Επικαιρότητα

Σε πύρινο κλοιό παραμένει ολόκληρη η βορειοανατολική Αττική

pyrkagia_attiki_1

Σε πύρινο κλοιό παραμένει για δεύτερη ημέρα ολόκληρη η βορειοανατολική Αττική, όπου έχουν γίνει στάχτη δεκάδες κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, ενώ οι δυνατοί άνεμοι 6 μποφόρ προκαλούν αλλαγές στην κατεύθυνση της φωτιάς. Μεγάλες αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί στον Άγιο Στέφανο, τηΣταμάτα, το Διόνυσο και τη Ροδόπολη, καίγοντας και τα τελευταία τμήματα “πρασίνου” στην περιοχή και προκαλώντας φόβους ότι η φωτιά μπορεί να επεκταθεί και από την άλλη πλευρά της εθνικής οδού, προς την Πάρνηθα. Ιδιαίτερα επικίνδυνο παραμένει το μέτωπο της φωτιάς που καίει την Πεντέλη, καθώς οι περισσότερες κοινότητες που βρίσκονται κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος μέχρι τη Ραφήνα, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις φλόγες και αριθμούν πολλά καμένα σπίτια. Συγκεκριμένα, σοβαρά είναι τα προβλήματα στην Ανθούσα και στο Πανόραμα Παλλήνης, όπου καίγονται πολλά σπίτια, στο βόρειο τμήμα του Γέρακα, όπου προληπτικά εκκενώθηκε το γηροκομείο, στο Ντράφι, στην Καλλιθέα Πεντέλης, στους οικισμούς Διώνη και Άγιο ΣπυρίδωναΠικερμίου, καθώς και στην περιοχή Νταού Πεντέλης, με πολλούς από τους κατοίκους των περιοχών αυτών να εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Δεν αναμένεται υποχώρηση των ανέμων, που θα πνέουν και τη Δευτέρα ισχυροί, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Η εξέλιξη των μετώπων
Ακατάπαυστα επιχειρούσαν όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις τις πυροσβεστικές μαζί με τους κατοίκους ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη ρίχτηκαν οι τα εναέρια μέσα.

Ωστόσο, η δεύτερη ημέρα του πύρινου εφιάλτη βρίσκει πολλούς να θρηνούν τις περιουσίες τους, καθώς τη νύχτα παραδόθηκαν στις φλόγες σπίτια στη Ροδόπολη, το Κουκουνάρι Σταμάτας και το Διόνυσο, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν αναζωπύρωναν συνεχώς εστίες.

Το μεγαλύτερο μέτωπο μαίνεται ανεξέλεγκτα στην Πεντέλη.  Οι φλόγες «έγλυφαν» τα πρώτα σπίτια του οικισμού της παλαιάς Πεντέλης, με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία που εκκενώθηκε, αλλά πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές κατόρθωσαν να απομακρύνουν τη φωτιά από την κατοικημένη περιοχή.

Στις φλόγες τυλίχθηκε και ο προαύλιος χώρος της Μονής Πεντέλης, όπου έσπευσε όχημα της πυροσβεστικής, κατορθώνοντας να περιορίσουν λίγο αργότερα τη φωτιά.

Μεγάλο κίνδυνο αντιμετώπισε και το νοσοκομείο παίδων Πεντέλης, που έχει εκκενωθεί από χθες, καθώς οι φλόγες άγγιξαν τον προαύλιο χώρο. Τα παιδιά που νοσηλεύονταν είχαν εγκαίρως μεταφερθεί στο Αγλαϊα Κυριακού.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται η Ανθούσα, το Πανόραμα Παλλήνης, όπου σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, το Ντράφι, η Καλλιθέα Πεντέλης και το βόρειο τμήμα του Γέρακα, όπου η φωτιά έφτασε κοντά την Αττική οδό (στην έξοδο 14), απειλώντας κατοικημένη περιοχή.

Η φωτιά έφτασε ως τη λεωφόρο Μαραθώνος, με κατεύθυνση από το Πανόραμα προς τον κεντρικό οικισμό της Παλλήνης, απειλώντας τα σπίτια, που κατάφεραν να προστατεύσουν οι κάτοικοι με μάνικες και υδροφόρες του δήμου.

Οι φλόγες απείλησαν και τα εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα, χωρίς να επιβεβαιώνονται πληροφορίες για ζημιές στο κτίριο.

Σε εξέλιξη είναι και το μέτωπο στην περιοχή του Μαραθώνα, από το Ανω και το Κάτω Σούλι, όπου σημειώθηκαν το πρωί ισχυρές αναζωπυρώσεις, προς το Σχοινιά, ενώ ισχυρά είναι και τα μέτωπα από το Μαραθώνα προς τη Σταμάτα, καθώς και στην περιοχή του Βαρνάβα και του Γραμματικού.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις και στο Διόνυσο, όπου η φωτιά πλησιάζει και πάλι το γήπεδο, τηΡοδόπολη, τη Σταμάτα και τον Άγιο Στέφανο, όπου νωρίτερα είχαν εκκενωθεί οικισμοί, με την ευρύτερη περιοχή, να θυμίζει κρανίου τόπο.

Εκφράζονται φόβοι για την ενδεχόμενη επέκταση του μετώπου του Αγ. Στεφάνου προς Κρυονέρι και Πάρνηθα, κάτι που προσπαθούν να αποτρέψουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Αυτήν την ώρα η φωτιά του συγκεκριμένου μετώπου κατευθύνεται προς την εθνική οδό και με ορατό τον κίνδυνο να επεκταθεί προς Πάρνηθα, οι προσπάθειες της πυροσβεστικής επικεντρώνονται εκεί.

Με εγκαύματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ κάτοικος της περιοχής Ανθούσας που βρισκόταν σε εκθεσιακό κέντρο της περιοχής.Στο μεταξύ ηλικιωμένος που διαμένει επίσης στην Ανθούσα υπέστη καρδιακό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Ακόμα 8 ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους από γηροκομείο της περιοχής στα νοσοκομεία ΕΛΠΙΣ και Σισμανόγλειο.

Ασθενείς του 414 στρατιωτικού νοσοκομείου Πεντέλης μεταφέρθηκαν στο 401 στο Γουδή, για την πρόληψη αναπνευστικών προβλημάτων από τους καπνούς της πυρκαγιάς.

Τραυματισμός πυροσβέστη, ο οποίος μεταφέρεται με εγκαύματα στο νοσοκομείο αναφέρθηκε στο Διόνυσο.

Στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται από την πυρκαγιά είναι εντοπισμένα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Δεν υπάρχει πάντως κίνδυνος, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι της ΔΕΗ, για την ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου.

Στη μάχη της κατάσβεσης

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές με τις ένοπλες δυνάμεις και άλλους φορείς, για δεύτερο 24ωρο στην Ανατολική Αττική, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από νωρίς το πρωί επιχειρούν 19 εναέρια μέσα, τα οποία ενισχύθηκαν με δύο αεροπλάνα canadair από την Ιταλία, τα οποία ήδη προσγειώθηκαν στην Ελευσίνα, ενώ αναμένεται κι άλλη ενίσχυση μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ενεργοποιεί τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ζητώντας τη συνδρομή των χωρών – μελών για την αποστολή εναέριων δυνάμεων κατάσβεσης πυρκαγιών.

Αεροσκάφος C 130 μεταβαίνει στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να μεταφέρει 50 άνδρες της ΕΜΑΚστην Αθήνα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Άλλο αεροσκάφος C 130, κατευθύνεται στην Κύπρο απ’ όπου θα μεταφέρει ειδικό πυροσβεστικό όχημα και 20 πυροσβέστες. H Κύπρος αποστέλλει και πυροσβεστικό αεροσκάφος.

Εν τω μεταξύ, έχει ξεκινήσει από την Κύπρο και βρίσκεται ήδη στη Ρόδο με προορισμό την Αθήνα,το γιγαντιαίο ρωσικής κατασκευής πυροσβεστικό ελικόπτερο Καμόφ, το μεγαλύτερο ελικόπτερο στον κόσμο.

Επίσης, έχουν ξεκινήσει άλλα είναι αμφίβολο αν θα φτάσουν στην Αθήνα τα 2 γαλλικά πυροσβεστικά αεροσκάφη, λόγω βλάβης.
Από ξηράς επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς 130 οχήματα της πυροσβεστικής, 390 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 16 εθελοντές και 52 υδροφόρες.

Στο πλευρό των πυροσβεστών και οι ένοπλες δυνάμεις με συνολικά 450 στρατιώτες και πεζοναύτες, 8 αεροσκάφη, 29 οχήματα, 14 υδροφόρες, 9 ασθενοφόρα και 7 οχήματα χωματουργικών εργασιών.

Παράλληλα σε ετοιμότητα είναι το 50% του προσωπικού του συνόλου των Μονάδων των ΕΔ του Νομού Αττικής, για τυχόν επιχειρήσεις εκκένωσης και διάσωσης.

Τα άλλα μέτωπα

Δύο νέες πυρκαγιές ξεκίνησαν το μεσημέρι στα Καλύβια Μαρκοπούλου και στον Κουβαρά στο χωριό Πέττα, όπου καιγόταν χαμηλή βλάστηση. Αυτήν την ώρα οι εστίες βρίσκονται υπό έλεγχο.

Στην υπόλοιπη χώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές στον Πλατανιστό του δήμου Καρύστου, στην Εύβοια και στο δήμο Ελατίων στη Ζάκυνθο. Επίσης, δύο μέτωπα υπάρχουν στη Σκύρο, στους Ασπούς και Αχερώνες, καθώς επίσης και στη Λιβαδόστρα, στο δήμο Πλαταιών στη Βοιωτία και, τέλος, στο δήμο Δύμης, στην Αχαΐα.

Πηγή:http://www.ert.gr

Μια σκέψη για το “Σε πύρινο κλοιό παραμένει ολόκληρη η βορειοανατολική Αττική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *