Βότανα-Υγεία

Σταφύλια – Τα φρούτα υγείας του καλοκαιριού

Σταφύλια - Τα φρούτα υγείας του καλοκαιριού

Οι άνθρωποι έχουν καλλιεργήσει τα σταφύλια για χιλιάδες χρόνια, συμπεριλαμβανομένων αρκετών αρχαίων πολιτισμών που τα τιμούσαν για τη χρήση τους στην οινοποίηση. Τα σταφύλια αποτελούν ένα γρήγορο και νόστιμο σνακ που μπορείτε να απολαύσετε στο σπίτι ή στο γραφείο.

Μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, κόκκινο, μαύρο, κίτρινο και ροζ. Έρχονται σε πολλές μορφές, επίσης, από σταφίδες μέχρι ζελέ και χυμό. Υπάρχουν επίσης ποικιλίες με σπόρους και χωρίς σπόρους.

Τα σταφύλια προσφέρουν πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

15 οφέλη των σταφυλιών για την υγεία

1. Γεμάτο με θρεπτικά συστατικά

1 φλιτζάνι (151 γραμμάρια)  σταφύλια παρέχει:

  • Θερμίδες: 104
  • Υδατάνθρακες: 27 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Λίπος: 0,2 γρ
  • Φυτικές ίνες: 1,4 γραμμάρια
  • Χαλκός: 21% της ημερήσιας αξίας (DV)
  • Βιταμίνη Κ: 18% του DV
  • Θειαμίνη (βιταμίνη Β1): 9% της DV
  • Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) : 8% της DV
  • Βιταμίνη Β6: 8% της DV
  • Κάλιο: 6% του DV
  • Βιταμίνη C: 5% της DV
  • Μαγγάνιο: 5% του DV
  • Βιταμίνη Ε: 2% του DV (Ημερήσια Αξία)

Τα σταφύλια είναι μια πλούσια πηγή χαλκού και βιταμίνης Κ . Ο χαλκός είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας, ενώ η βιταμίνη Κ είναι ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και τα υγιή οστά.

Τα σταφύλια παρέχουν επίσης καλές ποσότητες βιταμινών Β όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και Β6. Τόσο η θειαμίνη όσο και η ριβοφλαβίνη χρειάζονται για την ανάπτυξη, ενώ η Β6 απαιτείται κυρίως για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

2. Για την υγεία της καρδιάς

Τα σταφύλια μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς με διάφορους τρόπους.

– Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ένα φλιτζάνι σταφύλια περιέχει το 6% της DV για κάλιο . Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κάλιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης κυρίως βοηθώντας στη διαστολή των αρτηριών και των φλεβών σας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην έκκριση νατρίου και να αποτρέψει τη στένωση των αρτηριών και των φλεβών που διαφορετικά θα αύξαναν την αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, μια ανασκόπηση 32 μελετών έδειξε ότι η πρόσληψη καλίου που είναι τόσο χαμηλή όσο και πολύ υψηλή μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές συνέστησαν να τηρείτε την τρέχουσα ημερήσια σύσταση πρόσληψης των 4,7 γραμμαρίων.

– Στη μείωση της χοληστερόλης

Οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης .

Σε μια μελέτη 8 εβδομάδων σε 69 άτομα με υψηλή χοληστερόλη, η κατανάλωση 3 φλιτζανιών (500 γραμμάρια) κόκκινα σταφύλια την ημέρα βοήθησε στη μείωση των επιπέδων ολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης. Ωστόσο, τα λευκά σταφύλια δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα.

3. Τα σταφύλια είναι πλούσια σε πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά

 Ωστόσο, πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη συγκέντρωσή τους, όπως η ποικιλία σταφυλιών, η ωριμότητα, η αποθήκευση μετά τη συγκομιδή και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι αυτές οι ευεργετικές ενώσεις παραμένουν παρούσες ακόμη και μετά τη ζύμωση, γι’ αυτό και το κρασί είναι επίσης μια αντιοξειδωτική πηγή 

Ορισμένες ποικιλίες σταφυλιού περιέχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, μια κατηγορία φλαβονοειδών που δίνουν σε αυτούς τους καρπούς πορτοκαλί, κόκκινο, μπλε, ροζ και μοβ χρώματα. Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία παθήσεων του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Άλλα σημαντικά αντιοξειδωτικά σε αυτό το φρούτο είναι η ρεσβερατρόλη και η κερσετίνη, που μπορεί να προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και καρκίνο.

Τα σταφύλια περιέχουν επίσης βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, λουτεΐνη και ελλαγικό οξύ, τα οποία είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά.

4. Μπορεί να έχει αντικαρκινικές επιδράσεις

Η ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό σε αυτό το φρούτο, μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας τη φλεγμονή, ενεργώντας ως αντιοξειδωτικό και εμποδίζοντας την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στο σώμα σας. Στην πραγματικότητα, έχει μελετηθεί για τις επιδράσεις του έναντι πολλών καρκίνων.

Μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα και σε ζώα δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα σταφυλιού μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη και εξάπλωση των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου και του μαστού.

Επιπλέον, μια μελέτη 2 εβδομάδων σε 30 άτομα διαπίστωσε ότι όσοι άνω των 50 ετών έτρωγαν 150-450 γραμμάρια σταφύλια την ημέρα παρουσίασαν μειωμένους δείκτες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου

Ενώ απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους, μια διατροφή πλούσια σε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά , όπως τα σταφύλια, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

5. Μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα σταφύλια περιέχουν 23 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι (151 γραμμάρια), κάτι που μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε αν είναι καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη.
Αν και τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το χαμηλό έως μέτριο GI τους τα καθιστά αρκετά ασφαλή για κατανάλωση με μέτρο εάν έχετε διαβήτη. Επιπλέον, οι ενώσεις στα σταφύλια μπορεί να προστατεύουν από το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

6. Μπορεί να ωφελήσει την υγεία των ματιών

Οι φυτικές ενώσεις στα σταφύλια μπορεί να προστατεύουν από κοινές οφθαλμικές παθήσεις .

Σε μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα, η ρεσβερατρόλη βρέθηκε ότι προστατεύει τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς στο ανθρώπινο μάτι από το υπεριώδες φως Α (UVA). Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD), μιας κοινής οφθαλμικής νόσου .

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, η ρεσβερατρόλη μπορεί επίσης να προστατεύσει από το γλαύκωμα, τον καταρράκτη και τη διαβητική οφθαλμική νόσο.

Επιπλέον, τα σταφύλια περιέχουν τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη , τα οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των ματιών, βελτιώνουν την οπτική απόδοση και προλαμβάνουν κοινές οφθαλμικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

7. Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, την προσοχή και τη διάθεση

Η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου .

Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 111 υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες, η λήψη 250 mg ενός συμπληρώματος σταφυλιού ημερησίως βελτίωσε σημαντικά τις βαθμολογίες σε ένα τεστ που μετρούσε την προσοχή, τη μνήμη και τη γλώσσα, σε σύγκριση με τις βασικές τιμές .

Μια άλλη μελέτη σε υγιείς νεαρούς ενήλικες έδειξε ότι η κατανάλωση 230 ml χυμού σταφυλιού βελτίωσε τόσο τη διάθεση όσο και την ταχύτητα των δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη μνήμη 20 λεπτά μετά την κατανάλωση.

8. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών

Τα σταφύλια περιέχουν πολλά μέταλλα απαραίτητα για την υγεία των οστών – συμπεριλαμβανομένου του καλίου, του μαγγανίου και των βιταμινών Β, C και Κ, που βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, μιας κατάστασης που οδηγεί σε εύθραυστα οστά.

Επιπλέον, μελέτες σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα .

Μια 2ετής μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έδειξε ότι η λήψη 75 mg ρεσβερατρόλης δύο φορές την ημέρα βελτίωσε την οστική πυκνότητα και επιβράδυνε την οστική απώλεια, μειώνοντας τον κίνδυνο μεγάλων καταγμάτων και καταγμάτων ισχίου.

Ωστόσο, επί του παρόντος χρειάζεται περισσότερη έρευνα στους ανθρώπους.

9. Προστατεύει από βακτήρια και μύκητες

Η ρεσβερατρόλη έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων όπως το Campylobacter jejuni και η Candida albicans .

Όταν προστίθεται σε διάφορους τύπους τροφίμων, η ρεσβερατρόλη βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων, όπως το E. coli. Τα σταφύλια είναι  επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C , η οποία είναι γνωστή για τα οφέλη του στο ανοσοποιητικό σύστημα.

10. Επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης και να προάγει τη μακροζωία

Οι φυτικές ενώσεις στα σταφύλια μπορεί να επηρεάσουν τη γήρανση και τη διάρκεια ζωής . Η ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια, έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με πιο αργά σημάδια γήρανσης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα οφέλη έχουν παρατηρηθεί μόνο σε μελέτες σε ζώα.

11. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Τα σταφύλια περιέχουν ενώσεις με αντιφλεγμονώδη δράση, που μπορεί με τη σειρά τους να προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες.

12. Για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών

Η ρεσβερατρόλη μπορεί να έχει πολυάριθμες προστατευτικές επιδράσεις στο δέρμα και τα μαλλιά σας.

Στην πραγματικότητα, αυτή η ένωση έχει κερδίσει δημοτικότητα στα καλλυντικά προϊόντα επειδή διεισδύει στον φραγμό του δέρματος και αυξάνει τη συγκέντρωση κολλαγόνου, καθώς και προστατεύει από τη φθορά UV από την έκθεση στον ήλιο .

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η επίδραση της ρεσβερατρόλης στην παραγωγή κολλαγόνου μπορεί να προάγει την ταχύτερη επούλωση των πληγών.

Ερευνα δείχνει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί επίσης να προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών. Προστατεύει τους θύλακες των τριχών από περιβαλλοντικές βλάβες. Προωθεί επίσης την ταχεία αύξηση των σημαντικών θυλακικών κυττάρων που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

13. Κατά της παχυσαρκίας

Οι ανθοκυανίνες στα σταφύλια μπορεί να έχουν αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας. Μελέτες σε αρουραίους που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες μπορεί να καταστέλλουν την αύξηση του σωματικού βάρους και να μειώνουν την περιεκτικότητα σε ηπατικό λίπος.

Επιπλέον, έρευνα σε ζώα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα προανθοκυανιδίνης από σπόρους σταφυλιού μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης πληρότητας GLP-1, η οποία μπορεί να μειώσει την όρεξη και να μειώσει την πρόσληψη τροφής.

Ωστόσο, η έρευνα σε ανθρώπους λείπει.

14. Ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Οι φυτικές ίνες σε ολόκληρα φρούτα, όπως τα σταφύλια, μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να κινηθούν τα κόπρανα στο παχύ έντερο, καθώς και αυξάνοντας το βάρος των κοπράνων και τις καθημερινές κινήσεις του εντέρου, σε σύγκριση με τους χυμούς φρούτων.

Επιπλέον, τα σταφύλια περιέχουν 81% νερό, επομένως μπορεί να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους ενυδάτωσης.

15. Για καλύτερο ύπνο

Τα σταφύλια είναι μια φυσική πηγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που προάγει τον ύπνο που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι η μελατονίνη βρίσκεται κυρίως στη φλούδα του σταφυλιού, γι’ αυτό υπάρχει και σε προϊόντα όπως ο χυμός σταφυλιού και το κρασί.

Δεδομένου ότι η μελατονίνη λειτουργεί χέρι-χέρι με το εσωτερικό σας ρολόι, ο χρόνος πρόσληψης είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη. Εάν τρώτε σταφύλια για να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε, προσπαθήστε να τα καταναλώσετε νωρίς το βράδυ.

Τα σταφύλια είναι νόστιμα, ευέλικτα και εύκολα ενσωματώνονται σε μια υγιεινή διατροφή. Τόσο τα σταφύλια όσο και ο χυμός σταφυλιού μοιράζονται πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αλλά ολόκληρο το φρούτο είναι γενικά πιο υγιεινό.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η διαδικασία παραγωγής του χυμού σταφυλιού — η οποία περιλαμβάνει τη θέρμανση του χυμού για την αποφυγή ζύμωσης — μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά κατά 44%.

Επιπλέον, οι χυμοί φρούτων παρέχουν ελάχιστες έως καθόλου φυτικές ίνες σε σύγκριση με ολόκληρα φρούτα, καθώς και υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Το κρασί προσφέρει οφέλη για την υγεία;

Όπως τα ολόκληρα σταφύλια και ο χυμός σταφυλιών, το κρασί είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η μέτρια πρόσληψη κρασιού μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, ακόμη και καρκίνο. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου και καρδιακών παθήσεων.
Πηγή

Δείτε ακόμη: Τριόλι ή τριβόλι – Tο φυσικό Βιάγκρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *