DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTSΒότανα-Υγεία

10 βότανα για να ρίξετε τη πίεση

10 βότανα για να ρίξετε τη πίεση

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην αυξημένη αρτηριακή πίεση, όπως: κληρονομικότητα, άγχος, διατροφή, κάπνισμα, έλλειψη άσκησης. Είναι σημαντικός ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακή πίεσης. Λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων της, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Συζητήστε με το γιατρό σας για τις καλύτερες επιλογές θεραπείας, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, αλλαγές στον τρόπο ζωής ή εναλλακτικές θεραπείες. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε βότανο ή συμπλήρωμα.

10 βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι:

1. Βασιλικός
Ο βασιλικός είναι ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σε τρωκτικά, το εκχύλισμα βασιλικού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, αν και μόνο για λίγο. Η χημική ευγενόλη, η οποία βρίσκεται στο βασιλικό, μπορεί να μπλοκάρει ορισμένες ουσίες που σφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η προσθήκη φρέσκου βασιλικού στη διατροφή είναι εύκολη και σίγουρα δεν θα σας βλάψει. Προσθέστε τα φρέσκα φύλλα σε ζυμαρικά, σούπες και σαλάτες.

2. Κανέλα
Η κανέλα είναι ένα άλλο νόστιμο καρύκευμα που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μια μελέτη που έγινε στα τρωκτικά έδειξε ότι το εκχύλισμα κανέλας μείωσε τόσο την αιφνίδια έναρξη όσο και την παρατεταμένη υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, το εκχύλισμα χορηγήθηκε ενδοφλεβίως. Δεν είναι σαφές εάν η κανέλα που καταναλώνεται από το στόμα είναι επίσης αποτελεσματική. Μπορείτε να συμπεριλάβετε περισσότερη κανέλα στη διατροφή σας προσθέτοντας λίγη στον καφέ.

3. Κάρδαμο
Το κάρδαμο είναι ένα καρύκευμα που προέρχεται από την Ινδία και χρησιμοποιείται συχνά στη νοτιο-ασιατική κουζίνα. Μια μικρή μελέτη 20 ατόμων που ερεύνησε τις επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με υψηλή αρτηριακή πίεση είδαν σημαντικές μειώσεις στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης μετά τη λήψη 1,5 γραμμάρια σκόνης κάρδαμου δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες.

4. Λιναρόσπορος
Ο σπόρος λιναριού είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μια πρόσφατη μελέτη πρότεινε τη λήψη 30-50 γραμμαρίων ολόκληρων ή αλεσμένων σπόρων ημερησίως για περισσότερο από 12 εβδομάδες για καλύτερα αποτελέσματα. Ο λιναρόσπορος μπορεί να προστατεύσει από την αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο με τη μείωση της χοληστερόλης, βελτιώνοντας την ανοχή στη γλυκόζη και ενεργώντας ως αντιοξειδωτικό .

5. Σκόρδο
Το σκόρδο έχει την ικανότητα να μειώνει την αρτηριακή πίεση αυξάνοντας μια ουσία στο σώμα, γνωστή ως νιτρικό οξείδιο, που κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώνουν. Αυτό επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο ​​σκόρδο σε πολλές συνταγές.

6. Τζίντζερ
Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Σε μελέτες σε ζώα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και χαλαρώνει τους μυς γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Συνήθως χρησιμοποιείται στην ασιατική κουζίνα. Προσθέτετε φρέσκο ​​τζίντζερ σε τηγανητές πατάτες, σούπες, πιάτα λαχανικών ή προσθέστε το στο τσάι.

7. Κράταιγος
Ο κράταιγος είναι ένα φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί στα παραδοσιακά κινεζικά φάρμακα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στα τρωκτικά, τα εκχυλίσματα του κράταιγου (hawthorn) φαίνεται να έχουν μια ολόκληρη σειρά από οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την αποφυγή της σκλήρυνσης των αρτηριών και τη μείωση της χοληστερόλης.

8. Σπόροι σέλινου
Ο σπόρος σέλινου είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται για να δίνει γεύση στο φαγητό.  Το σέλινο έχει χρησιμοποιηθεί από παλιά για τη θεραπεία της υπέρτασης στην Κίνα και μελέτες σε τρωκτικά έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους, τα φύλλα ή το χυμό φρέσκου σέλινου. Είναι επίσης διουρητικό  γεγονός που εξηγεί την επίδρασή του στην αρτηριακή πίεση.

9. Λεβάντα
Τα εκχυλίσματα λεβάντας έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση στα τρωκτικά. To τσάι λεβάντας εκτός από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να ανακουφίσει το στομάχι από πεπτικά προβλήματα και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

10. Νύχι της γάτας (άγριο μοσχολέμονο)
Το Νύχι γάτας πήρε το όνομά του από τη σειρά των μικρών αγκαθιών που έχει στη βάση του και μοιάζουν με νύχια γάτας. Αναφέρεται και ως «το ιερό χορτάρι του τροπικού δάσους“. Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική πρακτική για τη θεραπεία της υπέρτασης καθώς και νευρολογικών προβλημάτων. Μελέτες για το νύχι της γάτας σε τρωκτικά δείχνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μπορείτε να πάρετε το νύχι της γάτας σε μορφή συμπληρώματος από καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *