Επικαιρότητα

Υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ -Δείτε αναλογικά την νέα Βουλή

vouli_papandreou

Την πρόθεσή του να συζητήσει και ακόμη και να ψηφίσει αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπό τις προϋποθέσεις ότι θα πρόκειται για «απλή και άδολη» αναλογική και ότι θα υπάρχει συνταγματική παγίωση του συστήματος εξεδήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στις πληροφορίες βάσει των οποίων η αλλαγή του εκλογικού νόμου περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς και στις προτάσεις προς συζήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν σήμερα ότι αν πρόκειται για απλή και άδολη αναλογική και όχι για μία παραλλαγή του σημερινού συστήματος, με διαφορετική κατανομή ενός άλλου μπόνους εδρών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ανοιχτό στη συζήτηση. «Τώρα που διαπιστώνουν ότι έχουν υποστεί μια μεγάλη εκλογική ήττα, θέλουν απλώς να δημιουργήσουν στο πρώτο κόμμα -που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εκλογές- ένα ακόμη εμπόδιο; Αν είναι αυτό το θέμα τους δεν μας αφορά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε:  «Εμείς, λοιπόν, το αντιμετωπίζουμε στη βάση αρχών. Είμαστε παγίως υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Στη βάση μιας τέτοιας πρότασης, όλα τα συζητάμε. Αλλά μιας τέτοιας πρότασης!».


Να σημειωθεί ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος γίνεται με νόμο. Εάν το νομοσχέδιο λάβει 200 ψήφους, τότε το νέο εκλογικό σύστημα εφαρμόζεται στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές, σε διαφορετική περίπτωση ισχύει από τις μεθεπόμενες

Στην περίπτωση, δε, που προωθηθεί το εκλογικό σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής, δηλαδή η κατάργηση του 3% ως όριο για την είσοδο στη Βουλή, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη.

Τα δύο παραδείγματα (με όριο 3% και χωρίς όριο) στη βάση των πρόσφατων αποτελεσμάτων  των ευρωεκλογών είναι ενδεικτικά.

ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ Η ΜΕ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΑΔΟΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Με απλή αναλογική, θα είχαμε και πάλι επτακομματική Βουλή, με το «Ποτάμι» να παίρνει τη θέση της ΔΗΜΑΡ:

– ΣΥΡΙΖΑ 96 βουλευτές
– ΝΔ 82
– Χρυσή Αυγή 34
– Ελιά 29
– Ποτάμι 24
– ΚΚΕ 22
– ΑΝΕΛ 13

Με απλή και άδολη, δηλαδή χωρίς το όριο του 3%, θα είχαμε στη Βουλή 23 κόμματα, με τον αριθμό των βουλευτών να κατανέμεται ως εξής:

– ΣΥΡΙΖΑ 81
– ΝΔ 69
– Χρυσή Αυγή 29
– ΠΑΣΟΚ 24
– Ποτάμι 20
– ΚΚΕ 19
– ΑΝΕΛ 11
– ΛΑΟΣ 8
– Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες 5
– ΔΗΜΑΡ 4
– Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό 3
– Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών 3
– Οικολόγοι/Πειρατές 3
– Γέφυρες 3
– ΕΠΑΜ 3
– Κόμμα Ισότητας και Φιλίας 2
– Παναθηναϊκό κίνημα 2
– ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2
– Ένωση Κεντρώων 2
– Κοινωνία 2
– Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα 2
– Πράσινοι  2
– Κοινωνία Αξιών 1

Μια σκέψη για το “Υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ -Δείτε αναλογικά την νέα Βουλή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *