Βότανα-Υγεία

Τριφύλλι, οι θεραπευτικές του χρήσεις

Τριφύλλι, οι θεραπευτικές του χρήσεις

Τριφύλλι
Για την αναιμία (είναι πηγή πολλών βιταμινών).
Για την αϋπνία, τη θρόμβωση, τη νευρική ένταση, τα αέρια τους κιρσούς, και τις εντερικές ανωμαλίες.
Έχει χωνευτικές και καθαρτικές ιδιότητες (σε δυσπεψία και δυσκοιλιότητα).
Είναι ορεκτικό και τονωτικό σε ανορεξία, αναιμία, ραχιτισμό.
Σπασμολυτικό.

Άλλα ονόματα (και ποικιλίες): Άγριο τριφύλλι. Μηδική. Γλυκό Τριφύλλι. Αλφάλφα, Τριφύλλι του νερού.

Επιστημονικές ονομασίες και είδη: Medicago sativa, Menyanthes trifoliata. Trifolium pratense.

Ιστορίες για το τριφύλλι: Το αρωματικό αυτό αγριοβότανο καλλιεργείται συστηματικά για τροφή των ζώων. Στην Ευρώπη όμως το χρησιμοποιούν σαν πηγή βιταμινών και καρύκευμα φαγητών κατσαρό λας. Στην Αγγλία και στην Αμερική τα φύτρα των σπόρων τριφυλλιού μπαίνουν σε κάθε σαλάτα ακόμη και στα σάντουιτς, γιατί έχουν άφθονες βιταμίνες και γιατί ύστερα από τελευταία πειράματα θεωρούνται προληπτικό του καρκίνου. Και στην Ελβετία αρωματίζουν με τους σπόρους και τα λουλούδια του τη γραβιέρα.

Το άρωμά του θυμίζει άχυρο και είναι πιο ευδιάκριτο όταν το φυτό ξεραθεί. Τα φύλλα του έχουν σχήμα οβάλ και τα ανθη του είναι κίτρινα ή άσπρα με μια γλυκιά μυρωδιά. Τα λουλούδια περιέχουν ένα είδος μέλι και όταν ξεραθούν έχουν πιο δυνατή μυρωδιά, που οφείλεται στην κουμαρίνη. Χρήσιμα μέρη: Ολόκληρο το φυτό και οι σπόροι του .

Πού το βρίσκουμε. Το άγριο τριφύλλι (που έχει περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες από την καλλιεργημένη Μηδική) ευδοκιμεί σε ξερούς αγρούς, στα πλάγια των εξοχικών δρόμων και των σιδηροδρομικών σταθμών. Ανθίζει από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο. Καλό είναι να μαζέψετε μόνοι σας μερικά φυτά, να τα ξεράνετε και να τα φυλάξετε σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει καλά, γιατί προς το παρόν μόνο σε ελάχιστα καταστήματα υγιεινών τροφών θα βρείτε από μόνο σε ελάχιστα καταστήματα υγιεινών τροφών θα βρείτε σπό τους χωρίς τα φυτοφάρμακα, που βάζουν για να συντηρούν αυτούς που πουλάνε στα καταστήματα γεωργικών ειδών.
Επειδή το φυτό έχει περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες όσο είναι φρέσκο στην Αγγλία και στην Αμερική υπάρχουν επιχειρήσεις που συσκευάζουν σπόρους αλφάλφα χωρίς φυτοφάρμακα κι έτσι σύντομα, φαντάζομαι, κάποιος θα εισάγει κι αυτούς (οπότε θα μπορούμε να τους βρέχουμε 4-5 μέρες και να έχουμε και εδώ τη δυνατότητα να τρώμε τα φύτρα τους).

Δραστικές ουσίες: Μεννανθίνη, Μεννανθόλη Μηλιατίνη, Κουμαρίνη, Προβιταμίνη Α, βιταμίνες C,D.Ε.Κ, ανόργανα άλατα, Αζωτο, Ασβέ στο Κάλιο, Σίδηρος, Μαγνήσιο και Φώσφορος.

Ιδιότητες – Ενδείξεις:

Ολόκληρο το φυτό ξεραίνεται και χρησιμοποιείται για φαϊ (από αυτό βγάζουν τη Χλωροφύλλη και τη Βιταμίνη Κ). Τα φρέσκα φύλλα μπορούμε να τα τρώμε την άνοιξη σε σούπες, σαλάτες και μαζί με βραστά άγρια χόρτα.

Φαρμακευτικούς σκοπούς 

Έχει χωνευτικές και καθαρτικές ιδιότητες (σε δυσπεψία και δυσκοιλιότητα).

Είναι ορεκτικό και τονωτικό σε ανορεξία, αναιμία, ραχιτισμό.

Σπασμολυτικό.

Διεγερτικό του Συμπαθητικού και του Παρασυμπαθητικού. Καθαρίζει το αίμα, απομακρύνει τις τοξίνες του οργανισμού. Αντισκορβουτικό.

Σε βραστή σαλάτα με φρέσκο τριφύλλι και λάδι αυξάνει την έκκριση γάλατος στις μητέρες που θηλάζουν. Αποχρεμπτικό. Ανακουφίζει από καταρροή. Αντιπυρετικό.

Το φυτό γινόταν παλιά (αλλά και σήμερα γίνεται) κατάπλασμα σε πρηξίματα, πιασμένες κλειδώσεις, αρθριτικά, ρευματισμούς, γδαρσίματα, πληγές.

Ο Gerard έλεγε ότι διώχνει τον πονοκέφαλο και τον πόνο των αυτιών.

Παλιά πίστευαν ότι ο χυμός του φυτού κάνει τα μάτια να βλέπουν καλύτερα. Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί επιστήμονες ερευνούν (με καλά αποτελέσματα) τη δράση του εγκχύματος και του αφεψήματος τριφυλλιού στην αρτηριοσκλήρωση και στο διαβήτη.

Το Τριφύλλι Θεραπεύει & Φέρνει Γούρι (βίντεο):

Πώς χρησιμοποιείται:

Για την αϋπνία, τη θρόμβωση, τη νευρική ένταση, τα αέρια τους κιρσούς, και τις εντερικές ανωμαλίες μπορείτε να φτιάχνετε ένα έγχυμα, μουλιάζοντας δύο κουταλάκια γλυκού φυτό σε ένα φλιτζάνι νερό και να το πίνετε 2-3 φορές την ημέρα. Στις άλλες περιπτώσεις μουλιάζετε ένα κουταλάκι σε ένα φλιτζάνι νερό. Στραγγίζετε το μετά από 10 λεπτά και πίνετε ένα φλιτζάνι πριν από κάθε γεύμα.

Για ένα αφέψημα εφιδρωτικό, που κατεβάζει τον πυρετό (και κάνει καλό στους ρευματισμούς): Βράζουμε 30 γραμμάρια τριφύλλι σε ένα λίτρο νερού και το πίνουμε χωρίς να το γλυκάνουμε.

Για ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (μπάνιο ή κομπρέσα) βράζουμε 3 κουταλάκια τριφύλλι σε 3 φλιτζάνια νερό για 2 λεπτά. Αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά, περιμένουμε 30 λεπτά Μετά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για μπάνιο ή κομπρέσα σε μώλωπες, κοψίματα γδαρσίματα και μικροανωμαλίες του δέρματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *