Ταξιδιωτικά άρθρα

Τσιτσιμπίρα, το εκρηκτικό και θεραπευτικό αναψυκτικό της Κέρκυρας

Τσιτσιμπίρα, το εκρηκτικό και θεραπευτικό αναψυκτικό της Κέρκυρας–  Ήρθατε στην Κέρκυρα και δεν θα δοκιμάσετε τσιτσιμπίρα, μου πρότεινε ο καταστηματάρχης  στο μαγαζί με τα παραδοσιακά προϊόντα.

–   Τέτοια ώρα και με τέτοια ζέστη, χριστιανέ μου, θα προτιμούσα ένα αναψυκτικό- σκέφτηκα.

Όμως η  τσιτσιμπίρα (τσιτσιμπύρα) είναι αναψυκτικό και όχι μπύρα, όπως αρχικά νόμισα. Και δεν είναι σκέτο αναψυκτικό, όπως λένε οι πληροφορίες που συνέλεξα.

Τσιτσιμπύρα ιδιότητες

Είναι και θεραπευτική γιατί περιέχει πτητικό έλαιο και ελαιορητίνες. Στο νησί κάποιοι το χρησιμοποιούν ως αντιεμετικό για τη ναυτία, οι Κινέζοι έκαναν πειράματα και το βρήκαν αντισηπτικό, κάποιοι λένε πως είναι διεγερτικό της κυκλοφορίας και μερικοί  θεωρούν τη τσιτσιμπίρα ιδανική για τις παθήσεις του αναπνευστικού.

Είναι παραφθορά της αγγλικής λέξης gingerbeer και κατάλοιπο της αγγλικής κυριαρχίας στο νησί.

Μου είπαν πως φτιάχνεται κυρίως  με λεμόνι, τζίντζερ, νερό και ζάχαρη. Πρόκειται για ένα μίγμα εκρηκτικό και γι αυτό δεν μεταφέρεται. Για να το απολαύσετε πρέπει να μπει πρώτα στο ψυγείο, 5-6 μέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής της.

Ο μόνος που κάνει Τσιτσιμπίρες είναι ο Γιώργος Χειμαριός, μια οικογενειακή επιχείρηση  στο χωριό Καλαφατιώνες.

Ένα άλλο παραδοσιακό ποτό της Κέρκυρας είναι το κουμ κουάτ. Παρασκευάζεται  από ένα μικρό εσπεριδοειδές, που το έφερε στο νησί ο Άγγλος γεωπόνος Μέρλιν. Το διαθέτουν όλα τα καταστήματα και για να μη μπερδευτείτε προτιμείστε όχι το κόκκινο αλλά το ανοιχτόχρωμο, που προέρχεται από εκχύλισμα και είναι φυσικό, χωρίς προσθήκη χρώματος . Κυκλοφορεί και ως γλυκό του κουταλιού, φρουϊ γλασέ και με επικάλυψη σοκολάτας bitter.

Επιπλέον εκτός από το μαντολάτο, γνωστό στην περιοχή ως «γλυκό των φτωχών και των παιδιών», υπάρχουν οι μάντολες, που είναι καραμελωμένα αμύγδαλα κι ακόμη  τα μελωμένα παστέλια και οι λουκουμάδες –στο «κεσεδάκι τση νονάς».

Τέλος δοκιμάστε να πιείτε και το «Ποτό των νεονύμφων»- κάτι που θυμίζει το Κοριαντολίνο της Ρόδου.

(Σ.Σ. Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 2002 στην εφημερίδα “ΠΡΟΟΔΟΣ”).

Του συνεργάτη  μας Χρήστου Μυστιλιάδη ENLEFKOTV.com

Βίντεο με θέμα την Τσιτσιμπύρα από το Youtube:

 

Μια σκέψη για το “Τσιτσιμπίρα, το εκρηκτικό και θεραπευτικό αναψυκτικό της Κέρκυρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *