ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ροξάκια (γλυκό ταψιού)

Ροξάκια. Ενα αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό με καρύδια και κανέλα που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι.

Ροξάκια (γλυκό ταψιού)

Οδηγίες για να φτιάξετε Ροξάκια

Για τη ζύμη

3 αυγά χτυπημένα
1 φακελάκι μαγιά
1 κούπα λάδι
Αλεύρι όσο πάρει (περίπου 4 φλυτζάνια)
1 ποτήρι γάλα (νερού) χλιαρό
3 κουταλιές κακάο
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι γαρίφαλο
2 χούφτες καρύδια κοπανισμένα

Σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη
3 1/2 κούπες νερό
φλούδα λεμονιού

 

Ετοιμασία

Ζύμη

Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και προσθέτουμε τα αυγά, το λάδι και το αλεύρι ώστε η ζύμη να γίνει μαλακιά. Κόβουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια.

Στα 1 κομμάτι προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά  (κανέλα, γαρίφαλο, καρύδια, κακάο) και ζυμώνουμε. Ανοίγουμε με τη  ζύμη φύλλο και το κόβουμε στη μέση.
Με τη άσπρη ζύμη  ανοίγουμε άλλα 2 φύλλα.
Τοποθετούμε το φύλλο με τη γέμιση πάνω στο άσπρο φύλλο και τα ρολάρουμε σε κορμό.
Κόβουμε με το μαχαίρι κατά μήκος το ρολό της διπλής ζύμης σε  κομμάτια πάχους 2,5 -3 εκ. και τα πατάμε με το χέρι μας να γίνουν λεπτά και πλατιά.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και τα άλλα 2 φύλλα

Τοποθετούμε τα ροξάκια σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε στους 180  στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.

Σιρόπι

Βράζουμε τα υλικά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αναποδογυρίζουμε τα ροξάκια στο ταψί και ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό. Τα αφήνουμε μέχρι να απορροφήσουν το σιρόπι.

Τα ροξάκια, ή αλλιώς Ρόξ, είναι ένα παραδοσιακό και νοστιμότατο σιροπιαστό γλυκό.

Χαρακτηριστικά:

  • Έχουν σχήμα μισοφέγγαρου ή μπαστουνιού.
  • Φτιάχνονται με ζύμη μαγιάς, η οποία γεμίζεται με μια σοκολατένια γέμιση από κακάο, κανέλα και καρύδια.
  • Σιροπιάζονται με ζεστό σιρόπι βανίλιας.

Προέλευση:

Λέγεται ότι τα ροξάκια προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή της Μακεδονίας.

Παραλλαγές:

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της συνταγής, με κάποιες να προσθέτουν στο σιρόπι λικέρ ή ξύσμα πορτοκαλιού.

Πού μπορείτε να τα βρείτε:

  • Μπορείτε να φτιάξετε ροξάκια στο σπίτι, χρησιμοποιώντας μια από τις πολλές συνταγές που υπάρχουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
  • Μπορείτε να τα βρείτε σε ζαχαροπλαστεία και φούρνους, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα.

Συμβουλές:

  • Για να φτιάξετε αφράτα ροξάκια, φροντίστε η ζύμη σας να φουσκώσει καλά πριν την ψήσετε.
  • Μπορείτε να προσθέσετε στο σιρόπι μέλι ή χυμό λεμονιού για να δώσετε μια πιο πλούσια γεύση.
  • Τα ροξάκια μπορούν να διατηρηθούν σε αεροστεγές δοχείο για έως και 5 ημέρες.

Δείτε ακόμα: Φτιάχνω τραγανό ψωμί χωρίς ζύμωμα

Μια σκέψη για το “Ροξάκια (γλυκό ταψιού)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *