ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή για αφράτα μουστοκούλουρα

Συνταγή για αφράτα μουστοκούλουρα

Συνταγή για αφράτα και πεντανόστιμα μουστοκούλουρα με λίγα υλικά..

Υλικά
1 ποτήρι λάδι
2 ποτήρια μούστο
2 ποτήρια ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1κιλό)

Αν δεν έχουμε μούστο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πετιμέζι. Η αναλογία είναι 1 προς 3 (δηλαδή 1 μέρος πετιμέζι και 2 μέρη νερό).

Η ποσότητα στο αλεύρι διαφοροποιείται σύμφωνα με το μέγεθος του ποτηριού που θα χρησιμοποιήσουμε για όλα τα υλικά. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή. Τα ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 για 15 – 20 λεπτά.

Τα μουστοκούλουρα παράγονται με βασικό υλικό το μούστο από τα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Δεκεμβρίου, ή με πετιμέζι ολόκληρο τον χρόνο. Είναι σκούρα, τραγανά και αρωματικά. Τα περισσότερα ελληνικά αρτοποιεία πωλούν μουστοκούλουρα και το καθένα έχει τη δική του συνταγή. Μπορεί να είναι είτε μικρά και σκληρά, ή μεγάλα και εύθραυστα.

Ο μούστος ή γλεύκος (το) είναι ο χυμός που παράγεται από την σύνθλιψη (πάτημα) των καρπών του κλήματος, δηλαδή από τα σταφύλια. Παίρνει το χρώμα του από τις χρωστικές ουσίες του φλοιού των σταφυλιών, οπότε μπορεί να είναι λευκωπός έως ερυθρός, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων, όπως του κρασιού ή οίνου μετά από αλκοολική ζύμωση, καθώς και παραδοσιακών προϊόντων όπως το πετιμέζι, τη μουσταλευριά, τα μουστοκούλουρα, την πετιμεζόπιτα. Ο μούστος δημιουργείται με σύνθλιψη μεγάλων ποσοτήτων στα πιεστήρια των οινοπαραγωγών ή και σε μικρές ποσότητες στα πατητήρια των σπιτιών για οικιακή χρήση.

Δείτε ακόμα: Ροξάκια (γλυκό ταψιού)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *