DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTSΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λαγάνα Παραδοσιακή χωρίς ζύμωμα

Λαγάνα Παραδοσιακή χωρίς ζύμωμα

Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται. Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. Τα αρτοποιεία μένουν ανοικτά τη συγκεκριμένη μέρα, αντίθετα με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, αποκλειστικά για την παρασκευή και διάθεση λαγάνας.

Παραδοσιακή λαγάνα χωρίς ζύμωμα
Υλικά που θα χρειαστούμε (για 2 λαγάνες)

– 1/2 λίτρο νερό
– 850 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1 φακελάκι μαγιά
– 1 κουταλιά της σούπας μέλι
– 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
– 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
– σουσάμι για το πασπάλισμα

Ετοιμάζουμε το ζυμαράκι μας  μια μέρα πριν και  το αφήνουμε για  12-18 ώρες στο ψυγείο σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη.  Αλείφουμε το ταψί μας με ελαιόλαδο και  σχηματίζουμε  τις λαγάνες μας. Αφήνουμε τη ζύμη μας στο ταψί μια ώρα  για να φουσκώσουν οι λαγάνες μας και  κάνουμε με τα δάχτυλά μας τις γνωστές λακουβίτσες.

Ψήνουμε τις λαγάνες μας σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 20 με 25 λεπτά ανάλογα με το φούρνο.
Αν θέλουμε τραγανή κόρα αλείφουμε τη λαγάνα μας με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι
Αν πάλι θέλουμε τη λαγάνα μας με πιο μαλακή κόρα αλείφουμε με νερόμελο (1/2 φλυτζανάκι του καφέ νερό + 1/2 κουταλιά της σούπας μέλι).

Δείτε ακόμα: Πετιμεζόπιτα νηστίσιμη
και μια εύκολη συνταγή για να Φτιάξουμε μόνοι μας σπιτικό ταχίνι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *