Επικαιρότητα

ΠΕΙΡΑΙΑΣ:Προσφορά μαμούθ από κινέζικη εταιρία για το λιμάνι

Για το θέμα της παραχώρησης του εμπορικού σταθμού του λιμανιού του Πειραιά ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και την κυβερνητική επιτροπή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Βουλγαράκης. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς η οποία φτάνει στα 4 δις 305 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι 7 φορές παραπάνω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ΟΛΠ. Ο κ. Βουλγαράκης έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό βήμα για να καταστεί ο Πειραιάς στρατηγικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επιλογή αναδόχου και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου εκδηλώσει ενδιαφέρον τρεις εταιρείες.

Ως την μεγαλύτερη προσφορά που έχει γίνει παγκοσμίως για την αξιοποίηση εμπορευματικού σταθμού λιμανιού, χαρακτήρισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας την προσφορά που έδωσε η ανάδοχη εταιρεία για το λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουν οι συζητήσεις και με άλλες εταιρείες, ακολουθώντας την τυπική διαδικασία.

“Το ύψος των προσφορών ξεπερνάει τις προσδοκίες μας και επιβεβαιώνει ότι η κυβερνητική πολιτική στο θέμα αυτό ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Υλοποιείται με τεράστια οικονομικά οφέλη μια μεγάλη μεταρρύθμιση, που υπήρξε σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης. Ο λιμένας του Πειραιά θα έχει εξασφαλισμένα κέρδη με την ενοικίαση μέρους μίας μόνο δραστηριότητας 4,3 δις ευρώ σε 35 χρόνια. Δηλαδή ετήσια κέρδη 120 εκατ. ευρώ όταν τα αντίστοιχα σήμερα από την άσκηση της ίδιας δραστηριότητας δεν ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, που σημαίνει 17 φορές περισσότερα” ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας έκανε λόγο για τα οφέλη που θα έχει το δημόσιο, η εθνική οικονομία και τελικά ο κάθε πολίτης ξεχωριστά. Ανέφερε ότι ο Ο.Λ.Π. μπαίνει σε ρότα ανάπτυξης και αποκτά τη δυνατότητα για μεγάλες επενδύσεις στις υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως είναι η εξυπηρέτηση των επιβατών της ακτοπλοΐας, της κρουαζιέρας και των λοιπών λιμενικών υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα, όπως επισήμανε, αναβαθμίζεται η γεωστρατηγική σημασία της χώρας, που μπαίνει στο χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου, γίνεται κόμβος για τις θαλάσσιες μεταφορές και πύλη εισόδου προς την Ευρώπη, ενώ διευρύνονται οι οικονομικές μας σχέσεις με την Κίνα, που αποτελεί μία σταθερά ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη.

“Η ανάπτυξη του λιμένα θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, την τοπική κοινωνία και τους χρήστες. Οι εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που θα ωφεληθούν. Οι προοπτικές που διαγράφονται μετά και την σημερινή εξέλιξη, είναι οι καλύτερες δυνατές ενώ τους έχουμε προσφέρει όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες. Τους καλώ να επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς εργασίας” είπε ο κ. Βουλγαράκης.

Σε ερώτηση για το θέμα των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, είπε πως γίνεται μια προσπάθεια που έχει αποτελέσματα και αναφέρθηκε σε ναυτιλιακές εταιρίες που έχουν ήδη παγώσει ή μειώσει τις τιμές των ναύλων.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *