Βότανα-Υγεία

Η Αντράκλα είναι νόστιμη και θεραπεύει

Η Αντράκλα είναι νόστιμη και θεραπεύει
Αντράκλα (γλυστρίδα). Αν δείτε αυτό το «ζιζάνιο» να μεγαλώνει στον κήπο σας, μην το ξεριζώσετε! Ενώ πολλοί από εμάς το θεωρούμε κοινό και άχρηστο ζιζάνιο, η γλιστρίδα είναι στην πραγματικότητα πιο χρήσιμη από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε.Αυτό το ζιζάνιο είναι γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική σας ευεξία.
Περιέχει επίσης σίδηρο και ασβέστιο, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για τα οστά. Είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Κι αυτές είναι λίγες από τις πολλές καλές ιδιότητες της Αντράκλας. Στο βίντεο θα δείτε όλα τα σχετικά με την Αντράκλα

Κεφάλαια – ενότητες

0:00 intro

0:05 Η Αντράκλα θεραπεύει πολλές παθήσεις

1:11 Λίγη ιστορία

2:11 Δραστικές ουσίες

2:46 Ιδιότητες – Ενδείξεις

5:32 Χρήσεις

8:04 Παρενέργειες – Αντενδείξεις

 

 

Η Αντράκλα ή ανδράχλη ή γλυστρίδα (επιστ. Ανδράχνη η ολησθηρίς, Πορτουλάκη η λαχανώδης, στα λατ. Portulaca oleracea) είναι είδος του γένους Πορτουλάκη. Είναι γνωστό σαλατικό που φύεται άφθονα, χωρίς ιδιαίτερη καλλιέργεια κυρίως σε λαχανόκηπους. Στην Ελλάδα, σε πολλά μέρη, εκτός από τις παραπάνω ονομασίες λέγεται και αντραχλίδα ή σκλιμίτσα ή χοιροβότανο ή τρευλό ή και γλυστιρίδα.

Αντράκλα σε σαλάτα

Χρησιμοποιείται σε σαλάτες ως δροσιστικό και θεωρείται, ως βότανο, κατάλληλο καθαρτικό του αίματος, καθώς επίσης και διουρητικό. Πολλές φορές καθίσταται ενοχλητικό στους λαχανόκηπους λόγω της αφθονίας του όπου η εκρίζωσή του θα πρέπει να γίνει πριν ανθίσει και “σποριάσει” που ομολογουμένως οι σπόροι του είναι πολυπληθείς και πολύ μικροί. Επίσης ένα είδος αντράκλας καλλιεργείται ιδιαίτερα ως καλλωπιστικό φυτό επειδή παράγει άνθη όλο το καλοκαίρι. Σημειώνεται επίσης ότι στην Ινδία είδος αντράκλας χρησιμοποιείται για επούλωση επίπονων πληγών.

Άλλα είδη

Πολλοί αντιπρόσωποι της οικογένειας των πορτουλακοειδών καλλιεργούνται ως διακοσμητικά, όπως η Πορτουλάκη η μεγανθής (Portulaca grandiflora) που είναι και αυτή μονοετής πόα με ωραία άνθη διαφόρων χρωμάτων που καλλιεργείται και στην Ελλάδα.

Λαογραφία

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας αν κάποιος μιλά γρήγορα και συνέχεια, οι συνομιλητές του να τον παρατηρούν με την ερωτηματική φράση: “γλυστρίδα έφαγες;”, σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία ότι η κατανάλωση αντράκλας επιφέρει ευφράδεια και ταχύτητα λόγου.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο του βίντεο να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περαιτέρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *