Επικαιρότητα

Οι ναυτικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους


Στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει η ΠΝΟ προκειμένου να αποφασίσει για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων της. Οι ναυτικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους εφόσον δεν ικανοποιηθεί το αίτημα τους για αυξήσεις της τάξεως του 2%. «Δεν μπορεί η χωρά να είναι κομμένη στα δυο», δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης.

«Θα περιμένω το μεσημέρι την απόφαση της ΠΝΟ, ελπίζω και εύχομαι να επικρατήσει η λογική», σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κράτος», τόνισε ο Γιάννης Διαμαντίδης, και κάλεσε τα μέλη της ΠΝΟ, να προσέλθουν αμέσως στο τραπέζι του διαλόγου αναλογιζόμενοι τα σοβαρότατα προβλήματα που προκαλούν στην αγορά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εφόσον στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΝΟ αποφασιστεί συνέχιση των κινητοποιήσεων ο Υπουργός θα προχωρήσει σε επιστράτευση. Στον Πειραιά το πρωί κατέπλευσε το Ε/Ο Μυτιλήνη προερχόμενο από Μυτιλήνη μεταφέροντας ευπαθή προϊόντα. Όπως έγινε γνωστό το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι του Πειραιά.

Πάντως, κανονικά πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο το βράδυ οι φορτώσεις των πλοίων της γραμμής Ηράκλειο-Πειραιάς και τα δρομολόγια αναχώρησαν την προγραμματισμένη ώρα.

Τα πλοία που έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά, μεταφέροντας μόνο φορτηγά με προϊόντα, ήταν  «Κρήτη 1» της εταιρίας «Αιγαίον», «Φαιστός Παλλάς» των «Μινωϊκών» και «Λατώ» της «ΑΝΕΚ».

Το μεσημέρι της Κυριακής ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attika Group, Μιχάλης Σακέλλης συναντήθηκε με συνδικαλιστές ναυτικούς και μετέφερε τις απόψεις της εταιρίας. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Attica Group, χορήγησε ήδη και στα πληρώματα των ακτοπλοϊκών της πλοίων την ίδια αύξηση που συμφωνήθηκε με τη Συλλογική Σύμβασης Εργασίας για τα πληρώματα της Αδριατικής, ύψους 2%, την οποία η εταιρία θεωρεί δίκαιη και εύλογη.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία διέψευσε πληροφορίες ότι εδόθησαν προσωπικά από τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά, διαβεβαιώσεις σε πρόσωπα του χώρου διακίνησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με τις οποίες, εφόσον η απεργία της ΠΝΟ που ξεκίνησε στις 23 Νοεμβρίου διαρκούσε περισσότερες από τρεις μέρες, θα επιτρέπονταν η δρομολόγηση πλοίου για τη μεταφορά προϊόντων.

Επίσης, η ΠΝΟ διεμήνυσε ότι η απόφαση για συνέχιση της απεργίας το επόμενο 48ωρο ισχύει στο ακέραιο, με αφορμή σχετικό έγγραφο που της απεστάλη από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, το οποίο αναφέρει ότι «η απεργία αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα», ωστόσο κάνει λόγο για «διάθεση του αναγκαίου προσωπικού των πλοίων προς μεταφορά προσώπων και αγαθών για αντιμετώπιση εκτάκτων ή ζωτικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου».

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας για τη ΝΔ και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης σε δήλωσή του ανέφερε ότι «η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη για τα αδιέξοδα που παρατηρούνται στην ακτοπλοΐα καθώς δεν ανέπτυξε, όπως όφειλε, τον αναγκαίο διάλογο και δεν μπορεί να ακολουθεί, ακόμη και τώρα, πολιτική Ποντίου Πιλάτου». «Την καλούμε να βρει άμεσα λύση ανάμεσα στην Π.Ν.Ο. και τους φορείς της ακτοπλοΐας» τονίζει στη δήλωσή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *