και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Σε μια μελέτη του 2006, η κατανάλωση τριγλυκεριδίων μεσαίας αλυσίδας οδήγησε σε βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε ασθενείς με ήπιες μορφές της νόσου του Alzheimer.

10. Το έλαιο καρύδας μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κοιλιακό λίπος.
Το έλαιο καρύδας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση του λίπους της κοιλιάς. Σε μια μελέτη 40 γυναικών με κοιλιακή παχυσαρκία, η συμπλήρωση με 30 ml (2 κουταλιές) λάδι καρύδας ημερησίως οδήγησε σε σημαντική μείωση τόσο του ΔΜΣ όσο και της περιφέρειας της μέσης για περίοδο 12 εβδομάδων.

Το λάδι καρύδας είναι υψηλό σε θερμίδες έτσι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Πηγή

Δείτε ακόμα: Σπιτικό γάλα καρύδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *