ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πετιμεζόπιτα νηστίσιμη

Πετιμεζόπιτα νηστίσιμη

Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για μια νηστίσιμη πετιμεζόπιτα.

Για τη νηστίσιμη πετιμεζόπιτα μας θα χρειαστούμε

Υλικά
1 ποτήρι καστανή Ζάχαρη
1 ποτήρι Νερό
1 ποτήρι Ελαιόλαδο
1 ποτήρι Χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι Πετιμέζι
1 κουτάλι του γλυκού σόδα (μέσα στο χυμό)
1/2 κουτάλι του γλυκού Μοσχοκάρυδο
1/2 κουτάλι του γλυκού Κανέλα
Λίγο Γαρύφαλο ή λίγη Μαστίχα
500 γραμμάρια Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Χρησιμοποιούμε ένα  μεγάλο ταψί (30cm περίπου). Και ακολουθούμε τη διαδικασία που βλέπουμε στο βίντεο για τη σειρά των υλικών.
Ψήνουμε την πετιμεζόπιτα  σε καλά προ θερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις  για 30 με 35 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμη με ένα  μαχαίρι ή ένα καλαμάκι όπως κάνουμε στα κέικ. Οταν βγει καθαρό η πετιμεζόπιτα είναι έτοιμη…

Πετιμέζι

Η λέξη “πετιμέζι” προέρχεται από την τουρκική λέξη pekmez, ενώ κατά το Βυζάντιο ονομαζόταν έψημα.

Το πετιμέζι είναι ένα παχύρρευστο σιρόπι με σκούρο χρώμα το οποίο παράγεται από το βράσιμο του μούστου. Είναι υποπροϊόν του σταφυλιού και χρησιμοποιείται κυρίως ως γλυκαντική ουσία για την παραγωγή γλυκόξινων πιάτων, για σάλτσες σαλατών, για σιρόπι γλυκών (π.χ. σε παγωτά, γιαούρτια, λουκουμάδες) και σε διάφορα ροφήματα αντί για ζάχαρη. Όπως χαρακτηριστικά λέγεται, πρόκειται για το σταφύλι σε συμπυκνωμένη μορφή, όπου σχεδόν ένα τσαμπί σταφύλι περιέχεται σε μία κουταλιά πετιμέζι.

Το Πετιμέζι βοηθάει στην καταπολέμηση του πονόλαιμου και έχει αντιβιοτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε Βιταμίνη Β6, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και σίδηρο. Δεν χρειάζεται συντηρητικά, χρωστικές, ζάχαρη και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου.

Την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, χρησιμοποιούσαν το πετιμέζι για την παρασκευή γλυκισμάτων, όπως τα παστέλια, τα καρυδάτα, την κυδωνόπαστα, τα λαλάγγια (τηγανίτες), τα κολλύρια (λουκουμάδες), οι πλακούντες (ζυμάρι με μέλι ή πετιμέζι). Στην Κρήτη ήταν το κύριο γλυκαντικό αντί της ζάχαρης. Στην Μικρά Ασία το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή γλυκών, όπως ο κόκκινος χαλβάς, τα κυδώνια, η κρέμα με φρέσκο γάλα και πετιμέζι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *