DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTSΒότανα-Υγεία

Κουμαριά, για κουρασμένους οργανισμούς

Κουμαριά, για κουρασμένους οργανισμούς

Κουμαριά Για κουρασμένους

Άλλα ονόματα: Αγριοκουμαριά, Κόμαρος, Κουραμιά, Λαγομηλιά, Επιστημονική ονομασία: Arbutus unedo

Οι κουμαριές που φυτρώνουν στα περισσότερα βουνά, ήταν γνωστές ως καλλωπιστικό φυτό αλλά και ως αιμοστατικό στους αρχαίους Έλληνες, που μας έχουν αφήσει περιγραφές του. Οι καρποί τους όταν ωριμάσουν είναι γλυκοί, παρόλο που είναι γεμάτοι με σκληρούς σπόρους. Στα χωριά κοντά στον Πλαταμώνα φτιάχνουν μια δυνατή ρακή από τα κούμαρα. Στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη βλέπουμε ότι οι πρακτικοί γιατροί, στην Επανάσταση του ’21 καθάριζαν τις πληγές των τραυματιών με κρασί στο οποίο είχαν βράσει κούμαρα.

Χρήσιμα μέρη: Τα φύλλα και ο καρπός

Πού το βρίσκουμε: Σε πολλά βουνά της χώρας μας. Φύλλα μπορούμε να συλλέξουμε όλο το χρόνο. Κούμαρα μόνο στο τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Μπορούμε να φυτέψουμε μια κουμαριά σε μεγάλη γλάστρα ή σε κήπο. Αρκετοί βοτανοπώλες θα φέρουν φύλλα και καρπούς αν υπάρξει ζήτηση…

Δραστικές ουσίες: Γαλλικό οξύ. Ουρσόνη, Ρεικολίνη, Αρμπουστερίνη, Αρμπουτοσίδη, Αρμπουτίνη, (τα ονόματα προέρχονται από την επιστημονική ονομασία του φυτού).

Ιδιότητες – Ενδείξεις:

Τα φύλλα της κουμαριάς είναι διουρητικά, και αντισηπτικά. Καταπραϋντικά σε φλογώσεις των ουροφόρων οδών (κυστίτιδα, πυελονεφρίτιδα, υπερτροφία του προστάτη με πυόρροια, βλεννοροϊκή ουρηθρίτιδα και σε άλλες χρόνιες παθήσεις της κύστης). Στυπτικά, Αιμοστατικά. Συνιστώνται σε αιματουρίες και σε αιμορραγίες της μήτρας. Λιθοτριπτικά, πολύ αποτελεσματικά σε μολυσματική ουρική λιθίαση. Συνιστώνται σε διάρροια, εντεροκολίτιδα, ευερέ θιστο έντερο, σπαστική κολίτιδα. Αλλά και σε ενούρηση και δυσούρηση. Και σε λευκόρροια.

Για τους «καλόγηρους» (δοθιήνες), τα αποστήματα και τα σπυριά που έχουν σταφυλόκοκκο μπορείτε να παρα- σκευάσετε μία αντιφλεγμονώδη αλοιφή, δουλεύοντας σε γουδί 10-15 κούμαρα με λίγο παρθένο ελαιόλαδο και αγνό κερί, ώσπου να γίνουν πηχτός χυλός. (Γιατρός Σπύρου),

Ο ώριμος καρπός συνιστάται σε δυσκοιλιότητα και αεροφαγία (προκαλεί περιστολή στο έντερο και β φύγουν τα αέρια.) και σε αε ι βοηθάει να

Πώς χρησιμοποιούνται:

Σαν αφέψημα: Βράζουμε μια χούφτα φύλλα ή καρπούς σε ένα λίτρο νερό. Μετά το βράσιμο τα αφήνουμε 15 λεπτά μέσα στο νερό. Σουρώνουμε και το πίνουμε σε τρεις δόσεις, μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που έβρασε,

Για κυστίτιδα και πυελονεφρίτιδα βράζουμε για 15 λεπτά δυο κουταλάκια φύλλα σε ένα φλιτζάνι νερό και το πίνουμε δυο φορές την ημέρα. Αλλά, προσοχή: Αυτή η θεραπεία πρέπει να γίνεται με παρακολούθηση γιατρού και για μικρά χρονικά διαστήματα, γιατί μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό.

Όταν χρειάζεται να κάνουμε πιο δυνατό το αφέψημα το βράζουμε ώσπου να μείνει το μισό και πίνουμε τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Σε σκόνη (αν τη βρείτε σε κάποια φαρμακεία): μπορείτε να διαλύετε 2 μέχρι 5 γραμμάρια την μέρα σε λίγο νερό και να την πίνετε.

Άλλες χρήσεις:

Ένα τονωτικό για εξασθενημένους οργανισμούς γίνεται αν διαλύσετε ώριμα κούμαρα σε σπιτικό κρασί (χωρίς φάρμακα και συντηρητικά) και προσθέσετε ένα φλιτζάνι νερό στο οποίο θα έχετε βράσει κανέλα και ζάχαρη. Μπορείτε να πίνετε ένα κρασοπότηρο με το βραδινό φαγητό.

Αν κάνει εντριβή ένας γριπιασμένος με ρακή από αυτήν που βγάζουν από κούμαρα στον Πλαταμώνα, (ή πιει λίγη από αυτή, ανακατεμένη με κανέλα και μέλι) προκαλεί υπερθέρμανση, ιδρώτα και υποχώρηση του πυρετού. (Η διαφορά της ρακής αυτής από τις άλλες είναι μια κάποια λιπαρότητα, που δεν την αφήνει να εξατμιστεί αμέσως.)

Φωτογραφία wikimedia-Jplm

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *