Κόσμος

Σφοδρή επίθεση του Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

erdogan_peresΣυγνώμη φέρεται να ζήτησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, λόγω του επεισοδίου που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια του Φόρουμ του Νταβός με αφορμή μια συζήτηση για τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Η συγνώμη προέκυψε μετά από τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών, με πρωτοβουλία του κ. Πέρες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή”. Πάντως η προεδρία του Ισραήλ διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες ζήτησε συγγνώμη από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι ο ισραηλινός πρόεδρος τηλεφώνησε στον τούρκο πρωθυπουργό και είχαν μια “φιλική συνομιλία”.

Η ένταση δημιουργήθηκε όταν ο κ. Ερνοτγάν αποχώρησε όταν θεώρησε ότι δεν τον άφηναν να μιλήσει μετά από την ομιλία του κ. Πέρες, που τον ρώταγε τι θα έκανε η Τουρκία εάν έπεφταν ρουκέτες στην Κωνσταντινούπολη κάθε βράδυ. “Δεν νομίζω ότι θα ξανάρθω στο Νταβός. Ο κ. Πέρες δεν απευθύνεται σε κανένα φύλαρχο. Πρέπει να μάθει πώς μιλάνε στον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τουρκίας”, τόνισε ο κ. Ερντογάν. Στην αρχική του ομιλία του ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε καταδικάσει την “δυσανάλογη χρήση πυρός” από την πλευρά του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε να κληθεί και η Χαμάς στην πολιτική διαδικασία.

Απαντώντας ο κ. Πέρες επέρριψε τις ευθύνες στη Χαμάς για τα όσα έγιναν, λέγοντας ότι: “Σε όλη τη ζωή μου μάχομαι για την ειρήνη”. Ο κ. Ερντογάν απάντησε λέγοντας στον Πέρες ότι θα έπρεπε να αισθάνεται ένοχος για τον τόνο και το ύφος της ομιλίας του. “Σκοτώσατε ανθρώπους, το Ισραήλ γνωρίζει πολύ καλά πως να δολοφονεί βρέφη”. δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αποθεωτική ήταν η υποδοχή του Τούρκου πρωθυπουργού στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όταν χιλιάδες Τούρκοι κρατούσαν πανό που έγραφαν “Καλωσόρισες κατακτητή του Νταβός” και “Κόσμε, κοίτα τον πρωθυπουργό μας”, κρατώντας τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες.

Στο παιχνίδι μπήκε και η Χαμάς, που με ανακοίνωσή της τονίζει ότι: “Η Χαμάς τιμά την θαρραλέα στάση του Tούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που υπερασπίσθηκε απευθείας στο Νταβός τα θύματα του εγκληματικού σιωνιστικού πολέμου εναντίον των παιδιών και των γυναικών μας στη Γάζα, στο πρόσωπο του κακού σιωνιστή Σιμόν Πέρες”.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *