Επικαιρότητα

Το σχέδιο για την περαίωση

Με στόχο την άντληση εσόδων τουλάχιστον δυο δισ. Ευρώ το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε την Τρίτη στους παραγωγικούς φορείς το προτεινόμενο σχέδιο για την περαίωση. Το σχέδιο αφορά εκκρεμείς υποθέσεις της τελευταίας δεκαετίας από το οποίο εξαιρούνται επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 20 εκατομμύρια. Tα ελάχιστα ποσά φόρου ορίζονται σε 400, 700 και 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις με βιβλία Α, Β και Γ κατηγορίας αντίστοιχα. Η διαβούλευση επί του σχεδίου θα γίνει την Τετάρτη με στόχο την άμεση εισαγωγή του νόμου στη Βουλή προς ψήφιση.

Βασικές αρχές του νομοσχεδίου

Σε διαβούλευση τέθηκαν τη Τρίτη από το υπουργείο Οικονομικών οι βασικές αρχές του σχεδίου νόμου για την περαίωση.

Στις ρυθμίσεις του νόμου που θα κατατεθεί στις αμέσως προσεχείς ημέρες, θα υπαχθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των λοιπών φορολογικών αντικειμένων επιτηδευματιών, οι οποίες αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι τις 31.12.2009.

Όπως διευκρινίζεται, στη διαδικασία εκούσιας κατάργησης φορολογικών εκκρεμοτήτων θα συμπεριληφθούν:

• οι ανέλεγκτες υποθέσεις με εξαίρεση:

  1. όσους δεν υπέβαλαν δήλωση φόρου εισοδήματος ΦΠΑ
  2. έχουν ισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις που δεν έχουν τηρηθεί βιβλία
  3. οι ανέλεγκτες υποθέσεις με κατασχεμένα «ανεπίσημα» βιβλία ή στοιχεία,
  4. οι εισηγμένες εταίριες στο Χρηματιστήριο
  5. Ιδιώτες με ακίνητα αξίας 400.000 και άνω

• οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια α’ και β’ βαθμού δικαιοδοσίας εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και

• οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Η ρύθμιση των ανέλεγκτων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων, θα γίνει με τους πιο κάτω όρους και προϋποθέσεις:

  • Η ρύθμιση καθεμιάς ανέλεγκτης υπόθεσης φορολογίας εισοδήματος πραγματοποιείται με τη βεβαίωση φόρου επιπλέον εκείνου που τυχόν βεβαιώθηκε με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκε.
  • Ρυθμίζεται υποχρεωτικά, η πρώτη κατά σειρά ανέλεγκτη και οι συνεχόμενες με αυτή ανέλεγκτες υποθέσεις που υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου
  • Με την ρύθμιση των ανέλεγκτων υποθέσεων φόρου εισοδήματος και λοιπών φορολογιών, ρυθμίζονται υποχρεωτικά και οι εκκρεμείς πράξεις.
  • Ο ενδιαφερόμενος αποδέχεται τη βεβαίωση και καταβολή της συνολικής οφειλής φόρου που προκύπτει από το εκκαθαριστικό σημείωμα.
  • Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στο Δημόσιο κατ’ εφαρμογή της ρύθμισης, δεν αναζητούνται, ούτε συμψηφίζονται.

Πως υπολογίζεται ο επιπλέον φόρος:

Το ποσό του επιπλέον φόρου υπολογίζεται με βάση τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα που πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 2% για τα περισσότερα επαγγέλματα, 7% και 12% για κάποια εξαιρούμενα επαγγέλματα.

Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται με συντελεστή προοδευτικότητας ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα, ως εξής:

• Για ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ: Σ.Π.= 1

• Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 150.000 έως και 300.000 ευρώ: Σ.Π.= 1,05

• Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 300.000 έως και 600.000 ευρώ : Σ.Π.= 1,10

• Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 600.000 έως και 1.200.00 ευρώ: Σ.Π.= 1,15

• Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 1.200.000 έως και 3.000.000 ευρώ: Σ.Π. =1,20

• Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 3.000.000 έως και 6.000.000 ευρώ: Σ.Π.= 1,25

• Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 6.000.000 έως και 9.000.000 ευρώ: Σ.Π.= 1,30

• Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 9.000.000 ευρώ: Σ.Π. =1,35

Στο τελικό ποσό που προκύπτει από τους ως άνω υπολογισμούς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) εκτός από τις Α.Ε. και Ε.ΠΕ. όπου επιβάλλεται φόρος με συντελεστή είκοσι πέντε τοις εκατό (25%).

Σημειώνεται πως τα ελάχιστα ποσά φόρου ορίζονται ως εξής:

  • 400 ευρώ για επιτηδευματία χωρίς βιβλία ή βιβλία  πρώτης κατηγορίας
  • 700 ευρώ για  επιτηδευματία με βιβλία Β κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
  • 1000 ευρώ, για επιτηδευματία με βιβλία Γ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

Για την ρύθμιση των ανέλεγκτων υποθέσεων, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών θα εκδώσει Εκκαθαριστικό σημείωμα. Ένα αντίτυπο θα αποστέλλεται στον επιτηδευματία και ένα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Ο επιτηδευματίας, εφόσον επιθυμεί να ρυθμίσει τις ανέλεγκτες υποθέσεις του, καταβάλλει το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ποσού της συνολικής οφειλής που αναγράφεται στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα. Η καταβολή του ποσού, συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη και αμετάκλητη αποδοχή του περιεχομένου του Εκκαθαριστικού Σημειώματος, και την ρύθμιση των παραπάνω υποθέσεων του, η οποία και επέρχεται με την εν λόγω καταβολή με την ολοσχερή εξόφληση. Η καταβολή δεν μπορεί να γίνει πέραν της 12ης Νοεμβρίου. Μετά την παρέλευση της προαναφερόμενης προθεσμίας δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα ρύθμισης.

Η αποδοχή από τον επιτηδευματία του Εκκαθαριστικού Σημειώματος θα συνεπάγεται την αυτόματη ρύθμιση όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α. καθώς και όλων των λοιπών φορολογικών αντικειμένων που αφορούν τις οικείες χρήσεις .

Τα υπόλοιπα ποσά φόρου εισοδήματος, του Φ.Π.Α. και του προστίμου του Κ.Β.Σ. που περιλαμβάνονται στο Ειδικό Εκκαθαριστικό Σημείωμα και αφορούν τις ρυθμιζόμενες ανέλεγκτες υποθέσεις του επιτηδευματία, καταβάλλονται ως ακολούθως:

  • Αν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής, είναι μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, σε τέσσερις κατ’ ανώτατο όριο, ίσες μηνιαίες δόσεις και χωρίς το ποσό της κάθε δόσης να υπολείπεται των πεντακοσίων (500) ευρώ.
  • από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ και μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, σε έξι δόσεις.
  • πάνω από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, σε δώδεκα δόσεις.

Σε περίπτωση που ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό καταβληθεί μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 10%.

Πεταλωτής: «Τελευταία ευκαιρία για μια νέα αρχή»

«Εξυγιαντική» χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων – ζήτημα που θα απασχολήσει την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την προσεχή Παρασκευή.

Ως «τελευταία ευκαιρία για να γίνει μια νέα αρχή», χαρακτήρισε τη διαδικασία της περαίωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Οι πολίτες κι οι φορολογικές αρχές αφήνουν πίσω το παρελθόν και χτίζουν για το παρόν μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είπε και υπογράμμισε ότι με την περαίωση «δεν απαλλάσσεται κανείς αλλά γίνεται ρύθμιση οφειλών».

«Αλλάζουμε και τη νομοθεσία ώστε να μην υπάρχει διαδικασία περαίωσης όπως σήμερα και να μην ξαναδούμε φορολογικές υποθέσεις να λιμνάζουν στα ελληνικά δικαστήρια», τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής, ενώ άσκησε δριμεία κριτική προς την ΝΔ, προσάπτοντας στην προηγούμενη κυβέρνηση ατολμία, ευθυνοφοβία, απραξία και παρελκυστική αντιμετώπιση θεμάτων που καίνε και χρονίζουν.

Η ΝΔ στηρίζει την περαίωση υπό προϋποθέσεις

«Η ΝΔ στηρίζει την περαίωση με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με την τρόικα για να πετύχει ισόποση, τουλάχιστον της περαίωσης, μείωση των φόρων που προκύπτουν για τον ελληνικό λαό από τα νέα εισπρακτικά μέτρα του 2011.θέτοντας όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις», τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Χ. Σταϊκούρας ο οποίος ωστόσο έβαλε κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για φορολογική αμνηστία, διαιώνιση μιας αδικίας και ομολογία αποτυχίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

«Η περαίωση είναι ένα αναγκαίο μέτρο για όλες τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την κρίση και τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης. Αυτό, όμως, για να γίνει αποδεκτό πρέπει να υπάρξει επιβράβευση και των φορολογικά ενήμερων επιχειρήσεων»σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Παράλληλα, το υπουργείο προχωρεί σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν βεβαιωθεί στις εφορίες έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 ως ακολούθως:

Εφάπαξ με απαλλαγή 100%
και έκπτωση από τυχόν πρόσθετους φόρους ή πρόσθετα τέλη που συμβεβαιώθηκαν με την κύρια οφειλή από το έτος 2007 και μετά, κατά ποσοστό, που διαφοροποιείται, ανάλογα με το έτος βεβαίωσης :

  • όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2007 κατά ποσοστό δέκα στα εκατό (10%)
  • όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2008 κατά ποσοστό είκοσι στα εκατό (20%)
  • όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2009 κατά ποσοστό τριάντα στα εκατό (30%)
  • όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2010 κατά ποσοστό σαράντα στα εκατό (40%)

Σε δύο έως τρεις μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό 95% και ελάχιστο ποσό δόσης 300 ευρώ.

Σε τέσσερις  έως δόσεις με απαλλαγή ποσοστού 90% και ελάχιστο ποσό δόσης 500 ευρώ.

Σε δεκατρείς έως είκοσι τέσσερις δόσεις με απαλλαγή ποσοστού 80% και δόση 500 ευρώ.

Σε είκοσι πέντε έως τριάντα έξι δόσεις με απαλλαγή ποσοστού 70% και δόση 1.000 ευρώ.

Σε τριάντα επτά έως σαράντα σαράντα πέντε μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 50% και δόση 1.000 ευρώ.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να έχει πληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου, η δεύτερη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη του Νοεμβρίου και οι επόμενες ορίζονται μηνιαίες. Η εφάπαξ εξόφληση μπορεί να γίνει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο μηνιαίας διάρκειας.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *