Επικαιρότητα

Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το Ασφαλιστικό

Ψηφίστηκε την Πέμπτη και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις στη Βουλή. ΝΔ και ΛΑΟΣ έδωσαν θετική ψήφο για ορισμένα άρθρα, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τα καταψήφισαν όλα, όπως και η Σοφία Σακοράφα, ενώ ο Γιάννης Δημαράς δήλωσε σε όλα “παρών”.

Πρωθυπουργός εγγυήθηκε προσωπικά τη βελτίωση όρων του Ασφαλιστικού όταν η ελληνική οικονομία εξέλθει από την κρίση και την επιτήρηση. Εξάλλου, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, και μετά τη συμφωνία μεταξύ κοινωνικών εταίρων,αποσύρθηκαν τα άρθρα 73 και 74 για τον θεσμό της διαιτησίας, προκειμένου να τροποποιηθούν.

Πέρασε χωρίς εκπλήξεις

Χωρίς εκπλήξεις και με ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής επί της αρχής και κατ΄άρθρον το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό-Εργασιακό.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν μόνο τα άρθρα 17 και 43. Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ υπερψήφισαν τα άρθρα 17 και 73 ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη υπερψήφισε τα άρθρα 2, 37, 17, 43, 73, 52, και δήλωσε “παρούσα” στο άρθρο 75.

“Παρών” δήλωσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Γιάννης Δημαράς, Κώστας Κιλτίδης,

ενώ “όχι” σε όλα τα άρθρα ψήφισε η Σοφία Σακοράφα.

Όλα τα άρθρα καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Προτάσσοντας το τρίπτυχο “αλληλεγγύη – βιωσιμότητα – κοινωνική δικαιοσύνη” για το μελλοντικό ασφαλιστικό σύστημα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η πρώτη αυτή παρέμβαση εξασφαλίζει την βιωσιμότητα, “ακόμα και στις σημερινές, δύσκολες συνθήκες“.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η κυβέρνηση όφειλε να προβεί σε δραστικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και χωρίς την Τρόικα, καθώς συν τοις άλλοις, “δίχως την παρέμβασή μας, η δαπάνη για τις συντάξεις θα έφτανε στο 26% του ΑΕΠ, που θα σήμαινε ότι το σύστημα θα τιναζόταν στον αέρα και θα είχαμε μια χώρα να πληρώνει συντάξεις και τίποτα άλλο“.

Τόνισε δε με έμφαση ότι η “κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να γυρίσει οριστικά σελίδα, να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, διορθώνοντας λάθη δεκαετιών“.

Κλείνοντας την μαραθώνεια συνεδρίαση, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε με το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο την εμπιστοσύνη 159 βουλευτών και υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε το εισόδημα, που λόγω των σκληρών περιστάσεων πήρε, να το επιστρέψει.

Ο υπουργός Εργασίας κατά τη συζήτηση επί των άρθρων απέσυρε το άρθρο για τη διαιτησία μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων να καταλήξουν σε κοινή πρόταση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε ιστορική μεταρρύθμιση τόσο το Ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα όσο και του Δημοσίου που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας ότι βάζουν τέλος στις εξαιρέσεις και στους ασφαλισμένους πολλαπλών ταχυτήτων.

Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα παρακολουθεί την πορεία των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό και θα προτείνει βελτιώσεις, ανακοίνωσε ο Χρήστος Παπουτσής, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο να κρίνει, κατ’ αρχήν, θετική την πρόταση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το Ασφαλιστικό και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν την ελληνική οικογένεια σε βαθύτατη ύφεση.

Πηγή:ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *