Επικαιρότητα

Περιφέρειες: Στην Αττική ο ΣΥΡΙΖΑ στην επαρχία η ΝΔ

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΟΦΙΛΥπάρχει μακρύς δρόμος ακόμη στις 13 περιφέρειες της χώρας όχι τόσο για την πρωτιά, αλλά κυρίως για όλους όσους θα κατορθώσουν να περάσουν στον β΄ γύρο.

Ως προς την πρωτιά, η ΝΔ φαίνεται να καλύπτει πλήρως τον στόχο της για επτά γαλάζιες περιφέρειες, το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στις τρεις, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί δύο και ένας ακόμη προκύπτει ως «αντάρτης» της ΝΔ.ΗΝ

Ωστόσο, το ποιος συνδυασμός θα βρεθεί ως δεύτερος,  στον β΄ γύρο, είναι το σημαντικότερο. Αυτό θα κρίνει το αποτέλεσμα της κάλπης στον β΄ γύρο και τον τελικό «χρωματισμό» των 13 Περιφερειών. Οι  συμμαχίες όχι τόσο σε επίπεδο κομμάτων, όσο στην κοινωνία ,  θα καθορίσουν τις διοικήσεις που τελικά θα εκλεγούν και τότε τα κόμματα θα δικαιούνται να μετρήσουν «κέρδη» και «χασούρες» .

Μέχρι στιγμής το τοπίο πολιτικά έχει ως εξής:

Η ΝΔ

Η ΝΔ εμφανίζει πρωτιά στις περιφέρειες:

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Άνετη πρωτιά παίρνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας («αντάρτης» ΝΔ) και ακολουθεί ο Γιάννης Ιωαννίδης με 19,27% (ΝΔ), ενώ τρίτη έρχεται η Δέσποινα Χαραλαμπίδου με 11,11% (ΣΥΡΙΖΑ), γεγονός που οδηγεί βάσιμα στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ στον β΄ γύρο θα πανηγυρίσει είτε για τον επίσημο, είτε για τον «αντάρτη» της, με τον νυν περιφερειάρχη, να φαίνεται ότι θα προηγηθεί.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας : Η δεύτερη περιφέρεια την οποία θεωρεί ότι διεκδικεί με υψηλές αξιώσεις η ΝΔ. Και αυτό διότι ο Μπακογιάννης Κώστας έχει καταγράψει υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον δεύτερο, Βαγγέλη Αποστόλου   (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά τρίτος έρχεται ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος, πρώην βουλευτής και αντάρτης της ΝΔ.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρώτος με διαφορά περίπου δέκα μονάδων ο  Γιώργος Παυλίδης (ΝΔ). Εάν όμως ο νυν περιφερειάρχης Αριστείδης Γιαννακίδης (ΠΑΣΟΚ) υποστηριχθεί από ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς, όλα παίζονται. Ο Κ. Μορφίδης του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθεί τρίτος, αλλά τόσο ο κ. Παυλίδης μπορεί να αυξήσει τις δυνάμεις του από πατριωτικές δυνάμεις –ψηφοφόρους του Τ. Κουϊκ (ΑΝΕΛ) και της Χ.Α, όσο και οι κ. Γιαννακίδης από ψηφοφόρους όλων των άλλων κομμάτων: Τραϊφόρος (ΔΗΜΑΡ), Γεροστεργίου υποστηριζόμενη από τους Οικολόγους, παραμένει αστάθμητος παράγοντας το πώς θα κινηθούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖα , του ΚΚΕ (Τρέλλης), της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Μποτσίδης)

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σαφής πρωτιά του Γιώργου Δακή (ΝΔ). Ακολουθούν όμως ο Θεόδωρος Καρυπίδης, ο ανεξάρτητος που είχε επιλέξει αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια απέκλεισε από την υποψηφιότητα και η Γεωργία Ζεμπιλιάδου προερχόμενη από την ΔΗΜΑΡ. Αυτό σημαίνει ότι η μάχη θα είναι δύσκολη, διότι ο κ. Καρυπίδης θα μπορούσε να συσπειρώσει τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, με άγνωστο πλέον τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα με το οποίο είχε υπάρξει προεκλογική ένταση. Ωστόσο, στο σύνολο των ποσοστών που έλαβαν οι υποψήφιοι των εκτός ΝΔ κομμάτων ακόμη και εάν η πρώτη ενσωματώσει ψηφοφόρους της Χ.Α, δείχνει ότι η μάχη δεν είναι εύκολο να κερδηθεί από τον κ. Δακή.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ο Καχριμάνης Αλέξανδρος (ΝΔ) εξασφάλισε πρωτιά με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη, Γεροβασίλη Όλγα, αλλά το γεγονός ότι ο κ. Ζάψας Γεώργιος (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) έρχεται τρίτος και η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ τυγχάνει ευρύτερης εκτίμησης στην περιοχή, καθιστούν και αυτή τη μάχη δύσκολη για τον υποψήφιο της ΝΔ.

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ο Αγοραστός Κωνσταντίνος (ΝΔ) με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, Τσιλιμίγκα  Νικόλαο (ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ) έχει πιο εύκολο δρόμο επικράτησης, ακόμη και εάν οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς ενωθούν σε επίπεδο κοινωνίας. Σημειώνεται ότι η Ηρώ Διώτη Ηρώ (ΣΥΡΙΖΑ), δεν σημείωσε τα αναμενόμενα ποσοστά.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πρωτιά του νυν Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη (ΝΔ –ΠΑΣΟΚ), με τον Οδυσσέα Βουδούρη (ΣΥΡΙΖΑ) στη δεύτερη μεν θέση, αλλά να τον χωρίζουν από τον πρώτο σχεδόν 30 μονάδες, ενώ τρίτος έρχεται ο επίσης «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚκαι νυν υποστηριζόμενος από τη ΔΗΜΑΡ Γιώργος Δέδες. Θεωρείται πολύ δύσκολο να χάσει την πρωτιά ο κ. Τατούλης στη γαλάζια περιφέρεια, από την οποία μπορεί να αντλήσει δυνάμεις και από άλλες δεξιές ή πατριωτικές παρατάξεις.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Πρωτιά της Καλογήρου Χριστιάνας (ΝΔ) με λιγότερες από 10 μονάδες από τον νυν περιφερειάρχη Αθανάσιο Γιακαλή (ΠΑΣΟΚ) . Δύσκολος ο β΄γύρος για την κ. Καλογήρου, καθώς ο κ. Γιακαλής μπορεί να αντλήσει κοινωνικές δυνάμεις και από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαϊα Κυρίτση και από ΔΗΜΑΡ  και Οικολόγους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Περιφέρεια Αττικής: Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ρένα Δούρου. Το γεγονός όμως ότι ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός που ακολουθεί προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ τρίτος περνά ο Γιώργος Κουμουτσάκος (ΝΔ), εάν και στην κοινωνία εκφραστεί όπως στο επίπεδο της κυβέρνησης, η επικράτηση της κ. Δούρου είναι δύσκολη και εξαρτάται εάν θα την ψηφίσουν οι ψηφοφόροι όλων των αντιμνημονιακών κομμάτων, πλην Χ.Α που είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί εάν θα επιλέξουν «αντιμνημονιακά», «αντικομμουνιστικά» ή θα απέχουν που είναι και το πιθανότερο.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Η πρωτιά του Γαλιατσάτου Θεόδωρου(ΣΥΡΙΖΑ) θεωρήθηκε έκπληξη από πολλούς, υπήρξε όμως αποτέλεσμα της πολυδιάσπασης των δύο κομμάτων εξουσίας σε πολλούς συνδυασμούς. Δεύτερος, ο νυν περιφερειάρχης Σπύρου Σπυρίδων (ΝΔ), θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη των δυνάμεων των «ανταρτών» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (Αλ. Δεσύλλας, Χ. Άνθης, Γ. Καλούδης). Η Άντζελα Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ) δεν έχει καταγράψει τα αναμενόμενα ποσοστά. Καθοριστικό κριτήριο για το αποτέλεσμα θα έχει και ο τοπικός ανταγωνισμός των νησιών.

Το ΠΑΣΟΚ

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:  Ο νυν περιφερειάρχης Κατσιφάρας Απόστολος   (ΠΑΣΟΚ), δίνει μάχη με αντίπαλο τον Ανδρέα Κατσανιώτη (ΝΔ), αλλά είναι δύσκολο να μην τον ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του Θύμιου Σώκου (πρώην ΠΑΣΟΚ και υποστηριζόμενου από τη ΔΗΜΑΡ) και του Γιάννη Ζαφειρόπουλου, επίσης πρώην βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ. Τρίτος έρχεται ο Βασίλης Χατζηλάμπρου  (ΣΥΡΙΖΑ).

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:  Ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης  (ΠΑΣΟΚ)  έχει μικρή διαφορά από τον «αντάρτη» της ΝΔ Γιώργο Χατζημάρκο. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό με τον Σπύρο Μπενέτο, η μάχη του Β΄ γύρου θα είναι δύσκολη.

Περιφέρεια Κρήτης: Με πολύ μεγάλη διαφορά η πρωτιά  του νυν περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη (ΠΑΣΟΚ) από τον υποψήφιο της ΝΔ Σεραφείμ Τσόκα που περνά στον β΄γύρο είναι μάλλον δύσκολο να χαθεί καθώς αναμένεται να αντλήσει δυνάμεις από όλο τον προοδευτικό χώρο που ψήφισε είτε τον τρίτο Μιχάλη Κριτσωτάκη (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και από ψηφοφόρους του ΚΚΕ (Ορφανός) και της ΔΗΜΑΡ (Ανηψητάκης).

[του συνεργάτη μας EKLOGIKA]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *