ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χριστόψωμο αφράτο για την ημέρα των Χριστουγέννων

Χριστόψωμο αφράτο για την ημέρα των Χριστουγέννων

Χριστόψωμο αφράτο για την ημέρα των Χριστουγέννων. Είναι εύκολο μοσχοβολάει και είναι με απλά υλικά.

Το Χριστόψωμο, μια παραδοσιακή συνταγή των Ελληνικών Χριστουγέννων, είναι ένα πλούσιο και αρωματικό ψωμί. Ακολουθήστε βήμα προς βήμα την παρακάτω συνταγή για να φτιάξετε το τέλειο Χριστόψωμο, το οποίο θα γίνει το κέντρο του εορταστικού σας τραπεζιού, φέρνοντας τη μαγεία και τη ζεστασιά των Χριστουγέννων στο σπίτι σας. Συνταγή που συνδυάζει την παράδοση με την αγάπη για την μαγειρική και το ψωμί.

Υλικά συνταγής Χριστόψωμο

800γρ νερό χλιαρό
300γρ αλεύρι καλαμποκιού
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
16γρ ξερή μαγιά (2 φακελάκια)
10γρ γλυκάνισο (προαιρετικά)
20γρ αλάτι
40γρ ζάχαρη
60γρ ελαιόλαδο
Ταψί 30 εκατοστά
Ξηρούς καρπούς για στόλισμα
Αφού βάλουμε τους ξερούς καρπούς ψεκάζουμε με 100γρ νερό και 15γρ ζάχαρη να κολλήσουν οι ξεροί καρποί
Ψήσιμο 180 για μια ώρα περίπου

Βήματα Συνταγής
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το γλυκάνισο, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε λίγο.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι. Χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε ελάχιστο λάδι και μεταφέρουμε τη ζύμη στο μπολ.
Χαράζουμε ένα σταυρό στη ζύμη, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε για 40 λεπτά να φουσκώσει.
Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο μας και μεταφέρουμε τη ζύμη. Ζυμώνουμε για ένα λεπτό να ξεφουσκώσει η ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3/4 και 1/4. Παίρνουμε το μεγάλο κομμάτι ζύμης και του δίνουμε σχήμα καρβελιού.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε στρογγυλό ταψί 30 εκατοστών και μεταφέρουμε σε αυτό, τη ζύμη.
Χωρίζουμε το μικρό κομμάτι ζύμης σε 7 μπαλάκια για το στόλισμα.
Παίρνουμε τα τρία μπαλάκια ζύμης και τα ανοίγουμε σε λεπτά κορδόνια.
Τα τοποθετούμε παράλληλα μεταξύ τους και φτιάχνουμε μία κοτσίδα όπως σας δείχνω στο βίντεο. Στη συνέχεια κόβουμε την κοτσίδα στη μέση.
Τοποθετούμε τα δύο κομμάτια ζύμης πάνω στο καρβέλι σχηματίζοντας έναν σταυρό.
Τα υπόλοιπα 4 μπαλάκια ζύμης τα ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα. Κλείνουμε το κάθε ένα στρογγυλό κομμάτι στη μέση, σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο. Σφραγίζουμε τις άκρες της ζύμης πιέζοντας με ένα πιρούνι.
Τοποθετούμε κάθε κομμάτι στο εξωτερικό μέρος του καρβελιού περιμετρικά και τα πιέζουμε με τα χέρια μας να απλωθεί λίγο. Θέλουμε η ζύμη να ακουμπάει στο ταψί.
Τοποθετούμε τα ολόκληρα καρύδια στα 4 σημεία του καρβελιού, πιέζοντάς τα.
Προαιρετικά, μπορούμε να στολίσουμε και τον σταυρό με αμύγδαλα. Ψεκάζουμε τη ζύμη με ζαχαρόνερο στο σημείο που βρίσκονται τα αμύγδαλα και πιέζουμε ελαφρώς τα αμύγδαλα ώστε να κολλήσουν στη ζύμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, τοποθετούμε το ταψί χαμηλά στον φούρνο και ψήνουμε για μία ώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *