DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTSΒότανα-Υγεία

Λάδι Καλέντουλας – Παρασκευή και ιδιότητες

Καλέντουλα - Παρασκευή λαδιού και χρήσεις

Καλέντουλα η φαρμακευτική (Calendula officinalis) (καλέντουλα γλάστρας, κατιφές, κοινή καλέντουλα, καλέντουλα κήπου, Αγγλική καλέντουλα ή Σκωτική καλέντουλα είναι φυτό του γένους Καλέντουλα από την οικογένεια των Αστεροειδών (Asteraceae). Πιθανόν να είναι εγγενές στη νότια Ευρώπη, αν και η μακρά ιστορία της καλλιέργειας, καθιστά την ακριβή προέλευση του άγνωστη και μπορεί ενδεχομένως να είναι προέλευσης κήπων. Έχει, επίσης, ευρέως εγκλιματισθεί βορειότερα στην Ευρώπη (βόρεια, νότια Αγγλία) και αλλού σε θερμές εύκρατες περιοχές του κόσμου.

Τα άνθη της καλέντουλα είναι βρώσιμα. Συχνά χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν χρώμα σε σαλάτες ή προστίθεται σε πιάτα ως γαρνιτούρα και αντί για σαφράν. Τα φύλλα είναι βρώσιμα, αλλά συχνά δεν είναι εύγευστα. Έχουν μια ιστορία χρήσης ως πράσινο σαλατικό και σε σαλάτες.

Τα άνθη χρησιμοποιούνταν στον Αρχαίο Ελληνικό, Ρωμαϊκό, Μέσης Ανατολής και Ινδικό πολιτισμό, ως ένα φαρμακευτικό βότανο, καθώς και ως χρωστική ουσία για τα υφάσματα, τρόφιμα και καλλυντικά. Πολλές από αυτές τις χρήσεις, εξακολουθούν να υφίστανται σήμερα. Επίσης, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ελαίου για την προστασία του δέρματος.

7 τρόποι χρήσης λαδιού καλέντουλας για το δέρμα

Το λάδι καλέντουλας είναι ένα φυσικό έλαιο που εξάγεται από τα άνθη. Το λάδι καλέντουλας παρασκευάζεται με έγχυση λουλουδιών σε λάδι.  Χρησιμοποιείται συχνά ως συμπληρωματική ή εναλλακτική θεραπεία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή για την παρασκευή αλοιφών και κρεμών.

Το λάδι καλέντουλας έχει αντιμυκητιασικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή, ουσίες με ευεργετικές για το δέρμα ιδιότητες. Aποτελεί εξαιρετική βάση για κρέμες, φυτικές λοσιόν και άλλα καλλυντικά προϊόντα.

Το λάδι καλέντουλας μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας και της εμφάνισης του δέρματος.

Το λάδι καλέντουλας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως: 

1. Αντηλιακό

Το λάδι καλέντουλας μπορεί να είναι μια επιλογή για προστασία από τον ήλιο . Μια εργαστηριακή μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι το έλαιο καλέντουλας είχε ιδιότητες SPF. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για την υποστήριξη της κρέμας καλέντουλας ως πιθανό αντηλιακό.

2. Για πληγές

Το λάδι καλέντουλας μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών. H  χρήση του μαζί με τη συνήθη φροντίδα επιταχύνει τον χρόνο αποκατάστασης. Σε μελέτη, γυναίκες που χρησιμοποίησαν καλέντουλα κάθε οκτώ ώρες για πέντε ημέρες έδειξαν βελτίωση σε συμπτώματα όπως ερυθρότητα, πρήξιμο και μώλωπες.

3. Για  την ακμή

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν λάδι καλέντουλας για τη θεραπεία της ακμής. Μία εργαστηριακή μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα καλέντουλας μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία και την πρόληψη της ακμής , αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για την υποστήριξη αυτών των ευρημάτων.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να πλύνετε το πρόσωπό σας χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό με καλέντουλα. Μπορείτε να εφαρμόσετε κρέμα καλέντουλας ή λάδι σε ολόκληρο το πρόσωπό ή να το χρησιμοποιήσετε τοπικά πάνω σε σπυράκια.

4. Για το έκζεμα

Αν και δεν υπάρχει έρευνα για να το υποστηρίξει, μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το λάδι καλέντουλας για τη θεραπεία του εκζέματος. Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου από δερματίτιδα σε άτομα που λαμβάνουν ακτινοβολία για καρκίνο του μαστού.

5. Για το εξάνθημα πάνας

Το λάδι καλέντουλας μπορεί να ανακουφίσει το εξάνθημα από τη πάνα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε  μια μικρή ποσότητα λαδιού καλέντουλας ή να αναμιχθεί με αλόη βέρα στην πληγείσα περιοχή μερικές φορές την ημέρα.

6. Για τη ψωρίαση

Οι ιδιότητες επούλωσης πληγών του ελαίου μπορεί να το κάνουν μια καλή επιλογή για τη θεραπεία της ψωρίασης, αλλά δεν υπάρχει καμία έρευνα σχετικά με αυτό. Μπορείτε να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε λάδι καλέντουλας ή βάλσαμο στην πληγείσα περιοχή μερικές φορές κάθε μέρα.

7. Για ενυδάτωση

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι μια κρέμα που περιέχει εκχύλισμα καλέντουλας προσφέρει  πλούσια ενυδάτωση και είναι ιδανική για ξηρές επιδερμίδες.

Η Καλέντουλα είναι γενικά ασφαλής στη χρήση αλλά πάντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αποφύγετε την καλέντουλα εάν είστε αλλεργικοί στα φυτά της οικογένειας Asteraceae / Compositae. Μην χρησιμοποιείτε καλέντουλα εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Σε προβλήματα υγείας πάντα να συμβουλεύεστε τον θεράποντα ιατρό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *