Επικαιρότητα

Γ.Παπανδρέου:Δεν επέλεξα εγώ την σύγκρουση με τον Κώστα Σημίτη

Στη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στο ΠΑΣΟΚ αναφέρεται με συνέντευξή του στα ΝΕΑ”, ο πρόεδρός του κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.

Τονίζει, ότι δεν ήταν αυτός που διάλεξε να ξαναμπεί το κόμμα σε εσωστρέφεια, που -όπως λέει- ευνοεί την κυβέρνηση και σημειώνει ότι η δημόσια συζήτηση θα έπρεπε να αφορά την ακρίβεια και την καθημερινότητα του πολίτη.

Την εσωκομματική αναταραχή αποτύπωσαν δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον Τύπο της Κυριακής.

Μοιρασμένες, αλλά και επιφυλακτικές -μάλλον υπό τον φόβο της διαγραφής- οι δηλώσεις πρωτοκλασάτων και μη στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στα Μ.Μ.Ε..

Έντονη είναι η αίσθηση και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι η νέα αυτή κρίση στο ΠΑΣΟΚ, μπορεί να το οδηγήσει σε διάσπαση.

“Εν εξελίξει” η νέα κρίση του ΠΑΣΟΚ

“Δεν επέλεξα εγώ την σύγκρουση με τον Κώστα Σημίτη”, είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιεί ο Γιώργος Παπανδρέου για να εξηγήσει τους λόγους αποπομπής του πρώην πρωθυπουργού.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει πως η απόφασή του δεν αποτελεί ξεκαθάρισμα λογαριασμών, τονίζει ότι είναι αποφασισμένος να μην δεχθεί πλέον διαφοροποιήσεις από στελέχη που σηκώνουν προσωπικές σημαίες και επισημαίνει ότι η εσωστρέφεια οδήγησε στην ήττα στις προηγούμενες εκλογές.

Αναφερόμενος στην επιστολή του Κώστα Σημίτη, ο πρόεδρος του Κινήματος, αναρωτιέται “γιατί να θέλει ένας πρώην πρωθυπουργός να κάνει κινήσεις που τον εκθέτουν προσωπικά” και λέει χαρακτηριστικά, ότι “δεν χρωστά κανένας σε κανέναν”.

Δηλώσεις εντός κι εκτός…

Οι δηλώσεις για το θέμα της κρίσης αυτής δίνουν και παίρνουν, εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ, αφού η όποια εξέλιξη επηρεάζει και θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα.

Την εσωκομματική αναταραχή αποτύπωσαν δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον Τύπο της Κυριακής.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο, σημειώνει ότι ο κόσμος έχει επιφυλάξεις από το ΠΑΣΟΚ, καθώς κατά τη δεύτερη τετραετία Σημίτη δημιουργήθηκε απόσταση του κόμματος από το κοινό αίσθημα, ενώ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αυτοδυναμίας. Επίσης, σημείωσε ότι με την επιστολή Σημίτη δημιουργείται η εντύπωση πως το κόμμα πρέπει πάντα να συμφωνεί μαζί του.

“Δεν χρειαζόταν η επιστολή Σημίτη, αν και η άποψη του είναι σεβαστή, αλλά ούτε και η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ”, δήλωσε στη ΝΕΤ-105,8 ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος εκτίμησε ότι ο κ. Παπανδρέου αποκλείεται να διαγράψει άλλα στελέχη.

Η ευρωβουλευτής Κατερίνα Μπατζελη δήλωσε στη ΝΕΤ-105,8 ότι κανένας αρχηγός δεν αρχίζει την ημέρα του κάνοντας διαγραφές, όμως όταν κλείσει την ημέρα του με προβλήματα, τότε είναι απαραίτητες.

“Η εσωστρέφεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, ενώ η σύγκρουση θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν δεν υπήρχαν οι επιστολές”, δήλωσε στη ΝΕΤ η Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο Πέτρος Ευθυμίου υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ περνάει μία από τις πιο σκληρές και δυσάρεστες στιγμές στην ιστορία του.

Ο Χρήστος Παπουτσής έκανε λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ από μηχανισμούς ενημέρωσης.

Ο Γιώργος Λιάνης τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά της αποπομπής Σημίτη, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τη λέξη “ενότητα”.

Ο Τάσος Γιαννίτσης χαρακτήρισε τη διαγραφή Σημίτη πράξη πανικού και εγκλεισμού σε μία περιθωριακή πραιτοριανή φρουρά, ενώ δεν απέκλεισε διάσπαση του κόμματος.

Εντωμεταξύ υπογραφές υποστήριξης του Κώστα Σημίτη, από προσωπικότητες των επιστημών, των γραμμάτων και της διανόησης, συγκεντρώνει ο “Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας”.

Θέση επί της τρέχουσας κρίσης πήραν και στελέχη του ΣΥΝ. Ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από τη Μεσούντα της Άρτας, έκανε λόγο για κρίση του δικομματισμού.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ-105,8 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης, δήλωσε: “Εάν με ρωτούσατε αν οι διαγραφές είναι γενικώς καλό πράγμα, θα σας έλεγα ναι, όμως, υπό τον όρο ότι θα είναι πολύ κατοχυρωμένες με ανοικτές διαδικασίες.”

Ολομέτωπη σύγκρουση;

Τα χαρτιά τους αναμένεται να ανοίξουν τα στρατόπεδα του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, το απόγευμα στη συνεδρίαση της Βουλής. Ο αντίκτυπος των κινήσεών τους προβλέπεται ότι θα καθορίσει -από εδώ και πέρα- την εσωκομματική ζωή στο ΠΑΣΟΚ.

Με φόντο, λοιπόν, την κρίση που πυροδοτήθηκε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και το “όχι” των Ιρλανδών στη συνθήκη της Λισσαβώνας, θα συζητηθεί το απόγευμα, στη Βουλή, η πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. To απόγευμα στις 5 μ.μ. θα ανοίξουν τα χαρτιά τους οι πρωταγωνιστές της εσωκομματικής διαμάχης στο ΠΑΣΟΚ, καθώς αναμένεται να συζητηθούν στη Βουλή οι αιτήσεις των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνθήκη της Λισσαβόνας, ενώ η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυκτα.

Τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στη στάση των βουλευτών που διαφωνούν με την αποπομπή του Κώστα Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στο στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου, επικρατεί αποφασιστικότητα και διάθεση ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, ώστε να ακολουθήσει το κόμμα συντεταγμένη πορεία. Για την τήρηση αυτών των επιλογών δεν είναι απίθανο να γίνουν διαγραφές όσων επιμένουν να τροφοδοτούν την εσωστρέφεια, που όμως θα έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις στην εσωκομματική πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *