Επικαιρότητα

Στη σκιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Ελλάδα

Το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας παραπέμπεται στην προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Οι υπουργοί του Eurogroup περιορίστηκαν σε ένα πλαίσιο τεχνικών θεμάτων της βοήθειας, απέκλεισαν κάθε πιθανότητα εγγύησης στα δάνεια και επιβεβαίωσαν ότι η απόφαση θα είναι απολύτως συμβατή με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και τις τοπικές νομοθεσίες των κρατών μελών. Η διστακτικότητα που παρατηρείται στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην παροχή αλληλεγγύης σε ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης επαναφέρει το πιθανό σενάριο η Ελλάδα να επιλέξει άλλους δρόμους δανεισμού, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Τι σημαίνει όμως ΔΝΤ και ποιες είναι οι επιπτώσεις ενός δανεισμού από αυτό;

Με τι ισοδυναμεί η προσφυγή στο ΔΝΤ

Από την αρχή της κρίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χορήγησε δάνεια σε 20 χώρες οι οποίες αντιμετώπιζαν μικρά η μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα. Για τα χρήματα που δάνεισε επέβαλε επώδυνα μέτρα ως αντιστάθμισμα

Η Ουγγαρία που πρώτη εν μέσω κρίσης πήρε δάνειο 12,5 δισ ευρώ υποχρεώθηκε να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους και να κάνει περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η Ισλανδία που πήρε δάνειο μόλις 2,1 δισ ευρώ μειώνοντας μισθούς και συντάξεις, αύξησε τους φόρους και έκανε περικοπές δημοσίων δαπανών.

Η Ρουμανία έλαβε δάνειο 13 δισ ευρώ αλλά απέλυσε 137 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους προχώρησε σε περικοπές μισθών και επιδομάτων, σε αύξηση των φόρων και μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Η Λετονία που πήρε 1,7 δισ ευρώ αύξησε το ΦΠΑ από το 5% στο 21% και μείωσε τους μισθούς κατά 20% ενώ η Τουρκία που έλαβε και το μεγαλύτερο δάνειο των 20,4 δισ ευρώ μείωσε τους μισθούς κατά 20% και αύξησε κατακόρυφα τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές όταν μια χώρα αποφασίζει να χτυπήσει την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ταυτόχρονα αποφασίζει να λάβει σκληρά μέτρα χωρίς επιστροφή.

Το αντιστάθμισμα αυτού αφενός το εγγυημένο δάνειο και αφετέρου όπως στην περίπτωση της Ουγγαρίας η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Η ευρωζώνη σε κρίση

Η ευρωζώνη για πρώτη φορά αφότου ιδρύθηκε, το 1999, είναι αντιμέτωπη με μία πολύ μεγάλη αναταραχή και ταυτόχρονα με την προετοιμασία “σχεδίου διάσωσης” κράτους μέλους της, σε δημοσιονομική κρίση, ενώ επίσης αντιμετωπίζει, πλέον, το περίγραμμα μιας “οικονομικής διακυβέρνησης” της, όπως και μία “γερμανο-γαλλική” δυσκολία ιεράρχησης των προτεραιοτήτων της.

Oι μεγάλες γραμμές μιας οικονομικής βοήθειας, εάν την χρειαστεί η Ελλάδα, (με διμερή δάνεια από κράτη της ευρωζώνης) που συμφωνήθηκαν στο Eurgroup, είναι κάτι που δεν έχει το προηγούμενό του στα 11 χρόνια ζωής της ευρωζώνης.

Εως σήμερα, παρόμοιας μορφής βοήθεια αποτελούσε ένα “ταμπού”. Ομως, σύμφωνα με τον οικονομολόγο καθηγητή Πολ ντε Γκράουβε, του βελγικού πανεπιστημίου του Λουβέν, που θεωρεί προσβλητικό το να αποβληθεί από την ευρωζώνη ένα κράτος, “είναι σημαντικό μέσα στα όρια της ευρωζώνης να επιδεικνύεται μία αλληλεγγύη” εν τοις πράγμασι.

Πάντως, εξ αφορμής της ελληνικής κρίσης, πολλαπλασιάστηκαν οι δημόσιες ιδέες για τη διαχείριση και μελλοντικών κρίσεων μέσα στα όρια της ευρωζώνης με τη διατύπωση για πρώτη φορά της πρότασης για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Πηγή: ΕΡΤ

5 σκέψεις σχετικά με το “Στη σκιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Ελλάδα

  • Για τον Θεό. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως είναι δυνατόν να ζητούν μεγάλους φόρους από τη στιγμή που απολύουν κόσμο που έχει οικογένειες να συντηρήσει και κάνοντας περικοπές στους μισθούς, ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι είναι πενιχροί και πειραγμένοι απο την ρίζα της πρόσληψης. ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΦΤΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΊ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΧΟΥΛΟΥΣ Λ/ΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΠΩΣ ΣΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΟΥΛΕΥΩ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ. ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ? ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ.
    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ SIEMENS ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΣΟ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΝΕΙΣ!!!???

    Σχολιάστε
    • fotini afto se pira3e; to oti ola ta kanoun apo moni tous xoris na baloun esto sto panel enan aplo an8ropo na tous ta pi xima enoo pos mboroune na broune lefta kai oloi oi ellines na ka8onte kai na pername oloi kala mas prizoune me tis papar…. tous(kotsanes tous)kai to gamoto ine oti 8eloun na mas kanoun na ta pistepsoume oti exoun dikio ta asximopapa leon

      Σχολιάστε
  • Ας διορθώσει κάποιος τον τίτλο, για όνομα του Θεού! Διεθνούς, το διεθνές, του διεθνούς!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *