ΔιάφοραΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ανησυχία από τη χρήση νανοσωματιδίων στα καλλυντικά

Οι εταιρίες καλλυντικών παίρνουν ανεπαρκή μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι κρέμες προσώπου και τα άλλα προϊόντα τους (αντιηλιακά κλπ), τα οποία περιέχουν νανοσωματίδια, είναι ασφαλή, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής οργάνωσης προστασίας των καταναλωτών “Which”, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Guardian και του BBC. nanotechnology3Η έκθεση, που βασίζεται σε συμβουλές ειδικών σε θέματα νανοτεχνολογίας, προειδοποιεί ότι μη ελεγμένα από πλευράς ασφάλειας νανοσωματίδια, με πλάτος μέχρι 80.000 φορές μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα, χρησιμοποιούνται πλέον συχνά σε καλλυντικά προϊόντα.

Τα νανοσωματίδια π.χ. χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά (συνήθως σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου ή οξειδίου του ψευδαργύρου) για να μπλοκάρουν αποτελεσματικότερα την υπεριώδη ακτινοβολία, στα γαλακτώματα προσώπου για να διατηρούν καλύτερα τις βιταμίνες και τις αντι-οξειδωτικές ουσίες, καθώς και στις ενυδατικές κρέμες για να σκοτώνουν τα βακτήρια. Επίσης, χάρη στα νανοσωματίδια οι κρέμες απλώνονται ευκολότερα και είναι πιο αόρατες πάνω στο δέρμα. Όμως από τις 67 εταιρίες καλλυντικών που ρωτήθηκαν από τη Which, μόνο οι οκτώ δήλωσαν πρόθυμες να δώσουν αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση νανοσωματιδίων στα προϊόντα τους (μεταξύ αυτών οι Body Shop, Boots, Nivea, Avon, L’ Oreal, Unilever, Korres και Green People).

Ανεπαρκή τα τεστ ασφαλείας

Η νανοτεχνολογία, η νέα επιστήμη χειραγώγησης της ύλης σε μικροσκοπικό επίπεδο (ατομικό και μοριακό), έχει ολοένα περισσότερες εφαρμογές. Από τη μια, υπάρχουν οι ενθουσιώδεις οπαδοί της και, από την άλλη, πολλοί εχθροί της ή έστω σκεπτικιστές για τις πιθανές επιπτώσεις της στην υγεία και το περιβάλλον. Τα νανοσωματίδια μπορεί να συμπεριφερθούν με ασυνήθιστους τρόπους και σε μερικές περιπτώσεις να γίνουν τοξικά. Οι υφιστάμενοι κανόνες ασφαλείας δεν περιλαμβάνουν ακόμα προβλέψεις και προδιαγραφές για τους κινδύνους στη νανο-κλίμακα. Πολλοί ειδικοί, κυρίως στην Ευρώπη, επιμένουν ότι χρειάζονται περισσότερα τεστ για τις επιδράσεις στο δέρμα των καλλυντικών με νανοσωματίδια. Ήδη από το 2004 η Βασιλική Εταιρία Επιστημών του Λονδίνου έχει ζητήσει, με βάση την “αρχή της προφύλαξης”, να υπάρξουν μελέτες αξιολόγησης του κινδύνου για όλα τα προϊόντα που περιέχουν νανοσωματίδια και εξέφρασε τώρα ξανά τη δυσαρέσκειά της για την έλλειψη διαφάνειας από τις εταιρίες στο ζήτημα αυτό. Οι χρήστες αδυνατούν συνήθως να καταλάβουν ποια καλλυντικά προϊόντα περιέχουν νανοσωματίδια, επειδή συχνά δεν υπάρχει η κατάλληλη σήμανση. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η ΕΕ εργάζεται στην κατεύθυνση βελτίωσης της αξιολόγησης του κινδύνου για όλα τα καταναλωτικά προϊόντα που χρησιμοποιούν νανο-υλικά, συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών.

Απάντηση της εταιρίας Κορρές ΑΕ Φυσικά Προϊόντα

Με αφορμή δημοσιεύματα του Guardian και του BBC, τα οποία αναφέρονται σε εταιρίες καλλυντικών οι οποίες παίρνουν ανεπαρκή μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι κρέμες προσώπου και άλλα προϊόντα τους (αντιηλιακά κλπ) τα οποία περιέχουν νανοσωματίδια, είναι ασφαλή, η εταιρία “Κορρές ΑΕ Φυσικά προϊόντα”, με ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι χρησιμοποιεί τη νανοτεχνολογία στην παραγωγή ορισμένων προϊόντων και διευκρινίζει ότι “σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανιών Καλλυντικών, Ειδών Προσωπικής Υγιεινής και Αρωματοποιίας (COLIPA), δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες ή υποδείξεις αναφορικά με τη νανοτεχνολογία και τη χρήση της στην κοσμητική. Πρόσφατες δημοσιεύσεις τοποθετούν το επιθυμητό όριο στα 20 νανόμετρα και προτείνεται προληπτικά η παραγωγή προϊόντων σε επίπεδα 20+ nanometers [χωρίς όμως οτιδήποτε κάτω των 20 nanometers να χαρακτηρίζεται μη ασφαλές.

Με γνώμονα την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που σέβονται την υγεία του καταναλωτή, η Κορρές έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί τη νανοτεχνολογία σε επίπεδο μεταξύ 60 και 100 νανομέτρων, το οποίο βρίσκεται πολύ πάνω από το διεθνώς προληπτικά προτεινόμενο”. Σημειώνεται ότι τα δημοσιεύματα του Guardian και του BBC, στα οποία στηρίχθηκε τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρονται σε έκθεση της βρετανικής οργάνωσης προστασίας καταναλωτών “Which”.

Η “Κορρές ΑΕ Φυσικά προϊόντα” διευκρινίζει ακόμη ότι “η χρήση της νανοτεχνολογίας στα επιθυμητά επίπεδα, όπως αυτά ορίζονται από την επιστημονική κοινότητα, βοηθάει σε συγκεκριμένες εφαρμογές όπως τη σωστή διασπορά των αντηλιακών φίλτρων για καλύτερη αντιηλιακή προστασία. “Για την παραγωγή των προϊόντων της, η Κορρές ακολουθεί πιστά τις προδιαγραφές, τους κανονισμούς και τα πρότυπα των εθνικών και ευρωπαϊκών οργανισμών και φορέων που ορίζουν το ασφαλές πλαίσιο όσον αφορά την υγεία και το υγειονομικό επίπεδο της παραγωγικής διαδικασίας των καλλυντικών και των προϊόντων κοσμητικής.

Πρόσφατη έρευνα της WHICH για τη νανοτεχνολογία και τα καλλυντικά, παρουσίασε με μη διαφανή/πλήρη τρόπο, τη θέση της Κορρές παρά τη διάθεση της εταιρίας να συμμετέχει στην έρευνα. Η WHICH έχει αναγνωρίσει το λάθος και έχει επανακυκλοφορήσει την έρευνα στην οποία πλέον παρουσιάζεται η πλήρης και ακριβής θέση της Κορρές, όπως αυτή αναφέρεται παραπάνω”, καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Πηγή:http://www.ert.gr

Μια σκέψη για το “Ανησυχία από τη χρήση νανοσωματιδίων στα καλλυντικά

  • καλές οι πληροφορίες σας και χρήσιμες, αυτό που δεν κατάλαβα καλά είναι πως τελικά τα Κορρές χρησιμοποιούν παραπάνω ποσότητσ νανομέτρων από ότι πρέπει, άρα δεν είναι ασφαλή τα καλλυντικά της; Θα το εκτιμούσα εάν μου απαντούσατε.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *