DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTS

Καρότο για την υγεία μας

Το καρότο είναι τραγανό, νόστιμο και εξαιρετικά θρεπτικό. Είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή βήτα καροτίνης, φυτικών ινών, βιταμίνης Κ1, καλίου και αντιοξειδωτικών.

Τα καρότα βρίσκονται σε πολλά χρώματα, όπως κίτρινο, λευκό, πορτοκαλί, κόκκινο και μοβ. Τα πορτοκαλί καρότα παίρνουν το λαμπερό τους χρώμα από το βήτα καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α.
Η περιεκτικότητα  των καρότων σε νερό κυμαίνεται από 86-95% και το βρώσιμο τμήμα αποτελείται από περίπου 10% υδατάνθρακες

Τα διατροφικά στοιχεία για δύο μικρά έως μεσαία ωμά καρότα (100 γραμμάρια) είναι:

  • Θερμίδες: 41
  • Νερό: 88%
  • Πρωτεΐνη: 0,9 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 9,6 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 4,7 γραμμάρια
  • Ίνες: 2,8 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Τα καρότα συχνά κατατάσσονται χαμηλά στον γλυκαιμικό δείκτη (GI), ο οποίος είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα τα τρόφιμα αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα μετά από ένα γεύμα.

Το GI κυμαίνεται από 16-60 – χαμηλότερο για ωμά καρότα, λίγο υψηλότερο για μαγειρεμένα και υψηλότερο για πουρέ. Η κατανάλωση τροφών χαμηλής γλυκαιμίας θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα με διαβήτη.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Τα καρότα είναι μια καλή πηγή διαφόρων βιταμινών και μετάλλων, ιδίως βιοτίνης, καλίου και βιταμινών Α (από βήτα καροτένιο), Κ1 (φυλλοκινόνη) και Β6.

  • Βιταμίνη Α: Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, το οποίο το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α . Αυτή η θρεπτική ουσία προάγει την καλή όραση και είναι σημαντική για την ανοσολογική λειτουργία.
  • Βιοτίνη: Η βιταμίνη ΑΒ παλαιότερα γνωστή ως βιταμίνη Η, η βιοτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους και των πρωτεϊνών .
  • Βιταμίνη Κ1: Επίσης γνωστή ως φυλλοκινόνη, η βιταμίνη Κ1 είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και μπορεί να προάγει την υγεία των οστών.
  • Κάλιο: Ένα βασικό μέταλλο, το κάλιο είναι σημαντικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
  • Βιταμίνη Β6: Η Β6 συμμετέχει στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

Αυτές είναι ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη ανοσολογική λειτουργία και μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου.
Το βήτα καροτένιο μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α στο σώμα. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μετατροπής μπορεί να διαφέρει ανά άτομο.

Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών φυτικών ενώσεων, ειδικά καροτενοειδών, όπως βήτα καροτίνη και λουτεΐνη. Οι δίαιτες πλούσιες σε καροτενοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου. Αυτό περιλαμβάνει καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου και του στομάχου.

Η πρόσληψη καρότων έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Ως τροφή χαμηλών θερμίδων, τα καρότα μπορούν να αυξήσουν την πληρότητα και να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων στα επόμενα γεύματα. Για το λόγο αυτό, μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε μια αποτελεσματική δίαιτα απώλειας βάρους.

Η κατανάλωση καρότων συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας των ματιών. Τα καροτενοειδή μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχρά κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία .

Βιολογικά ή συμβατικά καλλιεργημένα καρότα

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα βιολογικά καρότα είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά καλλιεργημένα, οι οργανικές ποικιλίες είναι λιγότερο πιθανό να φιλοξενούν φυτοφάρμακα.

Τα καρότα θεωρούνται γενικά ασφαλή για κατανάλωση, αλλά μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε ορισμένα άτομα. Τα καρότα μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις σε άτομα αλλεργικά στη γύρη. Προσοχή, τα καρότα που καλλιεργούνται σε μολυσμένα εδάφη μπορεί να περιέχουν υψηλότερες ποσότητες βαρέων μετάλλων, επηρεάζοντας την ασφάλεια και την ποιότητά τους. Πηγή

Δείτε ακόμα: Φλισκούνι, η αρωματική άγρια μέντα
και Τα καλλυντικά της κουζίνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *