Επικαιρότητα

Θέλουν να ανοίξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς υπουργών για τη Siemens

Τη δυσφορία τους εξέφρασαν τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο Siemens για τους φακέλους που απέστειλε η εταιρεία με τα τιμολόγια για ανθοδέσμες, ποτά και δώρα στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων. Η Εξεταστική αποφάσισε να ζητήσει από όλους τους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς, από το 1997 και εντεύθεν, να δώσουν την άδεια για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ιδίων και των συγγενών τους. Στη συνέχεια των καταθέσεων ενώπιον της Επιτροπής προσήλθε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Γιαννακός. Στο δικαστικό σκέλος, μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να αποσταλεί η κλήση από τους εφέτες ανακριτές στον Τάσο Μαντέλη, ενώ αναμένεται να ζητήσουν και τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για να διαπιστώσουν τη ζημία που υπέστη ο Οργανισμός από την επίμαχη σύμβαση του ’98.

Ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης σχολιάζοντας τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους φακέλους που απέστειλε χθες στην επιτροπή η ΖΙΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ και αφορούν τα τιμολόγια για τις ανθοδέσμες, τα ποτά και τα δώρα από επώνυμους οίκους στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων της εταιρείας δήλωσε:

“Η Siemens μας δουλεύει και μας παιδεύει, εμάς δεν μας ενδιαφέρουν καλάθια και ποτά αλλά ποιοι, πόσα πήραν και γιατί”.

Στην εξεταστική επιτροπή κατέθεσαν ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλοςΚώστας Γιαννακός ο οποίος ανέφερε ότι εάν δόθηκαν μίζες για τον ΟΣΕ όπως αναφέρει στην κατάθεσή του ο κ. Σίκατσεκ, αφορούν παρελθούσες ιστορίες όπως η υπογραφή και ενεργοποίηση προγραμματικών συμφωνιών του ΟΣΕ με διάφορες κοινοπραξίες την περίοδο ’98-’99.

Ο κ. Γιαννακός κατέθεσε πως όταν η Siemens άρχισε να υπαναχωρεί από τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης για τροχαίο υλικό στον ΟΣΕ, έγινε σύσκεψη στο γραφείο του κ. Βερελή κατά την οποία ο πρώην υπουργός προειδοποίησε το Μιχ. Χριστοφοράκο ότι η Siemens θα κηρυχθεί έκπτωτη.

Κατέθεσε επίσης πως επί υπουργίας του κ. Βερελή αποφασίστηκε σε πρώτη φάση να κηρυχθεί έκπτωτη η Ισπανική κοινοπραξία Ντε Μόινζα. Αυτό δεν έγινε όμως ποτέ διότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, πολιτικός προϊστάμενος του οποίου τότε ήταν ο Νϊκος Χριστοδουλάκης πίεζε τον ΟΣΕ να τα βρει με τις ανάδοχες κοινοπραξίες.

Μετά τις εκλογές του 2004 που ο κ. Γιαννακός διατηρήθηκε στη θέση του στον ΟΣΕ από τον Μιχ. Λιάπη, όπως κατέθεσε στην εξεταστική, όταν ενημέρωσε τον κ. Λιάπη ότι πρέπει να κηρυχθεί έκπτωτη η κοινοπραξία Ντε Μόϊνζα από την προγραμματική σύμβαση για το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ, η απάντηση είναι πως αυτή τη φορά δεν το ήθελε ο κ. Αλογοσκουφης.

Επιστολή της επιτροπής

Επιστολή προς όλους τους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς, οι οποίοι από το 1997 και μετά άσκησαν καθήκοντα σχετιζόμενα με την υπογραφή και υλοποίηση προγραμματικών συμφωνιών με τη Siemens, αποστέλλει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να δώσουν την άδειά τους για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους και των συγγενών τους.

Η σχετική πρόταση έγινε από τον συντονιστή της ΝΔΚώστα Τζαβάρα και έγινε αποδεκτή από το σύνολο της επιτροπής.

Για όσους δεν συνδράμουν η επιτροπή μπορεί να προχωρήσει στο άνοιγμα των λογαριασμών τους μέσω της κατεστημένης διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι στην δικογραφία υπάρχουν εμπιστευτικά σημειώματα της μητρικής Siemens από το 1997, βάσει των οποίων δίνεται εντολή να κατατεθούν σε διάφορους λογαριασμούς, ποσά συνολικού ύψους 78 εκ. ευρώ.

Γ. Καρατζαφέρης: “Αξιώσεις αστικών αποζημιώσεων”

Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Kαρατζαφέρης αναφερόμενος στις εξελίξεις της υπόθεσης Siemens, δήλωσε:

«Μέχρι τώρα στην Εξεταστική επιτροπή για την Siemens είχαμε διαφορετική προσέγγιση από τα υπόλοιπα κόμματα. Τώρα έχουμε και διαφορετικές προσεγγίσεις μέσα στα ίδια τα κόμματα. Δεν νομίζω ότι είναι ο σωστός δρόμος για να βγει στο φως όλη η αλήθεια. Ο ΛΑ.Ο.Σ. προτείνει στην κυβέρνηση να εγείρει αξιώσεις αστικών αποζημιώσεων για όλα αυτά τα μεγάλα καπέλα που μπήκαν στις συμβάσεις. Και καλούς νομικούς έχουμε και το δίκαιο είναι με το μέρος του Ελληνικού Δημοσίου».

Αναμένεται κλήση στον Μαντέλη από τους ανακριτές

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να αποσταλεί η κλήση από τους εφέτες ανακριτές στον Τασο Μαντέλη, ενώ θα ζητήσουν να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί η ζημία που υπέστη ο Οργανισμός από την επίμαχη σύμβαση του ’98.

Με διάταξη του προϊσταμένου της Εισαγγελείας Εφετών απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα και για τον κουμπάρο του πρώην υπουργού, επιχειρηματία Γιώργο Τσουγκράνη.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *